Hamidiye Su'dan damacana açıklaması

Hamidiye Kaynak Suları A.Ş, damacana ambalajının yaklaşık 50 yıldır gelişmiş ülkelerde kullanıldığı belirtilerek, kanser iddiaları için şu açıklamaları yaptı.

Hamidiye Su'dan damacana açıklaması
Hamidiye Su'dan damacana açıklaması
GİRİŞ 15.09.2011 14:37 GÜNCELLEME 15.09.2011 14:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hamidiye Kaynak Suları A.Ş, damacana ambalajının yaklaşık 50 yıldır gelişmiş ülkelerde kullanıldığı belirtilerek, ''Türkiye'de de bu ürünün imalat aşamasında tüm kontrolleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır'' denildi.

Hamidiye Kaynak Suları A.Ş'den yapılan açıklamada, son birkaç gündür bazı basın ve yayın organında ''plastik ambalajların kanser riski taşıdığı'' iddialarının yer aldığı hatırlatılarak, şirket olarak tüketicileri yakından ilgilendiren bu konunun doğru anlaşılması ve bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması amacıyla açıklama yapmanın zorunlu olduğu belirtildi.

Günlük hayatta tüketilen yiyecek ve içeceklerin muhafaza edilmesinde sıkça kullanılan plastik ambalajların üretim esnasında 1'den 7'ye kadar numaralandırıldığı ifade edilen açıklamada, bu numaralar genellikle şişelerin tabanında üçgen şeklindeki geri dönüşüm ambleminin içine yazıldığı belirtildi.

 Açıklamada, özellikle plastik şişelerin altında bulunan bu numaraların aslında o ambalajın ne tür bir ham madde kullanılarak yapıldığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Ülkemizde, damacanalarda genellikle bu numara 7'dir. Zira, 1-6 arası malzemeler polietilen (PET), polyester (PS), PVC, gibi ham madde içeriğini temsil eden numaralar verilmektedir.

Oysa, 7 numarası 'Diğer' grubunu oluşturmaktadır. Bu diğer grubunda bulunanların içerisinde bir tanesi de, 'Polikarbonat' PC'dir. 19 litre su damacanalarının diğer adı olan polikarbon şişelerde bulunan ve 'endokrin bozucu' etkisi dolayısıyla kansere neden olabileceği belirtilen Bisfenol A'nın (BPA) suya geçme riski ile ilgili yapılan araştırma, bu riskin, insan sağlığına etkisi açısından 'yok denebilecek düzeyde' olduğunu ortaya koymuştur.''

Damacanaların doğrudan güneş ışığına maruz kalma olasılığının dikkate alınarak 35 derecede depolanması halinde dahi BPA migrasyonun en çok binde 3 olarak ölçüldüğü kaydedilen açıklamada, bu oran, AB ve Türk mevzuatında günlük yasal sınır olan yüzde altının çok altında olduğu ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu oranlarda BPA varlığının sağlık açısından herhangi bir risk yaratmayacağı bilimsel araştırmaların bir sonucu olduğu kaydedilerek, bu veriler ışığında piyasada sağlığı tehdit eden pek çok ambalajlı ürün varken, bunların içerisinden en az riskli olduğu bilimsel olarak da ispatlanmış olan Polikarbon damacanalardaki BPA olduğu ifade edildi.

''Damacana ambalajı, yaklaşık 50 yıldır gelişmiş ülkelerde kullanılmaktadır. Türkiye'de de bu ürünün imalat aşamasında tüm kontrolleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır'' ifadelerine yer verilen açıklamada, ''Damacanaların altındaki 1-7 arası rakamların gizemi hakkında yazılan çizilenlere bakıldığında, gerek ülkemizde, gerekse dünyada sağlık otoritelerinin onay vermesine rağmen bu kadar sık gündeme taşınması, piyasası her geçen gün biraz daha kızışan su sektörü için manidardır'' denildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • kasım yurtlu 12 yıl önce Şikayet Et
    HAMİDİYE SUYUN FATİH-SÜLEYMANİYE SORUMLUSU YOSUNLU SU SATIYOR. Hmidiye AŞ nin haberi var mı bilemiyorum. Ama biz işyerimize aldığımız suyun rengini farklı olunca yosunlaştığını gördük. Umarım yetkililer bu uyarıyı dikkate alırlar.
    Cevapla