İşsizlik maaşı asgari ücreti geçemez

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik maaşının asgari ücreti geçemeyeceğini söyledi.

İşsizlik maaşı asgari ücreti geçemez
İşsizlik maaşı asgari ücreti geçemez
GİRİŞ 18.08.2011 02:06 GÜNCELLEME 18.08.2011 02:06
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Zaman'a konuşan Bakan Çelik, kıdem tazminatı fonuyla, 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarılmış gibi gösterilen işçilerin haklarını koruyacaklarını ifade etti. Memura toplu sözleşme kanununda mutabakat sağlandığını belirten Çelik, "Hakem tayininde anlaşmazlık olabilir." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Zaman'a gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kamu çalışanlarıyla toplu sözleşme yetkisinin Çalışma Bakanlığı'na devredildiğini hatırlatan Bakan Çelik, işçi, memur gibi tüm kesimlerin sözleşmelerinin kendi bakanlığı bünyesinde yürütüleceğini ifade etti. 12 Eylül referandumu ile memurlara verilen toplu sözleşme hakkı sebebiyle her yıl 15 Ağustos'ta başlayan zam görüşmelerinin bu sene ekim ayına ertelendiğini kaydeden Bakan Çelik, şu bilgileri verdi: "Konfederasyon başkanlarıyla bir araya geldik. Hızlı bir şekilde bu ay içinde yasaya son şeklinin verilerek Meclis'e gönderilmesinde mutabakat sağladık. Önümüzdeki hafta içinde bir araya gelip yasaya son şeklini vereceğiz. Yasada evrensel normlar esas alınacak. Yalnızca anlaşma sağlanamaması durumunda zamma karar verecek hakem heyetinin belirlenmesinde sıkıntı yaşanacağını tahmin ediyorum. Biz şeffaf olacağız, aynı masa etrafında oturarak çözeceğiz."

Kamuoyunda tartışılan işsizlik ödeneğinin 1500 liraya kadar yükseleceğine dair haberlere ilişkin olarak ise Bakan Çelik, bu rakamın 2023 yılı hedefi olduğuna vurgu yaptı. Ödeneğin işsiz kalanları korumaya dönük bir önlem olduğuna işaret eden Çelik, "Bu ödeme işsizliği teşvik önlemleri değil. 650 TL asgari ücret veriyor, işsizlik maaşı olarak da bin liranın üzerinde bir rakamı telaffuz ediyorsanız, o zaman siz insanların işsiz kalması için bir altyapı oluşturuyorsunuz demektir. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Gönül arzu eder ki işsizimize bin liranın üzerinde para verelim, asgari ücretleri bin liraya çıkaralım. İşsizlik fonunda 50 milyar liralık varlık var. Bugüne kadar bu parayı dikkatli kullandık. Çünkü bu, işsizlerin parası." dedi.

İşsizlik ödeneğini 6 aydan 8 aya çıkarma noktasında çalışma yaptıklarını aktaran Çelik, "İşsizlik ödeneği şu anda 332-670 TL arasında. Bunların süreç içerisinde artışı sağlanmıştır, sağlanmalıdır ama bunun ölçüleri önemlidir. Hangi yüzdeler olacak bu önemlidir. Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini 2011'de konuşmak doğru değil." dedi.

KIDEM TAZMİNATI FONU İŞÇİYİ KORUYACAK

1970 yılında çıkarılan 1475 sayılı İş Kanunu'yla kıdem tazminatı fonunun kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Bakan Faruk Çelik, 4857 sayılı İş Kanunu'nda ise bunun korunduğunu ifade etti. Aradan geçen yıllara rağmen fonun bir türlü hayata geçirilememesinden yakınan Çelik, hükümet olarak kazanılmış hakları koruyarak yasayı uygulayacaklarını bildirdi. Çelik şöyle konuştu: "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz. Burada hükümet kazanılmış hakları koruyacak, bundan asla taviz verilmeyecek. İkinci ilkemiz ise sosyal taraflarla konu enine boyuna konuşulacak, bir uzlaşı sağlanacak. Bu iki şartın oluşumuyla kıdem tazminatının fona geçişi gerçekleştirilmiş olacak. Bu konuya mutlaka neşter atılmalı. Çünkü hem işveren hem de işçi yönünden sıkıntılar var."

