Balıkçı esnafı sıcaklar ve Ramazan vurdu

Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat, yeni avlanma sezonunu bekleyen esnafın satışında, Ramazanın başlamasıyla birlikte yüzde 80 oranında düşüş olduğunu söyledi.

Balıkçı esnafı sıcaklar ve Ramazan vurdu
Balıkçı esnafı sıcaklar ve Ramazan vurdu
GİRİŞ 06.08.2011 11:27 GÜNCELLEME 06.08.2011 11:27

Bolat yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerine oranla daha az olan balığın tüketiminin, sindirimi kolay olması nedeniyle uzmanlar tarafından önerilmesine karşın beklenenin çok altında olduğunu ifade ederek, her bir balıkçı esnafının hafta içinde adeta yok denecek kadar satış yaptığını ifade etti.

Türkiye'nin üç tarafının denizle çevrili olması şansının da iyi değerlendirilemediğini belirterek Bolat, ''Geçtiğimiz yıllardaki ramazanlarda her bir esnaf günde 100-150 kilogram arasında deniz ürünü satarken, bu ramazanda rakam ortalama 20 kilograma kadar düştü. Balıkçılar gün içinde müşteri bulmakta zorlanıyor. Havanın sıcak olması satışların düşmesinde en önemli etken'' dedi.

Avlanma yasağı nedeniyle tezgahta az çeşit bulunduğunu ifade eden Bolat, şöyle konuştu:

''Bu günlerde tezgahlarımızı çipura, levrek, sardalya, gümüş ve istavrit gibi türler renklendiriyor. Avlanma sezonu açılınca farklı türlerde gelecek ve müşterinin tercih şansı da artacak.

Çipura ve levrek kilosu 10-18, sardalya 2,5-3, gümüş 10, istavrit de 5 liradan satışa sunuluyor ama alıcı yok. Bu ürünlerin arasında en da ucuz olduğu için en çok sardalya satılıyor.

Balık pazarında deyim yerindeyse işsizlik yaşıyoruz. Hamsi gibi dondurulmuş ürünleri ise talep olmadığı için tezgahlara getirmiyoruz. Tek umudumuz satışların bayramın ilk gününden itibaren artması. Balıkçı esnafı, balık pazarındaki tezgahların şenlenmesi ve yüzünün gülmesini sabırsızlıkla bekliyor.''

Bolat, haftada 3 öğün tüketilmesi önerilen balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere tavsiye edildiğini de söyledi.

Balığın tokluk hissi veren bir tüketim maddesi olduğunu belirten Bolat, ''Ancak buna rağmen Ramazanda tercih edilmemesine bir anlam veremiyoruz. Koku olur endişesiyle de ev hanımları balığa sıcak bakmıyor. Ama bu sorunun buğulama ile aşılabilir'' diye konuştu.

Adana Balık Pazarı esnafı da satışlarda önemli oranda düşüş olduğunu söyledi.

Geçen ay içindeki günlük satışları mumla aradıklarını belirten esnaf, sıkıntılı günleri, Ramazan sonunda artmasını bekledikleri satışlarla unutmayı istediklerini kaydettiler.

KAYNAK: AA