Avrupalara göre ırkçılığın nedeni

Ege sahillerinde tatilini geçiren yabancı turistler, Avrupa'da yükselen ırkçılığın işsizlik ve ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını düşünüyor.

Avrupalara göre ırkçılığın nedeni
Avrupalara göre ırkçılığın nedeni
GİRİŞ 13.09.2011 11:27 GÜNCELLEME 13.09.2011 11:27

Muğla'nın Bodrum ilçesine tatil için gelen İngiliz Norman Smith AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde İngiltere'de yaşanan bazı ırkçılık olaylarının herkesi çok üzdüğünü söyledi. Smith, ''Siyah tenli bir vatandaşın vurulması bu olayların yaşanmasına neden oldu. Olay bir yerde başladı ve daha sonra diğer şehirlere yayıldı. Bu duruma işsizlik ve insanların yeteri kadar para kazanamaması neden oldu. Bu ekonomik sıkıntılar isyanları tetikledi'' dedi.

Dünya geneline bakıldığında artık insanların ülkelerinde demokratik düzende yaşamak istediklerini vurgulayan Smith, ''Libya ve Mısır'da bunun için bir çok olay yaşandı. İnsanlar demokrasi istiyor. Bu da onların en doğal hakkı'' diye konuştu.

Smith, 2 yıldır Türkiye'ye gelip gittiğini Avrupa'da ve dünyada yaşanan bu tür olaylarla ilgili bir sorunla karşılaşmadığını kaydetti.

Türkiye'ye 12 yıldır tatil için gelip ülkesine güvenli bir şekilde döndüğünü anlatan İngiliz Brain Nash da, Türkiye'de kültür ve eğlence ortamının çok güzel olduğunu herhangi bir sorun yaşamadığını dile getirdi.

İngiltere'de Londra'ya yakın bir yerde oturduğunu belirten Nash, şöyle konuştu:

''Londra'daki olayların ırkçılıkla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Sadece kendini bilmeyen, işi gücü olmayanlar için bir bahaneydi. Kimsenin görmek istemediği olaylardı. Kendi ülkemden hareketle konuşuyorum; bu isyanların en büyük nedeni ırkçılık değil, insanların iş bulamaması zor hayat koşulları. İngiltere çok sayıda farklı kültürü barındıran bir ülke. İş sayısı az, işe talep çok. Bu nedenle belli bir süre sonra patlama yaşanıyor. Ülkemizde bu durum hala devam ediyor. Göç de var.''

-''OLAYLARIN NEDENİ HÜKÜMETİN KOYDUĞU YÜKSEK VERGİLER''-

İngiliz Claire Leedam ise Londra'daki olayların çok kötü olduğunu ifade ederek, ''Bunun nedeni hükümetin koyduğu yüksek vergiler. Hayatın zor olması. İşsizlik sonucu bir patlama oldu. Yani işin temelinde ekonomik problemler var. Türkiye'de buna benzer olaylar görmedik. Bize herkes gayet iyi davranıyor'' dedi.

İngiliz Catherina Pinder de yaşanan ırkçılık olaylarının hiç hoş olmadığını belirterek, ''Biz Manchester'da yaşıyoruz. Bizim bölgemizde ırkçılık olayları yaşanmadı. Londra'daki olayları ise televizyondan izledik. Kimsenin çevresinde görmek istemediği olaylar'' diye konuştu.

-''TÜRK EŞİM KENDİNİ İKİNCİ SINIF VATANDAŞ HİSSETTİ''-

Yaklaşık 20 yıldır Bodrum'da yaşayan iki çocuk annesi Hollanda ve Türk vatandaşı Marleen Kara da, ırkçılığın çok kötü olduğunu söyledi.

Hollanda'da bazı siyasi partilerin bu tür konuları siyasi araç olarak kullandığına işaret eden Kara, şu görüşleri dile getirdi:

''Bazı siyasi partiler yabancıları pek sevmiyor. Aslında herkes arkadaş, kardeş. Ancak partiler bazen siyaset için kötü reklam yapıyor. Maalesef böyle. Benim Türk eşim 3 yıl Hollanda'da kaldı. O kendisini ikinci sınıf vatandaş hissetti. Türkler iyi... Türkiye'de beni sevdiler, ben de onları sevdim. Burada öyle bir şey yok. Burada sizi el üstünde tutuyorlar.''

Hollanda vatandaşı Melissa Bresser ise 4 yıldır Türkiye'ye tatil amacıyla geldiğini anlatarak, ''Türk insanı cana yakın ve çok iyi. Bu nedenle kendimi burada iyi hissediyorum. Hollanda'da restoranda çalışıyorum. Herkes düzgün davrandığı sürece orada yabancılarla ilgili bir sorun yok. Hollanda'da çok farklı kültürler var. Bazı insanlar benim Türkiye'ye gittiğimi öğrendiğinde 'Türkiye'de başı kapalı' gezeceğimi zannediyor. Tabi buraya gelmeden konuşuyorlar'' dedi.

KAYNAK: AA