Kolaya renk veren böcek karaborsada

Kaktüslerin üzerinde asalak olarak yaşayan ve en büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri olan cochineal böceği, karaborsaya düştü, fiyatı 2 katına yükseldi.

Kolaya renk veren böcek karaborsada
Kolaya renk veren böcek karaborsada
GİRİŞ 14.09.2011 23:59 GÜNCELLEME 14.09.2011 23:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İşlenmiş cochinealin kilosu son bir yılda 2’ye katlandı...

“Bu kimi ilgilendirir?”
demeyin, dünyada kolaya renk veren böcek olarak efsanevi bir ün yapan cochineal, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörün ‘canı kanı’ gibi. O olmadan ne sosisin rengi pembe, ne rujlar rengârenk, ne de kolalar şu anki renginde olabilir.

Kilosu 500 euro

Sağladığı kırmızı renk nedeniyle cochineal böceği, ilk olarak Aztekler tarafından kök boyası olarak kullanılıyor. Böcekten elde edilen carmine boya pigmenti şu anda ise dünyada dev bir piyasa.

En Büyük Alıcısı Gazli İçecek Fabrikaları

En büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri, gıda firmaları ve kozmetikçiler. Doğal bir katkı maddesi olması nedeniyle de dünyada giderek önemi artan carmine isimli katkı maddesinin hava şartlarına bağlı olarak üretiminin bir miktar azalması nedeniyle fiyatı fırladı.

Gazlı içecek devleri birçok fabrikada üretimi kapattı. Geçen yıl kilosu 200-250 euro olan carmine, şu anda piyasada 450-500 euroya bile zor bulunuyor.

Türkiye’de 10 İthalatçısı Var

Yıllardır halk arasında asparagas olarak görülen ‘kolanın içinde böcek var’ söylentilerinin de gerçek olduğunu Türkiye’de son yıllarda oluşan ‘cochineal’ piyasası gözler önüne seriyor.

Radikal’in haberine göre, bu şirketlerden birinin genel müdürü Türkiye gıda sektöründe yılda 50 ton carmine kullanıldığını 15 ton carmineninde ithal edildiğini söylüyor.

 Dev Fabrikalarda İşleniyor

Cochineal böceği Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin üzerinde yaşıyor.

Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilebiliyor. Böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor.

Peru, Şili ve Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi tutuluyor. Işınlanıp hijyenik hale getiriliyor.

Daha sonra da toz haline getirilerek satışa sunuluyor.

YORUMLAR 7
  • yami yama 12 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Benzer. Mademki burdaki haberlerin gerçekliğinden şüphen war tek bir yere baglı kalmadanda gerçekliğini araştırabilrsin.Elinin altında internet diye bi DÜNYA var.Vikipedi yi aç böcegin ismini yaz.Kolaya renk verenin bu böcek olduguna hala inanmıyorsan sorun yok içmeye dewam et dost ;) Bence saygı kavramlarının anlamına da göz atman lazım bu arada!
    Cevapla
  • Ahmet Benzer 12 yıl önce Şikayet Et
    Haber7.com. Tamam sen müslümansın elhamdülillah.Tamam hadi israil -oca colalarını içmezsin müslüman kardeşlerimizin kafasına kurşun sıkmazsın böylece çok duyarlısındır sen anlıyorum.Her türlü hurafeye inanırsın bu yüzden de.Ama bak harbi harbi sen bana şimdi elimde yudumladığım kolamın da bu böcekten renk aldığını kanıtlayamazsan seninle aihm e kadar gideriz çünkü sen kendi egolarını tatmin etmek için saygısızca ve beni de gizlice hedef alan bir yazı haber yapmışsın..olmadıı!
    Cevapla
  • kerem sa 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu bocek tüm kola çeşitlerinde ve!. Bu böcek istisnasız tüm kola çeşitlerinde var ayrıca salam sucuk gibi tüm kırmızının hüküm sürdüğü gıdalarda bulunmakta bir fetvaya göre bitkiye asalak yaşayan bu böcek başka hiçbir şeyle temas etmediğinden dolayı caizdir.
    Cevapla
  • ali sever 12 yıl önce Şikayet Et
    kaybak wikipedia. Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebep olabilir :)
    Cevapla
  • mehmet çavul 12 yıl önce Şikayet Et
    önemli. acaba bu böcek Le kola Turka gibi içeceklerde de varmı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle