Hükümet enerjide yedi koldan atağa kalkıyor

Türkiye, enerji alanındaki yol takvimini belirledi. Uzun süredir gündemde olan projeler ekim sonuna kadar tamamlanacak. Öncelik ise Akdeniz'deki sondaj çalışmalarında...

Hükümet enerjide yedi koldan atağa kalkıyor
Hükümet enerjide yedi koldan atağa kalkıyor
GİRİŞ 21.09.2011 13:10 GÜNCELLEME 21.09.2011 13:10

Hakkı Kurban'ın haberi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akdeniz'deki sondaj geriliminin gölgesinde stratejik atak başlatıyor. Nükleerden kömüre, petrolden doğalgaza kadar çeşitli alanlarda ekim ayı sonuna kadar önemli imzalar atılacak. Rumların, Doğu Akdeniz'de başlattığı sondaja karşı da Türkiye'nin karşı atağı yolda. İşte, 1.5 aylık süreçte atılacak 7 stratejik adım:

1- AKDENİZ'DE MİSİLLEME

KKTC ile hazırlanan 'kıta sahanlığı anlaşması'nın bu hafta içinde imzalanması öngörülüyor. TPAO, gelecek hafta aramalara başlayabilir. Doğalgaz aramalarına Norveçli bir firmanın da eşlik etmesi öngörülüyor.

2- NÜKLEERDE GERİ SAYIM

Türkiye'nin ikinci santralının yapılacağı Sinop konusunda gözler Japonya'da. Japonlarlala anlaşma sağlanamazsa B Planı da hazır. Fransızlar şirketleri Areva, EDF ve GDF Suez'le görüş alışverişinde bulunulduğu ifade ediliyor.

3- FİZAN'DA PETROL

Arap Baharı'nın estiği Libya'da yaşanan iç çatışmalar nedeniyle TPAO'nun 6 kuyuda yaptığı aramalara ara verilmişti. Ankara, yeni yönetime arama ve sondaj çalışmalarına yeniden başlanabileceğini iletti.

4- ELEKTRİKTE ARAP RİNGİ

Ankara, Kuzey Afrika elektriği konusunda söz sahibi oluyor. Aralarında Mısır, Libya, Tunus ve Ürdün'ün de bulunduğu 8 ülke elektrik ringi oluşturacak. Cebelitarık'a kadar olan bölgeyi kapsayacak ringin master planını Türkiye hazırlayacak. 7-8 yıllık bir süreci kapsaması öngörülen çalışmalar kısa sürede başlayacak.

5- KARADENİZ'DE YENİ SONDAJ:

ABD'li enerji devi Exxon Mobil ile Aralık 2010'da başlatılan Karadeniz'deki sondaj çalışmasından sonuç çıkmadı. Ancak Enerji Bakanlığı yeni kuyu açılarak aramaların sürmesi kararını aldı.

6 - AZERİ GAZI GELECEK

Azerbaycan ile, Şah Deniz sahasından çıkan doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı konusunda anlaşma noktasına gelindi. Anlaşmanın ekim ayında imzalanması kesin gibi. Özellikle maliyetler konusunda çıkan pürüzlerin de büyük ölçüde giderildiği belirtiliyor.

7 - KARA ELMAS İHALELERİ

MTA'nın bulduğu kömür havzalarının işlenerek elektrik üretilmesi için de gün sayılıyor. Tekliflerin uygun bulunmaması nedeniyle birkaç kez ihalelerin ertelendiği Afşin-Elbistan havzasındaki sahaların yanı sıra, Konya-Karapınar ve Kütahya-Tunçbilek'teki sahalar için ihale yapılacak. Çalışma, yerli imkanların değerlendirilmesi açısından da oldukça önemli.

AKŞAM