Erkek mi kadın mı daha çok ölüyor?

Türkiye İstatistik Kurumu ilk kez Türkiye geneli için ölüm verisi yayımlamaya başladı. Verilere Türkiye'de en çok kadınların mı erkeklerin mi öldüğünü ortaya koydu.

Erkek mi kadın mı daha çok ölüyor?
Erkek mi kadın mı daha çok ölüyor?
GİRİŞ 25.08.2011 11:21 GÜNCELLEME 25.08.2011 11:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 200 yılında Türkiye genelinde 367 bin 971 ölüm olayı oldu. Ölenlerin yüzde 55'ini erkekler, yüzde 45'ini kadınlar oluştururken, 2009 yılında 17 bin 354 bebek ölümü gerçekleşti.

TÜİK, 2009 yılından itibaren Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan ölüm verisi ile TÜİK tarafından derlenen ölüm nedeni verisini kullanarak Türkiye geneli için ölüm verisi yayımlamaya başladı. İlk kez 2009 yılına ilişkin ölüm istatistikleriyle başlanan ölüm istatistikleri, bu yıldan itibaren her yıl yayımlanacak.

TÜİK'in ölüm istatistiklerine göre, daimi ikametgaha göre ölümlerin en fazla olduğu bölge yüzde 15,5 ile Ege Bölgesi oldu. Ege Bölgesi'ni yüzde 14,6 ile İstanbul izledi. Ölüm olayının en az olduğu bölge ise yüzde 3 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

ÖLENLERİN YAKLAŞIK YARISINI 75 VE ÜZERİ YAŞTAKİLER OLUŞTURDU

2009 yılında gerçekleşen ölüm olaylarında ölenlerin yaklaşık yarısını 75 yaş ve üzerindekiler oluşturdu. Ölümlerin en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 43,2 ile 75 ve daha yukarı yaş grubu olurken, bu yaş grubunu yüzde 11,3 ile 70-74 yaş grubu ve yüzde 9,1 ile 65-69 yaş grubu izledi. Ölümlerin en az görüldüğü yaş gurubu ise yüzde 0,7 ile 10-14 yaş grubu oldu. Bu yaş grubunu yüzde 0,9'luk oranda ölüm görülen 5-9 ve 15-19 yaş grubu izledi.

2009 yılında ölenler yaş ve cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlar arasındaki cinsiyet farklılığı da belirgin bir şekilde görülüyor. En yaşlı kuşak olan 75 ve daha yukarı yaş dışındaki bütün yaş gruplarında erkek ölümlerinin kadın ölümlerinden daha fazla olduğu tespit edildi. Kadın ve erkek arasındaki bu farklılık 15-19 yaş grubundan sonraki ölümlerde, yaş ilerledikçe artmakta ve 50-59 yaş grubunda en yüksek seviyeye ulaştı.

BEBEK ÖLÜMLERİNDE GÜNEYDOĞU İLK SIRADA

Bebek ölümlerinin (bir yaşını doldurmadan ölen bebeklerin) en fazla olduğu bölge yüzde 20,4 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni yüzde 13,8 ile İstanbul ve yüzde 13,1 ile Akdeniz izledi. Bebek ölümlerinin en az görüldüğü bölge ise yüzde 2,3 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

2009 yılında 17 bin 354 bebek ölümü gerçekleşirken, ölen bebeklerin 9.417'sine erkek bebekler (yüzde 54), 7.937'sini (yüzde 46) ise kız bebekler oluşturdu. Bebek ölümlerinin toplam ölümler içindeki payı yüzde 4,7 oldu.

Ölen bebeklerin yüzde 65,2'si bir ayını doldurmadan öldü. Bir ayını doldurmadan ölen bebeklerin yüzde 17,3;ü ilk gün, yüzde 30,9'u 1-6 günlükken, yüzde 17'si ise 7-29 günlükken öldüğü görüldü. 1-4 aylıkken ölen bebeklerin oranı ise yüzde 22,3 oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Abdullah Genc 12 yıl önce Şikayet Et
    Çok Eşlilik Erkek Ömrüne Faydalı mı, Zararlı mı?. NŞA'da çok eşliliğe taraftar değilim, halkımızın %95'inin de aklından geçmez, cesaret edemez. (Geçiren imam dahi olsa, kaynar su ile haşlanmaya mahkumdur. Bkz: Google) Fakat çok eşliliğin bu tabloyu değiştireceğini, erkeğin ömrüne katkı yapabileceğini düşünüyorum. Hanımlar birbirini yiyeceğinden, erkek dırdırdan kurtulup rahat edecektir. Bu fikri makul karşılayıp dünyadan biraz daha fazla nasiplenmek isteyenler, malum imam efendi gibi manşetleri süsleyebilir yakında.
    Cevapla
  • emin 12 yıl önce Şikayet Et
    ölecektik demi bide.... ulaa ölecektik demi bide ben onu tamamen unutmuşum.
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    TOPLUMDAKİ ERKEK- KADIN DENGESİ NASIL KURULUYOR?!-1. MERNİS in ölüm verilerini anladık!!Peki!Nüfus yoğunluğundaki erkek-kadın oranını ayarlayan kim?!Doğum verileri nasıl?Nasıl oluyorda toplumda erkek-kadın dengesi kuruluyor?!Bunları düşündünüz mü hiç?!Denge kurulamazsa kaç erkek karısız,kaç kadın eşsiz kalır?Bütün bunlar etraflıca düşünüp Dünyadaki HATTA bölgesel olarak erkek-kadın dengesinin nasıl sağlandığını bir düşününüz!Mesela kadınların aşırı şekilde çoğalmasıyla oluşacak savaşları!!Ya da erkelerin aşırı şekilde dengesizce çoğalmasıyla oluşacak kadın kıtlığı neticesi oluşacak savaşı..Bunlarıda bir düşünün lütfen!!Demek kainatta müthiş dengeyi kuran yaratıcı Allah cc erke-kadın nüfusu oranındada bir denge kurmuştur..Bu denge sayesinde erkeler rahatça kız,kızlarda rahatça eş/koca bulabiliyorlar..Aksi halde sonuç toplumdsal dengesizlik ve bunalım çıkarırdı..Ramazanı şerifin hayırlara vesile olması dileğiyle..Hoşçakalın!VesSELAM
    Cevapla
  • çoban çeşmesi 12 yıl önce Şikayet Et
    En Çok Doğan. Çok doğan çok ölür? Çünkü HER NEFİS ÖLÜMÜ tadacaktır.
    Cevapla
  • Abdullah Genc 12 yıl önce Şikayet Et
    Vak'a, Tespit ve bir Mezar Taşı Yazısı. Vak'a: 20'li yaşlardan itibaren (evlilik ve sonrası) erkek ölümleri, kadın ölümlerinden daha çok olmakta ve yaş ilerledikçe hızla fark açılmakta. Tespit: Hanım dırdırı. Merkez Efendi Mezarlığındaki Gerçek Bir Mezar Taşı Yazısı: Hicri 1260 yılında karı dırdırından vefat eden Esseyid Halil Ağa'nın ruhuna Fatiha.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle