ABD'nin en büyük bankasının hisseleri çöktü

ABD'nin en büyük bankası Bank of America'nın hisseleri, yüksek tutarda sermaye artırımına gitmesi gerekeceği yolundaki artan endişelerle iki buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'nin en büyük bankasının hisseleri çöktü
ABD'nin en büyük bankasının hisseleri çöktü
GİRİŞ 24.08.2011 11:37 GÜNCELLEME 24.08.2011 11:37

ABD borsalarında yüzde 3'lük yükselişe karşılık Bank of America hisseleri dün yüzde 1.9 değer kaybederek S&P 500 endeksinde en kötü performans gösteren hisse oldu.

Hisselerin yılbaşından bu yana yüzde 53'e yakın değer kaybetmesi piyasa değerinde 70 milyar doları aşkın düşüşe neden oldu. Bankanın borçlarını iflasa karşı sigortalamanın maliyeti ise bir aşamada rekor düzeye yükseldi.

 Bankayı takip eden analistler, son birkaç hafta içinde yaptıkları açıklamalarda yeni sermaye standartlarının karşılanması için 50 milyar dolar kadar sermaye artırımı gerekebileceğini, buna ek olarak bankanın sorun yaşayan konut kredileri (mortgage) biriminin davalar nedeniyle büyük maliyetlerle karşılaşabileceğini belirttiler.

Fakat eski Merrill Lynch analisti Henry Blodget tarafından yayımlanan bir blogda bankanın analistlerin tahminlerinden daha yüksek tutarda sermaye artırması gerektiğini gösteren bir yazı yer aldı. Dün yayımlanan yazıda bankanın bilançosuyla ilgili sorunlar nedeniyle 100 ile 200 milyar dolar arasında aktif silmek zorunda kalabileceği ve en az bu tutarda yeni sermaye artırımına gitmesi gerekeceği ifade edildi.

Bankanın, ana faaliyet alanları dışında satılabilecek büyük varlıkları kalmadığı göz önüne alındığında bu kadar yüksek tutarda sermaye sağlanmasının zor olduğu görülüyor. Yeni hisse ihracı yoluyla yapılacak bir sermaye artırımı ise Bank of America hisselerindeki yoğun değer kaybı düşünüldüğünde, getireceği yüksek maliyet nedeniyle çekici değil.

Banka Blodget'in blog yazısında yer alan rakamların doğru olmadığını ve hedeflediği sermaye oranlarına varlık satışı ve kâr ederek ulaşabileceği ifade ederek kendisini savundu. Bankaların sermaye ve risk seviyelerini düzenleyen Basel III sermaye kurallarının 2013 ile 2019 arasında kademeli olarak yürürlüğe alınacağı göz önüne alındığında, Bank of America'nın istediği sermaye oranlarına ulaşmak için yeterince vakti olduğu görülüyor.

Bank of America'nın CDS'leri ise bir ara 65 baz puan artarak 435 baz puana kadar çıktıktan sonra 385 baz puana geriledi. Bankanın CDS'leri finansal kriz ve küresel resesyonun dünya borsalarında en ağır etkileri gösterdiği 2009 yılı Mart ayında 386 baz puandaydı.

İşlemciler bono ve tahvil türevlerindeki zayıflığın hisselerdeki aşağı yönlü baskıyı artırdığını ve iki piyasanın karşılıklı olarak birbirlerini etkilediğini belirtiyorlar. Bank of America'nın hisseleri de tıpkı CDS'leri gibi dün Mart 2009'dan bu yana görülmeyen seviyelerden kapandı.

KAYNAK: MİLLİYET