Bankaların hesap işletim ücretleri ve aidatlar

Bankaların kredi kartlarından ve hesaplardan aldığı komisyon ve masraflar defalarca yargı konusu oldu. Bankalar tarafından bir şey değişmedi. İşte bankaların aldığı ücretler

Bankaların hesap işletim ücretleri ve aidatlar
Bankaların hesap işletim ücretleri ve aidatlar
GİRİŞ 20.09.2011 10:49 GÜNCELLEME 20.09.2011 10:49
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Son yıllarda bir çok kez gündeme gelen ve bazı vatandaşların yargıya taşıdığı bankaların hesap işletim ücretleri, yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Kredi kartı sahipleri ise yılda 10 lira ile 55 lira arasında ''kredi kartı üyelik ücreti'' ödüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarca sunulan hizmetler karşılığında müşterilerden istenen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti ile faiz oranlarını gösteren ''Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulamasını'' bir süre önce başlattı.

Bankalarca sunulan hizmetlerin (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığında, müşterilerden talep edilen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti, ayrıntılı ve anlaşılır şekilde BDDK'nın web sitesinde kamuoyuna açıklanıyor.

Vatandaşlar böylelikle bankaya gitmeden önce, BDDK'nın resmi web sitesine girerek bankaların ürün ve hizmet ücretlerini önceden öğrenip, hesaplama ve karşılaştırma yaparak en uygun kararı verebilecek.

Uygulama kapsamındaki bilgiler, bankaların kendi sayfalarında, ürün hizmet tarifesinde değişikliğin oluşması ile eşzamanlı olarak en fazla 1 saat içinde güncelleniyor.

BDDK'nın web sitesinden derlenen bilgilere göre bankalar, müşterilerinin hesap işletim ücretlerini aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak tahsil ediyor. Hesap işletim ücretleri ise yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Müşterilerinden en az hesap işletim ücreti alan bankanın Ziraat Bankası (3 aylık 11 lira) olduğu gözlendi.

AKBANK: 1 Temmuz 2011 tarihinden bu yana, bireysel müşteri vadesiz TL hesabından yıllık 48 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

DENİZBANK: Hesap işletim ücretleri, 1 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla aylık 5 lira olarak tahsil ediliyor.

FİNANSBANK: 9 Eylül 2011'den bu yana kredili mevduat hesabı aktif olanlardan 3 ayda bir 21 lira, kredili mevduat hesabı pasif olanlardan da yine 3 ayda bir 18 lira hesap işletim ücreti kesiliyor.

HSBC: 23 Mayıs 2011 itibarıyla aylık hesap işletim ücreti azami 5,50 lira.

ING BANK: Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) hariç, 22 Mart 2011'den bu yana aylık 5,50 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

ŞEKERBANK: Hesap işletim ücreti, 5 Nisan 2011 tarihinden itibaren vadesiz tasarruf mevduat hesaplarından 3 aylık dönemlerde 15 lira olarak tahsil ediliyor.

GARANTİ BANKASI: 14 Eylül 2011'den bu yana bireysel TL hesaplardan yılda 2 kez olmak üzere 38 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

HALKBANK: Hesap işletim ücreti, 13 Temmuz 2011'den itibaren TL tasarruf hesaplarından 3 aylık 14 lira olarak alınıyor.

İŞ BANKASI: Tasarruf grubu Türk lirası hesaplardan 6 Eylül 2011'den bu yana yılda iki kez 35 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

VAKIFLAR BANKASI:  BSMV hariç, 13 Eylül 2011'den bu yana hesap işletim ücreti TL hesaplar için aylık 4 lira.

ZİRAAT BANKASI: 23 Haziran 2011 itibarıyla hesap işletim ücreti 3 aylık 11 lira.

YAPI VE KREDİ BANKASI:  Hesap işletim ücreti 1 Temmuz 2011'den bu yana TL hesaplardan yılda iki kez 43 lira olarak tahsil ediliyor. 

KREDİ KARTI ÜCRETLERİ 

Bir çok banka kredi kartlarında ilk yıl aidat ücreti almıyor. Bankaların yıllık kredi kartı aidatı ücretleri de ortalama 10 lira ile 55 lira arasında değişiyor.

Bankaların vadesiz TL hesaplarından aldıkları yıllık hesap işletim ücretleri ile kredi kartları aidat ücretleri de şöyle:

kullan

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • Hasan Basri Avcı 12 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Banka Değil! SOYGUNCU. Dışarda başı boş dolaşan hırsızla banka arasına ne fark var derseniz. Biri gece yi bekleyerek çalıyor. Bankalar için fark etmiyor. Gece gündüz çalıyor. Bu gibi olaylar eskiden yoktu. Şimdi nerden peyda oldu anlayamadım. Anlayan varsa açıklasın. Bankalar bugün kurulmadı 100 yıldan fazla dır var.Bankacılık kanunun hangi bendinin hangi maddesine göre alıyorlar. Yıllık işlem parası yok kart aidatı bulmuşlar kolayı kaz gibi yoluyorlar müşterileri. İtirazlar sonuç vermiyor. Çünkü dümenin başındakiler kendi dünyalarından. Nasıl istiyorlarsa dümeni o tarafa çeviriyorlar. Hepsinin Allah belasını versin.
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    citibank. Citibank diye bir banka varmı?
    Cevapla
  • metin yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    Dansözün sanatçı sayıldığı memlekette. Soyguncularda iş adamı sayılıyor. Geçenlerde kredi kartımda anlayamadığım bir harcama gördüm bankayı aradım dediler sizin kredi kartınızı sigorta yapmışız onun ücreti. Kim size yapın dedim, dediler biz saygın bankayız talebiniz olmadan yapmayız. Tahkikatını istedim çağrı merkezi yapmış dediler yazılı veya sözlü delil istedim sonra şube yapmış dediler yazılı sözlü veya ima yolu ile ispatını istedim onlarda topu tekrar çağrı merkezine attılar derken olay uzadı ve sigortayı iptal ettirdim haksız yere kazancın iadesini istedim efendim bir başvuru 6 ay devam eder beyefendiler başvurum yok ki siz kendi kendinize bu işi yapmışsınız. Bazen günde iki veya üç defa arıyorlar yok diyorum istemiyorum haftaya tekrar arıyorlar artık olmuyor arayının 77 sülalesini sıraya dizdim bir kaç gündür aramıyorlar.DEVLET BU SOYGUNA DUR DEMELİ........
    Cevapla
  • Serdar Çağlar 12 yıl önce Şikayet Et
    sömürmesinler fakat alsınlar. Bu bankalar kendilerini düzeltip faizcilik yapmasalar, faizcilikten beslenmeseler varsın alsınlar. Hem faizle milleti köle gibi sömürüyorlar. (Sen çalış ben yiyeyim diyorlar) Hem de hizmet ettikleri için para alıyorlar. Sadece bir tanesi yapsınlar.. Bununla birlikte makul bir ücret alsınlar. Kart ve işletim ücretleri maliyetinin üzerinde gibi gözüküyor...
    Cevapla
  • sezgin inceoğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    bank asya. bank asyayı yazmayı unutmuşsunuz geçen sene 100 tl aldılar ,haber vermeden hesapta para varsa anında alıyorlar.hesapları incelemesek anlamıycaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle