Plastik sektöründe ihracat patladı

Plastik sektörü, 2011 yılının ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 2 milyar 353 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Plastik sektöründe ihracat patladı
Plastik sektöründe ihracat patladı
GİRİŞ 17.08.2011 17:01 GÜNCELLEME 17.08.2011 17:01

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından yapılan açıklamada, sektörün 6 aylık dönemde 2 milyar 353 milyon dolarlık ihracat yaptığı, aynı dönemde kimya sektörünün ihracatının da yüzde 41'lik rekor bir artış göstererek, 8 milyar 278 milyon dolara yükseldiği belirtildi.

Otomotiv, ambalaj, elektrik-elektronik, inşaat gibi pek çok sektörde kullanım oranlarını artıran plastik sektörünün, Türkiye'nin toplam kimya ihracatı içinde yüzde 28'lik payla ikinci sırada yer aldığı vurgulanan açıklamada, sektörün Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülkenin sırasıyla Irak, Almanya, Rusya Federasyonu, Romanya, Azerbaycan, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Bulgaristan olduğu ifade edildi.

PAGEV ilk yarı değerlendirme raporunda, plastik sektörünün bu dönemdeki hammadde ve mamul ithalatının 2,5 milyon ton ve 5,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtilirken, hızla büyüyen sektörün hammaddede ithalata bağımlılığının devam ettiğine işaret edildi. Rapora göre, plastik hammadde ithalatının 2011 yılı sonunda 5,6 milyon ton ve 10,6 milyar dolara, plastik mamul ithalatının ise 490 bin ton ve 2,7 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 oranındaki ihracat artışının, iyi bir performans olduğunu belirtti.

Kimya ihracatında ikinci sırada yer alan plastik sektörünün, yıl sonunda 4,6 milyar doları direkt, geri kalanı ise ihracatçı sektörler kanalıyla yapılan dolaylı ihracat olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu bildiren Uysal, 2011 yılında sektörün yüzde 16 büyümesini ve üretimini 7 milyon tonun üzerine çıkarmasını beklediklerini ifade etti.

KAYNAK: AA