Vergi Denetim Kurulu nasıl yapılanacak?

Maliye Bakanlığı'nda görev yapan Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelir İdaresi bünyesindeki Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve vergi denetmenleri; Vergi Denetim Kurulu çatısı altında toplandı.

Vergi Denetim Kurulu nasıl yapılanacak?
Vergi Denetim Kurulu nasıl yapılanacak?
GİRİŞ 08.08.2011 15:57 GÜNCELLEME 08.08.2011 15:57

Kurulun ilk başkanlığına atanan Adnan Ertürk, Türkiye'nin en büyük denetim birimi olduklarını belirterek, "4 bin 800 dolayında denetim elemanıyla, vergi denetiminin tek elden yürütüleceği güçlü bir yapı oluşturuldu." dedi.

Temmuzda çıkarılan kanun hükmünde kararname ile vergi denetim birimlerinin tek çatı altında örgütlendirildiğine işaret eden Ertürk, kurulun merkezî birimlerinin Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir İdaresi'nin bilgi işlem merkezinin bulunduğu Gümüşdere'de hizmet vereceğini söyledi.

Daha önce Gelir İdaresi'nce yürütülen 'risk analizi'nin de kurula devredildiğini kaydeden Ertürk, "Bundan sonra risk analizlerini biz gerçekleştireceğiz. Risk analizine dayalı, objektif esaslara göre vergi incelemesi yapacağız." diye konuştu.

Ertürk, yeni dönemde teşkilat yapısını hızla tamamlayacaklarını, bu çerçevede de öncelikle başkan yardımcılıkları ve grup başkanlıklarına atama yapılacağını ifade etti.

Bütün illerin tek tek değerlendirilerek gerekli yerlerde grup başkanlıkları oluşturulacağını vurgulayan Adnan Ertürk, şöyle konuştu: "İstanbul, bizim için çok önemli. Türkiye'deki vergi gelirlerinin yüzde 40'ı bu ilde toplanıyor.

İstanbul'da hem 'Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı', hem 'Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı', hem de 'Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı' oluşturulacak.

İstanbul'da bunların yanı sıra 'Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı' da kurulacak. Aynı şekilde Ankara'da da verginin yüzde 15'i toplanıyor. Aynı grup başkanlıkları, bu ilimizde de faaliyete geçirilebilir. İzmir de, bu açıdan ağırlıklı bir ilimiz."

Yeni yapılanma sonrasında 4 bin 800 civarında denetim elemanına sahip, çok güçlü bir birimin ortaya çıktığına dikkati çeken Vergi Denetim Kurulu Başkanı Ertürk, "Türkiye'nin en büyük denetim birimi olduk.

Vergi denetiminin tek elden yürütüleceği çok güçlü bir yapı oluşturuldu. Bu birim, dünya standartlarında denetim yapacak. Vergi denetimlerini de gerek kamunun, gerekse mükellefin hakkını en üst seviyede koruyarak gerçekleştireceğiz.

Objektif ve hakkaniyete uygun hareket eden bir denetim birimi olacağız. İşinin ehli, hukuka saygılı ve bütün işlemlerde hukuku en üst seviyede tutan bir denetim birimi olarak hizmet vereceğiz.

Bu anlamda mükellef odaklı, çalışan memnuniyetini en üst seviyede tutan, yetkin, modern bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Vergi denetmenleri endişe etmesin

Vergi Denetim Kurulu Başkanı Adnan Ertürk, yeni yapılanmaya yönelik eleştirileri cevaplandırırken, grup başkanlıklarında hangi denetim elemanlarının çalıştırılabileceğinin kanun hükmünde kararname ile ortaya konulduğuna işaret etti.

Bu çerçevede Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı'nda sadece hesap uzmanı maliye müfettişi ve gelirler kontrolörlerinin görev yapabileceğini kaydeden Ertürk, bu kişilerin Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıkları'nda görevlendirilemeyeceğinin de yine kararname hükmü olduğunu ifade etti.

Ertürk, "Kimse endişe etmesin. Ortada endişeye mahal verecek bir durum yok." dedi. Kurul Başkanı Ertürk, yeni görevini üstlenmesinin ardından kararname ile vergi müfettişi unvanını alan hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerine birer mektup gönderdi.

Mektupta başkanlığın teşkilatlanmasına ilişkin çalışmaların mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılacağını ve yeni yapının bütün yönleriyle faaliyete geçirileceğini belirten Ertürk, şu ifadeleri kullandı:

"Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı olarak meslektaşlarımızın tecrübelerinden, bilgi ve birikimlerinden en üst düzeyde faydalanarak ülkemizin ihtiyacı olan etkin ve verimli vergi denetim ihtiyacını karşılamak için tüm gücümüzle çalışacağız.

Sizlerin de bu süreçte fedakârca çalışacağınıza, devletimiz ve milletimize mümkün olan en faydalı şekilde hizmet edeceğinize, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın adını ve vergi müfettişliği unvanını en saygın noktaya taşıyacağınıza olan inancım tamdır."

KAYNAK: AA