Çilek diyarında kivi üretimi yaygınlaşıyor

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan Mersin'in Silifke ilçesinde 8 yıl önce deneme amacıyla başlayan kivi üretim alanları her geçen gün gelişiyor.

Çilek diyarında kivi üretimi yaygınlaşıyor
Çilek diyarında kivi üretimi yaygınlaşıyor
GİRİŞ 21.09.2011 14:37 GÜNCELLEME 21.09.2011 14:37

Türkiye'nin çilek üretiminin yüzde 60'ını karşılayarak meyve tabağında kendisine ''kırmızı'' bir yer edinen Silifke, geride bıraktığı 8 yılda rengini kivinin ''yeşiliyle'' zenginleştiriyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yusuf Gün yaptığı açıklamada, tarım üretiminde önemli bir merkez haline gelen ilçedeki ürün çeşitliliğini artırabilmek adına önemli adımlar attıklarını söyledi.

Bu kapsamda 8 yıl önce Kızılgeçit köyünde deneme amaçlı başlatılan kivi üretiminden olumlu sonuç alındığını ve bu nedenle üreticilerin her geçen gün daha fazla kivi üretimine ilgi gösterdiğini belirten Gün, ''İlk zamanlar sadece köyümüzdeki 1 dönümlük arazide yetiştirilen kivi, 8 yıl gibi kısa sürede Kızılgeçit, Ovacık ve Sömek köylerinin civarını kapsayan 22 dönümlük araziye yayıldı'' dedi.

İlçede yılda ortalama 50 ton kivi hasadının yapıldığını ifade eden Gün, şöyle devam etti:

''Kivi yetiştiriciliği yapılan köylerimizde, geçtiğimiz yıl hasadı yapılan kiviler tüccarlar tarafından bizzat köye kadar gelinerek alındı ve kilogramı ortalama 2.5 TL'den satıldı. Alternatif ürün olan ve daha yüksek gelir sağlayan kivi yetiştiriciliğinin gelişmesi ve daha da yaygınlaşması için her zaman çiftçilerimizin yanında olacağız.''

KÖYLÜLERE KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ANLATILIYOR

Gün, kivi üretiminin yapılabileceği yerlerin iklim şartlarının, kışın ılık, yazın da sıcak ve nemli yöreler olması gerektiğini söyledi.

İklim ve toprak yönünden oldukça uygun olan Kızılgeçit, Ovacık ve Sömek köylerinde kivi üretiminin arttırılması amacıyla teknik elemanlar tarafından çiftçilere eğitim verildiğini bildiren Gün, şöyle konuştu:

''Açık rüzgara kapalı, güneş yönünde hafif eğimli, soğuk havanın kolayca akıp gittiği araziler kivi için en uygun alanlardır. Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıl. Asmalar bölgelere göre değişmekle birlikte nisan başında yapraklanır, mayıs sonunda çiçek açar.

 Hasat ise genellikle ekim sonunda yapılır. Kivi, kendi ağırlığını taşıma özelliğinde olmayan bir bitki türüdür. Bitkinin askıya alınması ve desteklenmesi gerekir. Kivi bitkisi bol saçak kök yaptığı için topraktan çok fazla bitki besin elementi alan bir bitkidir.

Bu nedenle dikim öncesi yapılan taban gübrelemesi ile verim çağında yapılan yıllık gübreleme çok önemli. Bu konuları aktardığımız köylülerimiz, önümüzdeki süreçte ilçeden daha fazla kivi üretmeye başlayacaktır.''

KAYNAK: AA