Altaylı ve Habertürk'ün damacana merakı

Altaylı’nın damacana ve pet şişe merakı, Habertürk’ün Altaylı’yı tadil eden haberinin ardında Ciner'in Bozhöyük'te kuracağı fabrikanın ilgisi var mı?

Altaylı ve Habertürk'ün damacana merakı
Altaylı ve Habertürk'ün damacana merakı
GİRİŞ 15.09.2011 09:52 GÜNCELLEME 15.09.2011 09:52
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Pet şişe ve plastik damacanaların kansere neden olduğunu Fatih Altaylı köşesinde yazdı. Bir hasta ziyaretinde adını vermediği ‘Profesör Doktor’un pet şişe ve damacanaların kansere neden olduğunu anlattığını aktardı.

Yazıda damacanaların deterjanlarla temizlenmesi, pet şişelerin uzun süre kullanımı kanser nedeniydi. Doktorun önerisi cam şişelerdi. Camın maliyetinin plastik ya da polikarbon karşısında yüksek oluşunu ise kanser tedavisinin maliyeti ile kıyaslıyordu.

ALTAYLI’YI TADİL EDEN HABERTÜRK HABERİ

Altaylı’nın yazısını kısmen tadil eden ve ağırlıklı olarak destekleyen haber dün Habertürk’te yer aldı. Haber pet şişe ve damacana sularının kansere neden olduğu iddiasının yeni olmadığı “Bisfenol A” (BPA) içeren maddelerin kansere yol açtığının uzun süredir var olan bir iddia olduğunu vurgu yapıldı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, konu ile ilgili Habertürk’ün sorusu cevapladı ama gazetenin bu iddiası da havada kaldı. Prof. Dr. Güler’e göre tehlike pet şişede değil pet olmayıp, ‘polikarbon’ olarak üretilenlerdeydi.

Polikarbonun plastik olduğu için kendine özgü salınımına dikkat çekiyordu. Güler’in dikkat çektiği konu plastiğin türünü gösteren uyarıların bazı firmalarca kullanılmamasıydı. Güler’e göre “Bisfenol A” pet şişelerde değil polikarbon şişe ve kaplarda bulunuyordu ve her ikisi de birbirlerine benzeştiği için gözle ayırmak mümkün olmuyordu.

Haberde damacanaların altında yer alan 3 ve 7 rakamı özellikle vurgulanıyor ve kanserojen özellik taşıdığı iddia ediliyordu.

Türkiye’de üretilen hemen her damacananın altında 7 rakamı yer alıyor. Pet şişelerde ise 1 yer alıyor.

ORTAK TEPKİ

Hamidiye Su yetkilileri de konu hakkında bir çalışma başlattıklarını ve sektörü hedef alan bu yazı ve haberlerle ilgili hazırlık içinde olduklarını aktardı. Saka Su yetkilileri konu hakkında SUDER’in açıklama yapacağını belirterek görüşlerinin SUDER’in açıklamaları doğrultusunda olacağını aktardı. Erikli Su yetkilileri de SUDER’in görüşlerine tamamen katıldıklarını belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULUNU TOPLUYOR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sağlık Bakanlığı yetkilileri iddiaları hemen araştırmak ve kararını açıklamak üzere Bilim Komisyonu’nu toplamaya karar aldıklarını bildirdi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgide yarın bilim adamlarının bir araya getirilerek, görüşleri doğrultusunda net kararı açıklayacaklarını aktardı.

SUDER İDDİALARA NE DEDİ?

