Akaryakıtta kolonya ve alkol vurgunu

Akaryakıt hilelerine yenileri eklendi. Denetimlerde 105 akaryakıt pompasının sayacı bozuk çıktı. Akaryakıta kolonya ve etil alkol katan da, bitkisel yağ kullanarak kârını artıran da var.

Akaryakıtta kolonya ve alkol vurgunu
Akaryakıtta kolonya ve alkol vurgunu
GİRİŞ 16.09.2011 09:19 GÜNCELLEME 16.09.2011 09:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mehmet Nayır'ın haberi

Ham petrol fiyatları ve dövizdeki artışla benzin fiyatı 4.3 TL'yi motorin ise 3.8 TL'yi aşarken akaryakıtta "10 numara yağ", "motorine gaz yağı" gibi kaçak akaryakıt tekniklerine her geçen gün yeni bir yöntem ekleniyor.

Türkiye'de Sanayi Bakanlığı'nın EPDK ile ortaklaşa gerçekleştirdiği son denetim bir acı gerçeği daha ortaya çıkardı. 2011 Ocak-Temmuz döneminde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı birçok ilde akaryakıt denetim avına çıktı.

Bu kapsamda 722 akaryakıt ve LPG istasyonu mercek altına alındı. 3 bin 900 akaryakıt pompası incelenirken, yeni bir "tatlı kâr" kapısı tespit edildi. 105 akaryakıt pompasında sayaçların eksik ölçüm yaptığı saptandı.

ÇOK SAYIYOR, AZ VERİYOR

Yani bir vatandaş istasyonda bu pompadan akaryakıt aldığında, deposuna pompada gözüken litreden daha az akaryakıt giriyor.

Sanayi Bakanlığı yetkililerince 105 akaryakıt sayacı pompaları mühürlenirken kanun gereği 123 TL ceza kesildi. Ancak bakanlık yetkilileri cezai işlemler için soruşturma başlattı.

5 İSTASYONA KİLİT

Türkiye genelinde denetlenen 722 istasyondan 5'i mühürlendi. Yetkililer mühürlemeye gerekçe olarak "marker"ın geçersiz kullanımı ile ortaya çıkan akaryakıt kullanımını gösterdi. İstasyonlarda lisans kontrolü, damga kontrol denetimleri de gerçekleştirildi.

Akaryakıt denetimleri ise farklı kurumlarca çapraz olarak gerçekleştirildi. Denetim kapsamında Sanayi Bakanlığı'nın denetim ekipleri ve diğer kurumlardan toplam 208 personel yer aldı.

90 adet denetim aracı ile 45 denetim ekibin ile İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.

BENZİNE ETİL ALKOL KATIYORLAR

Bazı akaryakıt şirketlerinin benzine kolonya ve etil alkol katarak sattığı tespit edildi.

AKARYAKITTA OYUNLAR OYNANIYOR

Akaryakıtta fiyatlar arttıkça tatlı kâra ulaşmak isteyenlerin sayısı artıyor. Akaryakıt istasyonlarının hileleri denetimcileri bile şaşırttı.

JET YAKITI DA KULLANILIYOR

Bır akaryakıt dağıtım şirketi, havalimanında uçaklara satılan ÖTV'den muaf jet yakıtını usulsüz belgelerle satın aldı. Sonra da bayileri aracılığı ile pompadan sattı. Bu şekilde şirket litrede 2.5 liradan fazla para kazandı.

MUTFAK YAĞI BİLE VAR

Denetımlerde az da olsa dönemsel fiyatlara bağlı olarak akaryakıtta bitkisel yağ ve zeytinyağı da kullanıldığı tespit edildi.

GAZLI MAZOT

Bazı istasyonların motorine gaz yağı karıştırdığı tespit edildi. Bunu yapanlar litrede en az 70 kuruş kâr etti.

Akaryakıt alırken nelere dikkat edilmeli?

Sürekli akaryakıt alınan yer tercih edilmeli. Her akaryakıt alımında fiş istenmeli. Şüphe durumunda ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli.

Her istasyonda Sanayi Bakanlığı'nın ölçüm kabı yer alıyor, bunun olup olmadığına bakılmalı. Benzin ve motorinin ucuz olması tek kriter olmamalı.

Herhangi bir şüphe durumunda EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalı. İstasyondan ayrılırken pompadaki rakamları kontrol edin...(Ercan Baysal)

KAYNAK: SABAH-ZAMAN
YORUMLAR 2
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Yillik 5 milyar dolar BTO ye gidiyor. guneydogulu butun otobus ve kamyon soforleri irak tan sinir ticareti ile sokulan vergisiz mazotu kullaniyor - Bu mazot haburdan tirlarla sokuluyor - bu mazotun sinirda TPIC tarafindan alinip kalite kontrollerinin yapilip oyle ic piyasaya verilmesi lazim ama siyasiler yargi uyeleri askerler emniyetciler ve tabiki BTO isin icine giriyor ve bu yapilmiyor - yillik zarar 5 milyar dolar - iste bu para yukaridaki rusvetci takimi tarafindan paylasiliyor
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    123 TL Ağır Para Cezası. 123 TL Ağır Para Cezası kesilmiş.. Tabi çok üzülmüşlerdir.. Bir daha hayatta yapmazlar.. Hey gidi basiretsizler hey.. Halkı zengine ezdirdiğiniz bu günler ahiret günü sizin boynunuzda ağır taşlar olarak boynunuzu bükecek.. Üzülüyorum sizin adınıza..
    Cevapla