Foreks sancısı aracı kurumları sardı

Foreks piyasasına çeki düzen getirecek düzenleme tebliği henüz yayınlanmayınca kafalar karıştı. Kimse yetki belgesi alamadı. Şirketler geçiş süreci verilmesini istiyor.

Foreks sancısı aracı kurumları sardı
Foreks sancısı aracı kurumları sardı
GİRİŞ 26.08.2011 09:22 GÜNCELLEME 26.08.2011 09:22

Dilek Güngör Günay'ın haberi

Günlük 13 milyar dolar işlem hacmine sahip olan ancak denetimsiz oluşu ile tedirginlik yaratan Foreks piyasasına çeki düzen getirecek tebliğ yayınlanmayınca kafalar karıştı.

Foreks işlemi yapmak isteyen kuruluşlar henüz yetki belgesi alamadı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) izinsiz işlem yapanlara 6 gün sonra dava açmaya başlayacağını belirten foreksçiler geçiş süresi istiyor.

HESAPLAR TASFİYE OLACAK

SPK'nın izinsiz foreks işlemi yapanlarla ilgili işlem başlatmayı planladığı tarih 9 günlük resmi bayram tatiline denk geliyor. SPK yetkilileri yetki belgelerinin 5 eylülden sonra verilmeye başlanacağını belirtiyor.

Ancak dışarısı tatil olmadığı için piyasada işlemler devam ederse nasıl bir yol izleneceği bilinmiyor. İzinsiz foreks işlemi yapan şirketler o tarihten sonra müşterilerinin hesaplarını tasfiye etmek zorunda. Kapatılmayan hesaplar daha sonra kar veya zarar olarak geri dönebilir.

TAKASBANK DEVREYE GİRECEK

Öte yandan, foreks işlemlerinde teminatların tutulacağı adreste belli oldu. Takasbank ile SPK'nın görüştüğü belirtiliyor. Düzenleme yayınlandıktan sonra Takasbank devreye girip aracı kuruluşların teminatlarını takip edecek.

ARACI KURULUŞLARA TALEP YAĞIYOR

Foreks işlemleri eylül ayından sonra sadece yetkili aracı kuruluşlarda yapılacak. SPK uzun bir süredir yeni aracı kuruluş izni vermiyor. SPK yetkilileri aktif olmayan 15 aracı kuruluşun isim hakkını isteyen şirketler olduğunu belirtiyor.

Öte yandan, faaliyette bulunan birçok aracı kuruluşun kapısına da ortaklık görüşmeleri için döviz büfeleri dahil birçok şirketlerin yığıldığı belirtiliyor.

KAYNAK: SABAH