Un sanayicileri bereketli yıl geçiriyor

Türkiye un sanayicileri bereketli bir yıl geçiriyor. Bu yıl 2 milyon tondan fazla ihracat ve 1 milyar dolarlık gelir hedefleyen sanayiciler, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek ihracat miktarına ve en yüksek ihracat gelirine imza atmayı hedefliyor.

Un sanayicileri bereketli yıl geçiriyor
Un sanayicileri bereketli yıl geçiriyor
GİRİŞ 12.09.2011 12:31 GÜNCELLEME 12.09.2011 12:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye un sanayicileri bereketli bir yıl geçiriyor. Bu yıl 2 milyon tondan fazla ihracat ve 1 milyar dolarlık gelir hedefleyen sanayiciler, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek ihracat miktarına ve en yüksek ihracat gelirine imza atmayı hedefliyor.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, aşırı sıcaklar ve kuraklığın 2010 yılında buğday üretimini olumsuz yönde etkilediğini hatırlatarak, 2011-2012 yılı sezonunda ise dünya buğday üretiminin 23 milyon ton artışla 674 milyon tona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Buğday stokunun artacağını ifade eden Özmen, ''Bir önceki yıldan devreden 190 milyon tonluk dünya buğday stokunun aynı şekilde bir sonraki yıla devredeceğini düşünüyoruz. Çünkü kışlık ekimler dünyanın her tarafından daha iyi yansımaya başladı, daha iyi veriler göstermeye başladı'' dedi.

Ülkemizde de nisan, mayıs ve haziran aylarında alınan yağışların yanında sertifikalı tohum ve gübre kullanımındaki artışların etkisiyle bu yıl buğday veriminde önemli artış yaşandığını vurgulayan Özmen, şunları söyledi:

''Türkiye 2005 yılından sonra en yüksek buğday üretimini gerçekleştireceği bir yılı yaşıyor. TÜİK'e göre rekolte 21 milyon ton olacak. Önceki yıla göre 3 milyon ton artışımız var. Bu da bizim miktar anlamında çok rahat bir dönem geçireceğimizi gösteriyor. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elinde 2 milyon tona yakın buğday stoku var. Gerek üretimdeki artış gerekse stok, Türkiye'nin buğday ihtiyacını karşılayacak. Ancak aşırı yağışların getirdiği rekolte, kaliteyi bir miktar düşürdü. Dahilde işleme rejimi kapsamında yüksek kaliteli buğday ithal ederek, bu eksikliği gidereceğiz.''

''ORTADOĞU'DAN UZAKDOĞU'YA 100 ÜLKEYE İHRACAT''

Türkiye'nin 2005 yılında dünya un ihracatında hem miktar hem de döviz tutarı olarak birinci olduğunu ifade eden Özmen, şunları kaydetti:

''Sonraki yıllarda da 1 milyon 800-850 bin ton bandında giderek döviz anlamında yine dünya birincisi, miktar anlamında dünya ikincisiydi. Kazakistan miktar olarak bizden daha yüksek ihracat yapmasına rağmen, satış fiyatı düşüktü. Ancak bu yıl haziran ayından itibaren dövizdeki kıpırdanmayla birlikte ihracat miktarımızın ciddi şekilde arttığını görüyoruz. Şöyle ki; bu yıl mayıs sonuna kadar aylık 135 bin ton seyreden buğday unu ihracatımız altıncı ayda 180 bin tona, yedinci ayda 250 bin tona, sekizinci ayda 250 bin tona geldi. Bu yılı Türkiye ilk defa bugüne kadarki en yüksek ihracat miktarı ve en yüksek ihracat geliri olarak geçirecek. Bu yıl da dünya birincisi olacak. 2010 yılında toplam 1 milyon 800 bin tondu un ihracatımız vardı, bunun parasal değeri 700 milyon dolardı. Bu yıl 2 milyon tonu rahatlıkla geçeceğiz ve ihracat rakamı da 1 milyar doları geçecek.''

Buğday üretimindeki artışa, kurlara ve pazar portföylerinin büyümesine dikkati çeken Özmen, ''Çok kaliteli ürünler yapıyoruz, dünyada ciddi bir imajımız oluştu. Unlarımız 100 ülkeye gidiyor. Döviz kuru sadece teşvik edici bir unsur, 100 ülke zaten bizim pazarımız. Bu ülkelere ihracatımız ciddi şekilde devam ederken, kurlar da olumlu etkileyince ihracat rakamları ciddi şekilde yükseldi'' şeklinde konuştu.

Ortadoğu ve komşu ülkelerin yanı sıra Uzakdoğu'nun çok büyük ihracat pazarları olduğunu, şu anda Afrika kıtasına yoğunlaştıklarını vurgulayan Erhan Özmen, en fazla Irak, Endonezya, Filipinler ve İsrail'e satış yaptıklarını bildirdi.

''KRİZLERİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜK''

Dış piyasadaki ekonomik gelişmelerden çok etkilenmediklerini belirten Özmen, ''Türk girişimcisi, bugün Amerika'nın Avrupa'nın yaşadığını son 15 yılda 5 kere yaşadı. Oturup dövünmek yerine, krizi fırsata dönüştürdük. Rakamlar da zaten bunu ifade ediyor'' dedi.

Türk un sanayi sektörünün büyüdüğünü, bunda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın çok büyük katkıları olduğunu vurgulayan Özmen, çok güzel bir devlet-işdünyası diyaloğu olduğunu söyledi.

TUSAF Başkanı Özmen, sektörün yaşanan konsolidasyon sonucunda daha sağlıklı, daha kurumsal bir yapılanmaya dönüştüğü, 5 yıl önce 1200 olan fabrika sayısının şu anda 720 olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Bereket. Turkiye aclik ceken ulkelere yardim ettikce Yuce Allah kat be kat fazlasini bereket olarak geri veriyor - biz somaliye 50 bin ton bugday gonderdik - bu yil yagislar iyi gittigi icin bugdayda rekorte fazlasi 3 milyon ton - 50 bin ton ver 3 milyon ton geri al - 1 e 60 kazandiriyor
    Cevapla