Danıştay'dan akaryakıta 'tavan' vizesi

Akaryakıtta fiyatların tartışıldığı bugünlerde Danıştay'dan kritik karar geldi. Mahkeme, EPDK'nın tavan fiyat uygulamasını hukuka uygun buldu

Danıştay'dan akaryakıta 'tavan' vizesi
Danıştay'dan akaryakıta 'tavan' vizesi
GİRİŞ 17.08.2011 11:15 GÜNCELLEME 17.08.2011 11:15

Mehmet Nayır'ın haberi

Ham petrol fiyatları ve döviz kuru yükselişiyle akaryakıt fiyatlarının tartışıldığı bugünlerde Danıştay sektörün denetimine ilişkin kritik bir karar verdi.

Mahkeme, EPDK'nın 2009'da uyguladığı tavan fiyat hukuka uygun dedi. Akaryakıtta fiyatların olması gerekenden fazla yükseldiğini tespit eden EPDK, 26 Haziran 2009'da 2 ay süreli 'tavan fiyat' uygulama kararı aldı. Kararla şirketlerin kâr marjını ve satış fiyatına tavan sınır getirdi.

Bir akaryakıt dağıtım şirketi EPDK'nın kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, "Yalnızca dağıtım bayisi kâr marjı azaltılmış, fiyat parametreleri de doğru oluşturulmamıştır" gerekleri ile kararın iptalini istedi. Danıştay 13. Dairesi davada son sözü 2 yıl sonra söyledi.

Mahkeme, karar alma sürecinde Rekabet Kurulu'nun kararlarına atıf yaparak "Petrol fiyatlarındaki düşüşün fiyat artışına kıyasla aynı duyarlılıkta yansıtılmadığı, şirketlerin fiyat düşüşünü bazen gecikmeli bazen nisbi yansıttığı, EPDK'nın kanun uygulanmasını istemesine rağmen bu kriterler esas alınmadan bildirimde bulunulduğu görülmüştür" denildi.

Petrol piyasası faaliyetleri, rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacı taşıyan durumlarda 2 ayı geçmemek üzere tavan fiyat uygulamaya yetkili kılındı.

BENZİNDE VERGİ DE YÜKSEK

Türkiye, benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV) AB ülkeleri arasında birinci, motorinde ise İngiltere'nin ardından ikinci sırada. Benzinde litre başına 1.14 euro vergi alınan Türkiye'yi 0.99 euro ile Yunanistan ve Hollanda, 0.93 euro ile İngiltere ve İsveç, 0.90 euro ile Almanya ve Finlandiya takip ediyor.

KAYNAK: SABAH