Tarlada 10 kuruş tezgahta 1,5 TL

Meşhur Çumra kavunun tarladaki fiyatı 10 kuruşa kadar düştü. Üretici ürününü satamamaktan şikayetçi, tüketici ise tezgahtaki fiyattan.

GİRİŞ 15.09.2011 11:37 GÜNCELLEME 15.09.2011 11:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Konya’nın meşhur Çumra kavunu tarlada kaldı. Üreticiler ürün bolluğu nedeniyle kavunun kilosunun 10-15 kuruştan satılabildiğini söyledi.

Çumra’nın meşhur kavununun üreticileri bu yıl ürün bolluğundan şikayetçi. Bu yıl Türkiye genelinde kavun bolluğu yaşanıyor. Mevsim kavun üretimi için uygun şartlarda geçince kavunda bolluk yaşandı. Ancak bu durum çiftçiyi de tüketiciyi de memnun etmiyor. Çiftçi bolluk nedeniyle ürününü satamamaktan şikayetçi, tüketici ise kavunun pahalılığından.

Üretim arttı artmasına ama piyasada fazla ürün olunca kavunun tarladaki fiyatı düştü. Masrafları karşılamayan kavun,  çiftçiye zarar ettirdi.

ÜRÜN BOL AMA SATILMIYOR

Kavun satıcısı Baki Akdeniz, 20 bin TL zararı olduğunu söyledi. Akdeniz, “Bu sene Çumra kavunu hiç iç açıcı değil. Kavunlarımız çok güzel olmasına rağmen pazarı sıfır yani satılmıyor. Türkiye’de her halhalde aynı anda yetiştiği için en meşhur olan Çumra kavunu hiç satılmadı hep tarlalarda kaldı. Para etmiyor yani… Binlerce dönümlük tarlalarda kalan kavunlarımız var. Şu anda zarar ediyoruz satamıyoruz çünkü piyasada fazla kavun var. Akdeniz, benim anlamadığım şey Türkiye’nin bazı yerlerinde kavun çok pahalı her halde ticarette sorun var ürün yetişmiyor bu yüzden o yerlerde daha pahalı bilmiyorum buna aracı olan birileri çıksa iyi olur yani.”

TARLADA 10 KURUŞ TEZGAHTA 1,5 TL

Kavun üreticisi Baki Akdeniz, tarlada Çumra kavununun kilosunun 10 ila 15 kuruş arasında satıldığını belirtti.

Çumra kavunu tarlada kalırken, büyükşehirlerde kavunun kilosu 1-1,5 TL arasında değişiyor. Tarladaki bolluk bu yıl tüketiciye yansımadı.

ZEDHABER

YORUMLAR 4
  • vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    vay beee... "gelsin paralar niyazi"
    Cevapla
  • ali osman bekdemir 12 yıl önce Şikayet Et
    vampirler. aradaki vampirler çıksın artık. gerçek yetiştirici emeğinin karşılığını alsın vatandaşda hesaplı kavun yesin.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 12 yıl önce Şikayet Et
    Artık bu kabzımal vurgunlarına bir dur denilmeli. Yaş sebze meyve için "Hal" mecburiyeti ortadan kaldırılmalı. 15 kat fahiş kazanca artık Hükumet bir DUR demeli.
    Cevapla
  • pretty 12 yıl önce Şikayet Et
    çiftçi ve tüketici sömürülüyor... biz 1,5-2 tl kilosunu alıyoruz. bu yüzdende ağız tadıyla kavun yiyemiyoruz. çoğu üründe çiftçi ve tüketici sömürülüyor. devletin üreticiden tüketiciye çok artış gösteren tarım sektörüne el atması lazım
    Cevapla