Erdemir'de gecekondu tesis krizi

Erdemir'de kaçak yapılaşma ihbarını alan belediye ve kaymakamlık ekibi fabrikaya alınmadı. CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık, "Gecekondu tesisler var" dedi

Erdemir'de gecekondu tesis krizi
Erdemir'de gecekondu tesis krizi
GİRİŞ 09.08.2011 09:43 GÜNCELLEME 09.08.2011 09:43

Kerim Ülker'in haberi

Türkiye'nin en büyük demir çelik fabrikası Erdemir'de bu kez kaçak tesis krizi yaşanıyor. OYAK Grubu'nun 2005'te aldığı Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) bazı tesis ve binaların kaçak yapıldığı iddia ediliyor.

Erdemir'in içinde kaçak tesis kurulduğu ve imar izni alınmadan bina yapıldığı ihbarını alan zabıta, polis ve mühendislerden oluşan ekip kontrol için fabrikaya alınmadı.

Hatta CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a göre ise gönderilen denetim elemanları ve polislerle Erdemir'in güvenliği arasında arbede yaşandı.

'SAVCILIĞA BAŞVURDUK'

Geçen yılı rekor kâr ile kapatmasına rağmen işçilerine sıfır zam teklif eden Erdemir'de bazı tesislerin kaçak olduğunu belirten Posbıyık, 27 Temmuz'da gelen ihbarları değerlendirmek için zabıta, mühendis ve kontrolörlerden oluşan 7 kişilik bir ekibi fabrikaya gönderdiklerini söyledi.

Posbıyık, "OYAK Grubu'nun güvenlik şirketi tarafından korunan fabrikanın kapısında, belediye ekibimizine içeri giremeyeceği söylendi. Kontrol ve denetim çalışması yapacak olan ekipte bulunan mimar ve zabıtalar ile Erdemir güvenliği arasında arbede yaşandı.

Bizi almadılar. Kaymakamlığa başvurduk" dedi. 2 Ağustos'ta da Ereğli Kaymakamlığı polis eşliğindeki ekibin kontrol yapması için resmi yazı gönderdi.

Polis ile birlikte fabrikaya giden kontrol ekibi yine içeri alınmadı. Halil Posbıyık "Erdemir yasaları çiğniyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

'CEZA AĞIR OLUR'

Halil Posbıyık, şöyle devam etti: "Yapı Kontrol Müdürlüğü aldığı ihbarları takip etmek ve denetlemek zorunda. Bizim işimiz bu. Kaçak inşaat yapıldığı belirtilmiş. Bunu denetlememiz gerekirken, Erdemir'in avukatları ve korumaları görevini yapmayı engelledi.

Çünkü içeride, yeni ihaleye verdiği yerlerin hafriyatlarını yapmaya başladılar. İçeride o kadar çok kaçak inşaat var ki, belediye içeriye girdiğinde bunların hepsine cezalı ruhsat kesecek. Bu da milyonlarca lira para yapıyor. İçeride gecekondu tesisler var."

KAYNAK: AA