2B arazilerinden beklenen gelir miktarı

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmalar, İstanbul'un taşının toprağının altın olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Satışa ilişkin çalışmada sona gelindi.

2B arazilerinden beklenen gelir miktarı
2B arazilerinden beklenen gelir miktarı
GİRİŞ 13.09.2011 07:26 GÜNCELLEME 13.09.2011 07:26

ERCAN BAYSAL''ın haberi

Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Şişli, Üsküdar, Sarıyer gibi çok sayıda ilçede bulunan 2-B arazilerinin satışı Hazine'nin yüzünü güldürecek. Zira, İstanbul'daki orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından 16,2 milyar lira gelir bekleniyor. Türkiye genelindeki beklenti ise 26 milyar lira. Tamamlanmak üzere olan çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında vatandaşın mağdur edilmeyeceğini ve imar planlarının yeniden yapılacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 'geri adım yok' dediği 2B arazilerinin satışına ilişkin yasal düzenlemede sona gelindi. Son rötuşların olduğu çalışma, Meclis açıldıktan sonra anayasa değişikliği ve bütçe görüşmeleri ile birlikte yürütülecek. Maliye Bakanlığı'nca fiili kadastro ve güncelleme çalışmaları bitirilerek tapuya tescili yapılmış 2B taşınmazlarının kıymet takdir çalışması devam ediyor. Hesaplamalara göre parseller için emlak vergi değeri alındığında 2 milyar 200 milyon lira, rayiç değeri alındığında ise 16 milyar 200 milyon lira gelir elde edilmesi öngörülüyor. İstanbul'da toplam 9 bin 251 hektar 2B arazisi bulunuyor. Satışlar sorunsuz olan 5 bin 118 hektar alandan başlayacak.

kullan

Çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında vatandaşın mağdur edilmeyeceğini, imar planlarının yeniden yapılacağını açıkladı. "2B konusunu bitirmek lazım." diyen Bayraktar, yasal noktaların hazır olduğunu ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yanı sıra Maliye Bakanlığı bürokratları arazilerin satışına ilişkin düzenlemede son rötuşları yapıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, kadastrosu tamamlanan 2B arazileri için takdir edilen bedeli hesapladı. Bu alana ilişkin takdir edilen bedel Türkiye geneli için 26 milyar lira olurken, tahsilat 10-15 milyar lira olarak öngörülüyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün çalışmasına göre 2B'lerde peşinat miktarı arazinin değerine göre 500 lirayla 2 bin lira arasında olacak. Kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 161 bin 120 hektar olarak belirlenirken, taşınmazların rayiç bedel tespiti de Maliye Bakanlığı'nca gerçekleştirildi. Milli Emlak verilerine göre kıymet takdir çalışması yapılan alan 121 bin 816 hektar oldu. Kıymet takdir edilen alanların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tamamlanan alana oranı ise yüzde 76.

Satış işlemleri tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm başlatılacağını ifade eden Bakan Erdoğan Bayraktar, mimari açıdan yoksun, salaş görünümlü ve depreme dayanıklı olmayan yapıların yeniden dizayn edileceğini açıkladı. 81 ilde bulunan valilik ve taşra teşkilatlarına kentsel dönüşümle ilgili gerekli talimatların verildiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye genelinde 19 milyon yapı olduğunu, bunların birçoğunun elden geçmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki yapı stokunu ele alacaklarını, gözden geçireceklerini belirten Bayraktar, sadece İstanbul'da 4 milyon konut olduğunu aktardı. Büyük şehirleri mercek altına alacaklarını ifade eden Bayraktar, "İstanbul'un yanı sıra Diyarbakır, Bursa ve İzmir'i de ele alacağız. Sahil bölgelerinde de benzer problem var. Mersin de değerlendirilecek. Bu belki 10-20 yıllık süreyi kapsayacak ancak biz kentsel dönüşümü yapmakta kararlıyız." diye konuştu. Kentsel dönüşümün depreme dayanıklı binalardan oluşacağını dile getiren Bayraktar, uzmanların muhtemel bir büyük depremin faturası olarak 20 ila 100 milyar dolardan bahsettiklerini kaydetti.

ZAMAN