Danıştay, promosyonda işçiyi haklı buldu

Danıştay 10. Dairesi, sadece kamu görevlisi emeklilere banka promosyonu verilmesini öngören Başbakanlık genelgesinin iptal istemini, oy birliğiyle reddetti.

Danıştay, promosyonda işçiyi haklı buldu
Danıştay, promosyonda işçiyi haklı buldu
GİRİŞ 03.09.2011 10:41 GÜNCELLEME 03.09.2011 10:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Emekliler Derneği Üyesi bir işçi emeklisi, Başbakanlığın 20 Temmuz 2007'de yayımlanan ''Banka Promosyonları'' konulu genelgesinin, ''sadece kamu görevlilerine ödenecek promosyonları düzenlemesi, işçi emeklilerini kapsamaması nedeniyle eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı olduğunu'' ileri sürerek, iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 10. Dairesi, Başbakanlık genelgesinin iptali istemini oy birliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, Başbakanlığın ''Banka Promosyonları'' genelgesiyle kamu görevlilerine ödenecek maaş ve benzeri ödemelerin yapılabilmesi için imzalanan protokoller uyarınca bankalar tarafından sunulan ek mali imkanların tasarrufuna ilişkin kamu kurum ve kuruluşları arasında uygulama birliği sağlanması amacıyla gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Genelgede, banka tarafından verilecek promosyonun personele dağıtılmasının düzenlendiği ifade edilen kararda, davada genelgenin ''Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli maaşı alan emekli işçileri de kapsaması gerekirken sadece kamu görevlilerini kapsaması nedeniyle hukuka aykırı olduğunun'' ileri sürüldüğü anımsatıldı.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün ilgili tebliği uyarınca, kamu idareleriyle kurum ve kuruluşlarının, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin ödenmesi hakkında, bankalarla yapacakları protokollere ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığın yetkili olduğu vurgulandı.

Dairenin kararında, bu yetkiye dayanılarak çıkarılan Başbakanlık genelgesiyle kamu personelinin çalıştığı kamu idareleri, kurum ve kuruluşlarının bankalarla yapacakları protokollerin usul ve esaslarının belirlendiği, bütün kamu kuruluşlarında banka promosyonlarının belli bölümünden kamu görevlilerinin yararlanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Kararda, ''Genelgenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca çıkarıldığı dikkate alındığında bu yasa kapsamında bulunmayan işçilere ait emekli maaşlarını kapsamayacak şekilde düzenleme yapılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır'' ifadesi kullanıldı

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • necdet kızılırmak 12 yıl önce Şikayet Et
    ''Genelgenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca çıkarıldığı dikkate alı. Artık danıştay da yanlı davranmaya başladı, emeklilerin ayrılmasına da karar vermişti, kendileri de memur emeklisi olacaklar ya !!!
    Cevapla