Ziraat'ten 1.18 milyar TL net kar

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın net kârının yılın ilk altı ayında 1 milyar 18 milyon TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Ziraat'ten 1.18 milyar TL net kar
Ziraat'ten 1.18 milyar TL net kar
GİRİŞ 18.08.2011 15:38 GÜNCELLEME 18.08.2011 15:38

Bankanın toplam kredi hacmi ise 2011’in ilk yarısında 2010 yılsonuna göre yüzde 19 artarak 68 milyar TL’ye yükseldi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın yaptığı yazılı açıklamada, Ziraat Bankası’nın yarıyıl sonuçlarını ve hedeflerini ortaya koydu.

15 Temmuz’da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevini devralan Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın 2011’in ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın bir önceki faaliyet dönemine ilişkin sonuçlarını değerlendirirken gelecek döneme ilişkin hedeflerini de paylaşan Aydın, Ziraat Bankası’nın gelecek dönemde sürdürülebilir kârlılık ve verimliliğe odaklanacağını ifade etti. Aydın “Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik odaklı yönetim stratejimizle bu yıl içinde öncelikle karlılık ve verimlik rasyolarına odaklanacağız. Ana misyonumuzu unutmadan karlılık ve verimlilik içinde sürdürülebilir bir büyümeyi gerçekleştirirken faaliyetlerimiz ile bankacılık sektörüne ve ülkemize değer katıyor olmanın bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Kar; mutlak surette sürdürülebilir, gerçek ve çeşitlendirilmiş olmalıdır. Bu kriterlerle büyük olacağız ama büyüklük için yarışmayacağız” diye konuştu.

-TOPLAM KREDİ HACMİ YÜZDE 19 ARTARAK 68 MİLYAR TL’YE YÜKSELDİ-

Bir önceki yılın aynı dönemindeki 1 milyar 910 milyon TL’ye karşılık Ziraat Bankası’nın net kârının yılın ilk altı ayında 1 milyar 18 milyon TL olarak gerçekleştiğini açıklayan Aydın, bankanın toplam kredi hacminin ise 2011’in ilk yarısında 2010 yılsonuna göre yüzde 19 artarak 68 milyar TL’ye yükseldiğini bildirdi. Kredi büyümesinde bireysel kredilerdeki yüzde 25, tarım kredilerindeki yüzde 28 artış başı çekti. Mevduat yüzde 6.7 artışla 134 milyar TL’ye ulaşırken toplam aktifler yüzde 12 artışla 170 milyar TL oldu.

-150 YAŞINDAKİ ZİRAAT BANKASI DAHA DİNAMİK OLACAK-

Temelleri 1863’te atılan ve iki yıl sonra 150. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Ziraat Bankası için yeni dönemi gençleşme ve dinamikleşme yönünde bir sıçrama tahtası olarak değerlendireceklerini vurgulayan Aydın, “Özkaynak kârlılığı en önemli gündem maddelerimizden biri olacak. Ziraat Bankası’nın verimliliğinin artmasını teminen uygun bir termin ile sektör normalarına yaklaşıyor olacağız. İş modelimizi, müşteri odaklı bir yapıda ihtiyaçlar çerçevesinde dinamik olarak sürekli geliştireceğiz. Genel Müdürlük ve şube ağımızı verimlilik ve kuvvetler ayrılığı prensibi doğrultusunda yeniden düzenleyecek, insan kaynağımıza çağdaş bankacılığın gerektirdiği dinamizmi kazandıracağız. Bu sayede katma değer gücü her anlamda daha yüksek, müşterilerinin beklentilerine daha hızlı ve kaliteli cevap verebilen, teknolojik imkânları çok üst seviyede bir Ziraat Bankasını kuracağız” dedi. Aydın, bilançonun dönüştürülmeye ihtiyaç duyduğunu, Bankanın ana misyonu olan tarım sektörünün finansmanını yeni ürün ve hizmetlerle sağlarken Türkiye’deki tarımsal endüstrinin gelişimi ve dönüşümünün öncelikli hedefleri arasında olacağını reel sektör finansmanına daha fazla hassasiyet göstereceklerini, bunun özellikle kamunun borçlanma ihtiyacının azalmakta olduğu bu ortamda daha da önem kazandığını sözlerine ekledi.

-BANKA, KAYNAK ÇEŞİTLENDİRMESİNE GİTMEYE İHTİYAÇ DUYUYOR-

Sektör normlarıyla karşılaştırıldığında Bankanın kaynak çeşitlendirmesine gitmeye ihtiyaç duyduğuna işaret eden Aydın, “Kaynak çeşitliliği, maliyet ve kaynağın vadesinin uzatılması açısından önemli. Tasarrufların yetersiz olduğu ülkemizde; yeni dönem, özellikle mevduat ve mevduat dışı kaynakların geliştirilmesini ve derinleştirilmesini zorunlu kılmaktadır” dedi.

Ziraat Bankası’nı yoğun bir faaliyet döneminin beklediğini de sözlerine ekleyen Aydın açıklamasına şöyle devam etti:

“Kısa vadeli hedefler yerine endüstriyel bir bakışla ufkumuzu geniş tutacağız ve hiçbir zaman günü kurtarma çabasına girmeyeceğiz. Faaliyetlerimizi sürdürürken halka açık bir banka gibi davranıp kuracağımız şeffaf yapıyla bu uzun soluklu koşuda kat ettiğimiz her aşamayı kamuoyuyla paylaşarak başarılarımızın gururunu hep birlikte yaşayacağız.”

-BANKA İSTANBULLU OLMAK İÇİN İLK ADIMI ATIYOR-

İstanbul’un finans ve ticaret merkezi olduğunun altını çizen Aydın, piyasada rekabetçi bir konuma sahip olmak amacıyla bankanın İstanbul’a taşınmak için ilk adımı yeni dönemde atacağını söyledi. Aydın, “İstanbul’a ilk olarak kredi yönetim ve pazarlama birimlerini taşıyacağız. Bankanın risk iştahının dinamik olarak tanımlandığı bir sistemin üzerine etkin kredi değerlendirme ve tahsis süreçlerini inşa ederek bankacılık sektörünü düzenleyen, denetleyen ve politika üreten kurumların kararlarını da dikkate alarak toplam aktifler içinde kredinin payını artırıp mevduatın krediye dönüşüm oranını yükseltecek, böylelikle reel sektöre verdiğimiz desteği artırırken hane halkına verdiğimiz desteğe devam ediyor olacağız” diye konuştu.

KAYNAK: ANKA