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nden (SUDER) Haber 7’ye gönderilen yazılı açıklamada özellikle vurgu yapılan iki konu vardı. Yapılan açıklamada “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde yer alan bu rakamlardan 3 polivinil klorürü (PVC), 7 ise polikarbonu da içeren numaralandırılmamış diğer ambalaj malzemelerini ifade etmektedir ve ambalajın, geri toplama sürecinde kolay ayırt edilmesi ve ambalaj materyali konusunda tüketicinin bilgilendirilmesi amacı ile gönüllü olarak yazılmaktadır. Bu rakamların, ambalajların sağlık açısından güvenilirliği ile ilişkisi bulunmamaktadır” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde Ambalajların Üretim Aşamasında İşaretlenmesi şöyle düzenleniyor. 16. maddede ‘Ambalaj atıklarının geri toplanması, tekrar kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir. İşaretleme gönüllülük esasına dayanır’ maddeleri yer alıyor.

CAM ISRARININ ARKASINDA NE VAR?

Telefon görüşmelerden elde edilen izlenime göre Fatih Altaylı ve Habertürk’ün damacana ve petlerle ilgili bu iddialarının sadece sağlık amaçlı olmadığı çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı numara uygulaması yalnız çevre ve geridönüşüm amaçlı kullanılıyor ve gönüllük esasına göre konuluyor.

Habertürk’ün, Altaylı’yı tadil eden haberinde de iddialar yumuşatılarak kutu içeceklere ve başka platik türevlerine de çekildi. Cam konusu ısrarla vurgulandı.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, benzer haberlerin geçmiş yıllarda da gazetede yer aldığını bununla sektörün hedef alındığını belirtti. Haberlerin arka planında Türkiye’nin en büyük cam üreticilerinin olabileceğini ve bundan şüphelendiklerini aktardı.

***

Ciner Holding'in de Bilecik Bozhöyük Organize Sanayi Bölgesi'nde 375 milyon dolarlık bir yatırımla yeni fabrika kuracağı ve cam üreteceği de biliniyor...

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • Murat BİLGİN 12 yıl önce Şikayet Et
    Bozhöyük değil.... Bilecik ilinin ilçesinin ismi "Bozüyük" olacak... Düzeltelim lütfen.
    Cevapla
  • Haldun Demircialioğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Aldatmaca. Daha iki ay önce bu iddiayla ilgili resmi kurumlar sonuç yayınladı ve plastik damacanaların kanser riski taşımadığı ispatlandı. İçindeki kanserojen maddenin kansere neden olması için yüzlerce yıl birikmesi lazım. Verilen rakam neredeyse imkansız bir durumu ortaya koymuşken Altaylı'nın birden bire ortaya çıkıp böyle iddialar ortaya atması çok anlamlı!
    Cevapla
  • Kuddusi Dolu 12 yıl önce Şikayet Et
    Kaliteli su ne demek?.. Öncelikle kaliteli su nedir, kaliteli sudan kasıt ne olmalı bunları bilmeliyiz. bu konuya değinen yok. hatta çeşmeden arıtılmış su için gibi yanlış bilgiler veriyorlar. kaliteli sudan kasıt vücuda faydalı olmasıdır, mineralli olması ve pH'ının 7 nin üzerinde olmasıdır. Bundan sonra ambalajı tartışalım. ambalajla ilgili Hacettepe üniversitesinin yaptığı araştırmada yetişkin birey günde 60 damacana , bebek ise 6 damacana içmesi lazımki böyle risk oluşsun. araştıralımmm....
    Cevapla
  • HAYRETTİN ALTINDİŞ 12 yıl önce Şikayet Et
    Delinin biri kuyuya bir taş atmış,. Şimdi kırk akıllı çıkarmaya çalışıyoruz. Sanki Fatih Altaylının nasıl provakatör olduğu bilinmiyormuş gibi onun yazdığı bir yazı üzerine gazeteler, televizyon haberleri, internet medyası günlerdir bu konu üzerine kafa patlatıyor.
    Cevapla
  • hüsyin karacivi 12 yıl önce Şikayet Et
    Cam Damacanaya ve Dinlenmiş Çeşme suyuna EVET. cam sağlığı ve çeşme suyunun dinlenmiş haline evet diyorum. kim başı çekerse ardından gelirim. Pet şişecilere ASLA GÜVENMİYORUM.!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle