Fındık işçilerinin bayramı buruk geçiyor

Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık toplamak için Ordu'ya gelen fındık işçileri, sezonun Ramazan Bayramı'na rastlaması nedeniyle, bayramı çadır ve fındık bahçelerinde buruk geçirmek zorunda kalıyorlar.

Fındık işçilerinin bayramı buruk geçiyor
Fındık işçilerinin bayramı buruk geçiyor
GİRİŞ 30.08.2011 12:26 GÜNCELLEME 30.08.2011 12:26

Bölgeye çeşitli illerden gelen ve bir aydır Ordu'da bulunan 800 işçi Ordu Valiliği tarafından Uzunisa Köyü'ne kurulan geçici konaklama yerinde Ramazan Bayramlarını geçirmeye hazırlanıyor.

Ordu Valiliği'nin girişimleri sonucu kısa bir süre önce aşırı yağışların sele dönüşmesi sonucu çadırları kullanılamaz hale gelen fındık işçileri Kızılay'ın dağıttığı çadırlarda konaklamaya devam ediyor.

Ramazan Bayramı'nı çadırlarında ve fındık bahçelerinde geçirmek zorunda kalan işçilerden Yasin Kaleli (55), ''Herkes bayramda sevdiklerinin yanında olurken bir bayramımızı çadırda ve fındık bahçelerinde geçirmek zorunda kalıyoruz'' dedi.

Ordu'ya yaklaşık bir ay önce geldiğini ve 12 kişilik bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Kaleli, ''İlk defa fındık sezonunun geç başlaması nedeniyle bayramımızı memleketimizden ve akrabalarımızdan ayrı geçiriyoruz'' diye konuştu.

Yörede fındık toplama tarihinin geç başlaması nedeniyle bir süre işsiz kaldıklarını daha sonra konakladıkları alanın sular altında kalmasıyla birlikte ikinci bir şok yaşadıklarını belirten Kaleli, şöyle konuştu:

''Şimdide bayramı çadırlarda ve fındık bahçelerinde geçiriyoruz. Ne benim ne de çocuklarımın aklına bayram geliyor. Çadır da bayram mı olur. Halimiz perişan, işsiz kaldığımıza mı yanalım, selden dolayı eşyalarımızı kaybettiğimize mi yanalım, yoksa bayramı çadırlarda karşılamaya mı yanalım. Bilemem, biz hangisine yanarız. Geçmiş senelerde böyle bir mağduriyet hiç yaşamamıştık. Ne diyelim ki, Allah bizim yardımcımız olsun.''

Diğer bir fındık işçisi Neslihan Hekim ise (17), ''Yaşıtlarım bayramda gezip güzel günler geçirirken ben burada çalışıyorum'' dedi.

Ordu'ya anne ve babasından ayrı olarak amcasıyla geldiğini söyleyen Hekim, ''Diğer fındık işçileri gibi ben de yöreye erken gelenlerdenim. Bu nedenle bizde mağdur olduk'' diye konuştu.

Bu bayramı anne ve babasından ayrı geçireceği için üzüntülü olduğunu belirten Hekim, ''Fındık toplama sezonunun bayramla birleşmesi nedeniyle bu bayramı çadırda geçireceğiz. En çok anne ve babamı özledim. Onlarsız bir bayram geçirmek beni çok üzüyor. Bir an önce aileme kavuşmak istiyorum'' dedi.

Hekim, önceki bayramlarda alış-veriş yaparak bayramlık aldığını bu bayramda ise hiçbir şey alamadığını sözlerine ekledi.

Öte yandan alanda bulunan çocuklar ise bayramdan habersiz konaklama yerine kurulan parkta oynayarak vakit geçirmeye çalışıyor.

''FINDIK İŞÇİLERİNİN HALİNE ÜZÜLMEMEK ELDE DEĞİL''

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necati Avcı ise, ''Fındık işçilerinin haline üzülmemek elde değil'' dedi.

Fındık işçilerinin ilk olarak sel afetiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Avcı, ''Ancak selden dolayı mağdur olan işçilerin mağduriyeti hemen giderilmiştir. Tabii ki doğal afetin önüne geçmek mümkün değil. Bu işçi kardeşlerimiz de böyle bir afetle karşı karşıya kalmışlardır'' diye konuştu.

İşçilerin şimdi de bayramlarını memleketlerinden ayrı geçirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Avcı, şöyle devam etti:

''Bunların hepsi hayatın içerisinde olan şeyler. Gurbette olunca insan böyle sorunlar yaşayabiliyor. Gönül ister ki işçi kardeşlerimiz bayramlarını ailelerinin yanında geçirsin. Ancak şartlar buna müsaade etmiyor. Yapacak fazla da bir şeyde yok. Biz bir vatandaş olarak çadırlara gidip bu işçi kardeşlerimizle bayramlaşmalıyız. Bize yakışan bu olur. Ben hepsinin bayramlarını kutluyor ve Allah yardımcıları olsun diyorum. Bunun dışında pek de yapacak bir şey yok. Üzüntülüyüz''

Fındık işçilerinin önümüzdeki 2 yıl daha bayramlarını ailelerinden uzakta geçirmek zorunda kalacağını da söyleyen Avcı, ''Çünkü fındık toplama sezonu ile bayram önümüzdeki iki yıl yine aynı ay içerisine denk gelmekte. Tabii ki fındık işçileri de bunun farkında. Herkes bu şartları göz önüne alarak buralara geliyor. Ama yine de fındık işçilerinin haline üzülmemek elde değil'' dedi.

KAYNAK: AA