Zeytin üreticisine ''inciri koruyalım'' uyarısı

Bursa ve çevresinde zeytinliklerin ilaçlanması sırasında kontrolsüz davranılmasının büyük emeklerle ihracatta ciddi başarılar sağlayan Bursa siyah incirini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Zeytin üreticisine ''inciri koruyalım'' uyarısı
Zeytin üreticisine ''inciri koruyalım'' uyarısı
GİRİŞ 09.09.2011 12:52 GÜNCELLEME 09.09.2011 12:52

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı yaptığı yazılı açıklamada, Bursa tarımının gözde meyvelerinden birisi haline gelen Bursa siyah inciri ile ilgili zeytin üreticilerinin dikkatli olmasını istedi.

İhracatı 5 Eylül'de başlayan Bursa siyah incirinde geçen yıl yakalanan 27 milyon dolarlık ihracatı yükseltmek istediklerini vurgulayan Çalı, Bursa'da incir bahçeleri ve zeytinliklerin genellikle yan yana bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

''Zeytinliklerin ilaçlanması sırasında kontrolsüz davranılması büyük emeklerle ihracatta ciddi başarılar sağlayan 'Bursa Siyah'ını olumsuz etkileyebilir. Bursa siyah incirinin dünyada yakalamış olduğu marka değerini korumak için zeytin üreticilerimiz büyük gayret göstermelidir. İlaçlama konusunda hem miktar hem de kullanım biçimine dikkat edilmelidir.''

İncirin bu yıl çok kaliteli olduğunu belirten Çalı, bu yılki kesim tarihlerinde hava koşulları nedeniyle 15-20 günlük gecikmenin yaşandığını bildirdi.

Çalı, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen Bursa siyah incirinin, çok sayıda uluslararası market zincirlerinin raflarında satışa sunulduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA