AB standartlarında balık tutmayı öğretecekler

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki balıkçılar, AB standartlarında avcılık için İtalyan balıkçılarla işbirliği yapacak. Proje sonunda Sığacık Balığı markası yaratılması hedefleniyor.

AB standartlarında balık tutmayı öğretecekler
AB standartlarında balık tutmayı öğretecekler
GİRİŞ 09.08.2011 13:18 GÜNCELLEME 09.08.2011 13:18

Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II Tarım ve Balıkçılık Bileşeni Hibe Programı çerçevesinde yürütülen ''Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma'' programıyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Proje Koordinatörü Laura Cicinelli, 200 bin avro bütçeli programla Seferihisar'da balıkçılık standartlarını AB standardına çıkaracaklarını ifade etti.

Eğitim kapsamında gündeme getirilecek standartların, Türkiye'nin zaten AB üyelik süreci kapsamında bir kaç yıl içinde uyması gereken standartlar olduğuna dikkati çeken Cicinelli, şu bilgileri verdi:

''Proje kapsamında Seferihisar'daki balıkçılık kooperatifi üyelerine modern teknikler hakkında uygulamayı eğitimler verilecek. Ayrıca Türk ve İtalyan balıkçılar karşılıklı olarak gidip gelerek deneyimlerini paylaşacak. Proje sonunda belediyede balıkçılara sürekli hizmet verecek bir personel istihdam edilecek. 1 yıllık proje sonunda Seferihisar'daki balık mezatı iyileştirilecek, buz makinesi gibi ekipmanlar alınacak.

Projeyle Sığacık'ın AB standartlarında balıkçılığın yapıldığı bir merkez haline gelmesini umuyoruz. Bu pilot proje sonucu Sığacık Balığı diye bir marka yapmaya çalışacağız. Bu marka hem pazarlama, hem turizm anlamında önemli getiriler sağlayacak. Bu marka, balıkçıların AB standartlarına sahip çıkmasının bir ödülü olacak.''

BALIK POPULASYONUNDAKİ AZALMA

Sığacık Balığı markasıyla tüketicinin sofrasına gelen balığın çevreye zarar vermeden yakalandığını bileceğini belirten Cicinelli, İtalya'da da geçmişte balık populasyonunun azalması kaynaklı sorunların yaşandığını, buna karşı mücadele için çeşitli yöntemler geliştirildiğini, bu konuda da iki ülke balıkçılarının işbirliği yapacağını sözlerine ekledi.

Sığacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Emin Taneli ise proje kapsamında kooperatife bağlı 80 balıkçıyla çevre beldelerdeki iki kooperatife bağlı balıkçıların 10 aylık bir eğitim alacağını söyledi.

Türkiye'de kıyı balıkçılığın eskisi gibi olmadığını, Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ciddi kontrol altına alma çalışmaları olduğunu, balıkçılara eğitimler verildiğini kaydeden Taneli, ''Projenin bize nasıl bir fayda getireceğini katılıp göreceğiz. İtalya'daki meslektaşlarımızla paylaşacağımız deneyimlerimiz olacaktır'' dedi.

ORKİNOS MÜCADELESİ

Proje taraflarından olan Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise Seferihisar'ın çok uzun sahillere sahip olduğunu, balıkçılığın bir çok insanın geçim kaynağı olduğunu, ancak dededen kalma yöntemlerin uygulandığını ifade etti.

Soyer, şunları kaydetti:

''Amacımız avlama, saklama ve pazarlama koşullarını modern yöntemler kullanarak farklılaştırmak, Türkiye'nin bir çok yerinde tutulan balıktan ayrıcalıklı konuma taşımak. Sığacık Balığı, İzmir'de ve Ege Bölgesi'nde merak edilen, aranan bir markaya dönüşmüş olacak. Bunu da bir başka sakin kent olan Pollica kentiyle beraber yapıyoruz.''

Soyer, ilçede orkinos çiftlikleri kurulması taleplerine karşı verdikleri mücadelenin olumlu meyvelerini de toplamaya başladıklarını belirterek, ''Burada bir orkinos çiftliği kurulmuş olsaydı, bu projeyi AB'ye kabul ettiremeyecektik'' dedi.

KAYNAK: AA