Halihazırda kamuda alt işveren denilen yöntemle 426 bin taşeron işçinin çalıştırıldığını dile getiren Bakan Çelik, SGK kayıtlarına göre 350 bin kişinin de özel sektörde çalıştığını bildirdi. Çelik şöyle devam etti: "750 bine yakın kayıtlı işçi söz konusu. Bu veriler gerçeği tam yansıtmıyor. Bunun ötesinde kayıt dışı dediğimiz emeğin sömürüldüğü de vaka. Amacımız her işçinin çalıştığı her ay her günle ilgili hak ettiği kıdem tazminatı gerçeğinden yararlanmasını sağlamak. 12 ay çalışamadığı için 11 ay çalıştığı halde kıdem tazminatı alamayan işçinin bu haksızlığını izlemeye devam mı edelim? Yoksa bir ay çalışınca fon hesabına hak ettiği pay yatsın mı? Uzun uzadıya konuşmaya, kulağı tersten göstermeye de gerek yok. 12 ay çalışan işçiyi 11 ay çalışmış gibi gösterip, işçinin kıdem tazminatından mahrum edildiğini görüyoruz. Bu sistem kayıt dışına teşvik eden bir sistem haline gelmiştir. Kıdem tazminatını ödememek için kayıt dışında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İşverenin de işçinin de kamunun da bu işten zararı var. İşveren 'bu yükün altında eziliyorum' diyor, işçi 'hakkımı alamıyorum' diyor, kamu da kayıt dışıyla mücadele edemiyor. Kıdem tazminatını alamayan işçinin de moral motivasyonu bozuluyor. İşveren ve işçi açısından paniğe gerek yok. Oturup aynı masa etrafında bunu çözeceğiz."

OYAK, vergi muafiyetiyle kazandığını dağıtıyorsa bu haksızlık

TSK'dan yeni emekli generallerin OYAK'tan aldıkları payla 600 bin TL emekli ikramiyesi alması tartışılıyor. Bu konuda Bakan Çelik şöyle dedi: "OYAK hakkında bazı dönemlerde vergi muafiyetleri olduğu için haksız rekabet oluşturduğu yönünde görüşler beyan ediliyor. Eğer ilgili üyelerin maaşlarından kesintilerle oluşan bir bireysel emeklilik çerçevesinde bu tazminatlar ödeniyorsa sorun yok. Yani maaşlardan kesilen kesintilerin daha sonra emeklilik ikramiyesine yansımasıysa ödeme burada problem yok. Ama haksız rekabet söz konusuysa, vergi muafiyetleriyle, çeşitli enstrümanlarla ayrıcalık söz konusuysa bu konu, normalleşen Türkiye şartlarına uymayan bir tablo olduğu herkes tarafından kabul edilir." Çelik, OYAK'ın da hükümet gibi YAŞ mağdurlarının içeride kalan haklarını ödemesi gerektiğini de söyledi.

YORUMLAR 3
  • Hakan CANTÜRK 12 yıl önce Şikayet Et
    SÜPER BAKAN. Bursayı düzlüğe çıkardı şimdi şanlu urfa da allah yardım etsin urfalılara engellerin hakkını gasp eden bir bakan dan ne beklenir ki engelli 20 yılda nasıl emekli olsun puanları düşürülüp engelli olan insanların hakkını kim geri verecek tek gözü görmeyen engeli sayılmıyor artık siz anlayın süreklidir raporu olanlar erken emekli olamıyor ama engelli kadrosunda çalışa bilir neden emekli olamıyor devlet çöker şimdi ise işcilerin hakkını gasp ediyorlar zaten işcinini parası kimden saklnaıyor çok vahim bir durum gap projesine aktarılan işcilerin parası nerde sormak lazım
    Cevapla
  • ADEMOGLU 12 yıl önce Şikayet Et
    Bize vereceğiniz kadrolar nerede?. Seçim sonrasında ilk işlerimizden birisi yerel yönetmler ve özel idarelerde çalışan sözleşmelilere kadro vermek dememişmiydiniz. Neden bu yasaya kadrolarımızız da eklemiyorsunuz ve sözünüzü yerine getirmiyorsunuz? Eğer yerl seçimler öncesine kadar bunu bekletmekse niyetiniz, emin olun ki sırf bu yüzden AK Partili bir belediye başkan adayına oy vermeyeceğim..
    Cevapla
  • EKREM 12 yıl önce Şikayet Et
    teşekürler sayın bakanım. sayın bakanım ilk öncelikle her şey için çok teşekürler. Atığınız her adımda Allah yardımcınız olsun. Bentaşerona bağlı devlet hastanesinde çalışıyorum.İnan asgari ücrete verilen maaş hiçte insan onuruna yaraşan bir meblağ değildir.Tamam maaş aynı olsun bunada razıyız .Aynı maaşla devlete bağlı olmak istiyoruz özel sektüre değil özel sektürün derdi,kahrı çekilmiyor ben işnsanca yaşamak istiyorum.Ama taşeronlar bana sen insan değilsin diyor.memurlar bize 5.sınıf insan muamelesi yapıyor.idareciler bize başka güzle (köle)bakıyor.ben bunların önüne geçilmesini istiyorum .Zaten her bis asgari ücretlinin maaşı devlete 1200 Liraya mal oluyor.E bizi devlete geçir(kadroya)aynı maaşı ver. Neden FAZLA PARAYI taşeron alsın ve bizi insan yerine koymasın bizi ezsin. NE OLUR SAYIN BAKANIM BUNA BİR ÇARE BUL ÖZELEŞTİRMEYİN KAMULAŞTIRIN ALLAH YAR VE YARDIMCINI VE YARDIMCIMIZ OLSUN.
    Cevapla