Mülakatlarda yapılan 10 önemli hata

Size uygun bir iş ilanı buldunuz, özgeçmişinizi gönderdiniz, ve nihayet yüz yüze görüşmeye çağırıldınız. Tebrikler! İş arayış sürecinizde önemli bir aşamadasınız. Peki nasıl davranmalısınız?

Mülakatlarda yapılan 10 önemli hata
Mülakatlarda yapılan 10 önemli hata
GİRİŞ 04.09.2011 11:37 GÜNCELLEME 04.09.2011 11:37

Çisil HÜRCAN'ın haberi

Bu iyi ve kalıcı bir ilk intiba bırakmak için tek şansınız. Mülakat gününüzde midenizdeki kelebekler beklediğimiz yan etkilerdir. Ancak kelebeklerin sayısını, mülakatlarda sık yapılan hataların farkında olarak azaltmak mümkün.

İşte mülakatlarda yapılan başlıca 10 hata:

1. Mülakatı ciddiye almamak: Görüşmenin yalnızca formaliteden ibaret bir süreç olduğu yanılgısına kapılmayın. Süreç olumlu geçmiş olsa da hemen durumun rehavetine kapılıp yeni maaşınızı nasıl harcayacağınız konusunda hayaller kurmaya başlamayın. İşin cepte olduğuna gerçekçilikten uzak bir şekilde kanaat getirmek yapacağınız en büyük hatalardan biri olacaktır.

2. Dış görünüş: İlk görüşmede kendinizi sunuş biçiminiz oldukça belirleyici olacaktır. Nasıl giyindiğiniz, konuşma biçiminiz karşı tarafı ne kadar ciddiye aldığınızın bir göstergesidir. Görüştüğünüz firmanın çalışanlarının kot giymesine izin verdiğini biliyor dahi olsanız, özensiz bir giyimle giderek kendinizi sabote etmeyin; profesyonel ve temiz bir giyim her tip firma, her tip mülakatta sizin için bir artı olacaktır.

3. Neden uygun olduğunuzu ifade etmemek: İş tanımına hakim olun. Böylece güçlü yönlerinizi, yetkinliklerinizi hangi aşamada ön plana çıkaracağınızı firmanın ihtiyaçları doğrultusunda aktarmış olursunuz. Kendinizi karşı tarafın yerine koyun, neden spesifik olarak görüştüğünüz kişiyi işe almak isteyeceğinizi bilmek isterdiniz.

4. Gereğinden fazla mütevazi olmak: Mülakat tevazu göstereceğiniz, alçakgönüllü olanın kazandığı bir süreç değildir. Güçlü yönlerinizi karşı tarafa aktarmaktan çekinmeyin!

5. Gereğinden fazla konuşmak: Mülakatı yapan kişiden fazla konuşma gayretinde bulunmayın. Karşı tarafın size ne sorduğunu, ne öğrenmek istediğini iyi analiz edip yerinde yanıtlar verin.

6. Ücret konusuna odaklanmak: Mülakat sürecinde ücret konusu ilk planda olmamalıdır. Maaş konuşulmaya başlandığında bırakın mülakatı yapan kişi konuşmayı yönlendirsin.

7. Yanlış konuşma biçimi: Önceki patronunuzdan memnun değildiniz, adil olmayan muameleye maruz kaldığınıza inanıyordunuz. Ancak gittiğiniz görüşmenin bu durumdan yakınacağınız bir yer olduğunu düşünmeyin. Önceki işinizden istifa ettiyseniz, ya da çıkarıldıysanız, bunu temellendirecek bir açıklama yapın.

8. Soru sormamak: Özgeçmişiniz kağıt üzerinde gayet başarılı duruyor olabilir, fakat mülakat yapanların zekice ve yerinde soru soran adaylardan etkilendikleri de bir gerçek. Mülakat bir bilgi paylaşımı platformudur.

9. Yetersiz isteklilik: Bu sizin kişiliğinizi firmaya yansıtmak için ilk ya da tek şansınız. İçeri gününüzün ne kadar kötü geçtiğini ilan ederek gitmeyin. İyimser ve kibar olun. İş için ne kadar istekli olduğunuzu ve mülakata çağırılmış olmayı bir şans olarak gördüğünüzü ifade edin. Görüşme sonunda teşekkür etmeyi unutmayın!

10. Takipçi olmamak: Mülakatı yapan kişiye görüşme sonrasında zaman ayırdığı için bir teşekkür notu yollamayı ihmal etmeyin. Takipçi olun.

www.xing.com