Beyaz altın 14 yıl önce kapatılan fabrikaları açtırdı

Son yıllardaki fiyat artışı ve devletin sağladığı destekleme primiyle ekim alanları yeniden artmaya başlayan Çukurova yöresinin ''beyaz altını'' kapalı fabrikaları açtırdı

Beyaz altın 14 yıl önce kapatılan fabrikaları açtırdı
Beyaz altın 14 yıl önce kapatılan fabrikaları açtırdı
GİRİŞ 22.09.2011 11:59 GÜNCELLEME 22.09.2011 11:59

Son yıllardaki fiyat artışı ve devletin sağladığı destekleme primiyle ekim alanları yeniden artmaya başlayan Çukurova yöresinin ''beyaz altını'' olarak nitelendirilen pamuk, yıllar önce kapanarak atıl durumda bekletilen çırçır fabrikalarındaki çarkları yeniden döndürmeye başladı.

Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru yaptığı açıklamada, mısırdan pamuğa yönelişin, Çukurova ve Güneydoğu'da hayli yoğun olduğunu belirterek, devletin verdiği 42 kuruşluk destek ve 2 liraya yaklaşan fiyatların, çiftçileri sevindirdiğini kaydetti.

Uluslararası dalgalanmaların yaşanmaması ve fiyatların böyle gitmesi halinde, gelecek yıl da pamuğun ekim alanlarının artacağını belirten Doğru, ''Çiftçiler her yıl mısır ektiği için toprak yorgun düşmeye başlamıştı. Pamuk stratejik bir bitki. Bu nedenle Türkiye hiçbir zaman bu ürünün ekimini bırakmamalı'' dedi.

Doğru, yağ, tekstil ve yem sektörünün ham maddesi olan pamuğun her iklimde yetişmediğini belirterek şöyle konuştu:

''Türkiye'nin de belli bir iklim kuşağında yetiştiği için bu avantajı iyi kullanmalıyız. Geçmişte yurt dışından pamuk ithal edilerek çiftçi küstürülmüştü. Ülke için çok önemli olan pamuğa yönelen çiftçi fiyatlardan memnun. Ancak stratejik bitki olan ve her iklimde yetişmeyen pamuk üretiminde çiftçi yalnız bırakılmamalı.''

Doğru, pamuğun ekim alanlarının artmasıyla kapanan bazı fabrikaların da açıldığını, bazılarının ise kapasitesini artırdığını söyledi.

Her yeni tesisin açılmasının üretici için önemli bir gelişme olduğunu bildiren Doğru, ''Beklentimiz Türkiye'de daha fazla çırçır, tekstil ve iplik fabrikasının açılması. Pamuğa talep artınca yöredeki tesislerin açılmaya başlaması sevindirici gelişme'' dedi.

14 YIL ARADAN SONRA ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 1930 yılında kurulan ve 1997 yılına kadar bölge çiftçisine hizmet veren Zaloğlu Çırçır Fabrikası 14 yıl aradan sonra yeniden faaliyete girdi.

Bilici Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Bilici, tesisi, pamuk ekim alanlarındaki daralma ve tekstil sektöründeki olumsuz gelişmeler nedeniyle kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Türk tekstil sektöründeki gelişmeler ve pamuk ekim alanlarının büyümesi sebebiyle yeniden faaliyete başladıklarını anlatan Bilici, ''14 yıl önce kapattığımız fabrikamızı tarımdaki gelişmeler nedeniyle yeniden açtık. 20 dönüm arazi üzerinde kurulu fabrikamızda günde 110 ton kütlü pamuk çırçırı yapacağız'' dedi

Adana'da 12 bin dönüm arazileri olduğunu, bunun 4 bin dönümüne pamuk ektiklerini belirten Bilici, şöyle devam etti:

''1997 yılında pamuk ekimi azalınca, Çukurova'da biz de ekimi bıraktık ve tesislerimizi kapattık. Çıkan mahsul yetmiyordu. Pamuğu toplayacak işçi bulmakta da zorlanıyorduk. Son yıllardaki iyi tarım politikası sayesinde hem ekim alanları çoğaldı.

Ayrıca çiftçilerin desteklenmesiyle pamuğun hasadı artık makineyle yapılmaya başlandı. Pamuktaki iş yükünün azalması ve kilogramına verilen 42 kuruşluk destekleme pirimi sayesinde ekim sahası genişledi. Biz de bütün bu güzel gelişmelerin ardından atıl durumdaki fabrikamızda yaptığımız modernizasyon sonrası tesisimizi hizmete açtık. ABD'den getirdiğimiz makinelerle, el değmeden otomatik olarak pamuk işlenebilecek.''

KAYNAK: AA