'Finansal Suikastçı'lar 'hedge'den çekiliyor

ABD yönetimi, fonlara denetim zorunluluğu getirince Dünyanın dört bir yanında 'finansal suikastçı' olarak tanınan isimler müşteri paralarını birer birer iade etmeye başladı.

'Finansal Suikastçı'lar 'hedge'den çekiliyor
'Finansal Suikastçı'lar 'hedge'den çekiliyor
GİRİŞ 30.07.2011 10:00 GÜNCELLEME 30.07.2011 10:00

İrfan Donat'ın haberi

ABD yönetimi, 150 milyon doların üzerinde müşteri portföyü yöneten hedge fonlara denetim zorunluluğu getirince dev spekülatörler, müşteri paralarını birer birer iade etmeye başladı.

Dünyanın dört bir yanında 'finansal suikastçı' olarak tanınan isimlerin bu hamlesi, üzerlerindeki şüpheyi artırdı

Finansal regülasyonların aşırı sıkılaştırılmasıyla rahatı bozulan spekülatörler, dışarıdan milyarlarca dolarlık portföylerini yönettikleri müşterilerine hedge fon şirketlerinin kapılarını birer birer kapatıyor.

Yeni kanuni düzenleme ve denetimden rahatsız olan ilk hedge fon aslında George Soros'un şirketi değil. Soros'tan önce 12 milyar dolarlık bir portföyü yöneten Stanley Druckenmiller, sessiz sedasız müşterilerine mektup göndererek, Duquesne Capital Management'ın artık kendilerine hizmet vermeyeceğini duyurdu.

Bir dönem, Soros'un Quantum Fund şirketinde yatırım bölümü başkanlığı görevinde de bulunan Druckenmiller, müşterilerine yaptığı geri ödemelerden sonra kendi portföyünde kalan yaklaşık 3-4 milyar dolarlık varlığı ile yatırımlarına devam edecek.

CARL ICAHN DA RAHATSIZ OLDU

Hedge fon şirketini dışarıdan müşterilerine kapatan bir başka isim piyasaların yakından tanıdığı ünlü yatırımcı Carl Icahn. 7 milyar dolarlık hedge fon portföyüne sahip olan Icahn, müşterilerine 1.76 milyar doları bulan paylarını geri ödemeye başladı.

Yeni regülasyonlardan rahatsız olan bir diğer isim ise 8 milyar dolarlık bir portföyü yöneten Shumway Capital'ın sahibi ve yöneticisi Chris Shumway. 45 yaşındaki ünlü yatırımcı, geçtiğimiz aylarda hedge fon yöneticiliğini bırakarak müşterileri adına yönettiği 3 milyar doları sahiplerine iade edeceğini duyurdu. Shumway, 5 milyar dolarlık kendi portföyü ile yatırımlarına bireysel olarak devam edecek.

SAYILARI GİTGİDE ARTIYOR

Soros'tan sonra hedge fon yöneticiliğini bırakacağını duyuran son isim ise SAC Capital'in sahibi Steven Cohen. 1 Ağustos'tan itibaren müşterilerine kapılarını kapatacak olan Cohen, 14 milyar dolarlık bir portföyü yönetiyor.

Bu saydığımız beş isim, uluslararası piyasaların çok yakından tanıdığı hedge foncular. Ancak kepenk kapatanların listesinin bununla sınırlı kalmayacağı açık.

Yeni finansal regülasyonun hayata geçirileceği Mart 2012 tarihi yaklaştıkça daha çok sayıda hedge fon şirketinin benzer kararlar alması bekleniyor.

'Soros, ikiyüzlü'

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby, ünlü spekülatör George Soros'un hedge fon şirketini kapatarak, sadece kendisi ve ailesinin yatırımlarını yöneteceği yönündeki açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.

Soros'u ikiyüzlü olmakla suçlayan Shelby, "Bundan sonraki dönemde Wall Street'te Soros'un arkadaşlarının da benzer kararlar almasına şaşırmayın. Onlar politik nüfuz ve ekonomik güçlerini kullanarak, yeni sistemi delmeye çalışacaklar" uyarısında bulundu.

Yasa, karanlık yüzü ortaya çıkarıyor

ABD Başkanı Barack Obama tarafından 21 Haziran 2010'da imzalanarak yürürlüğe giren Dodd-Frank Wall Street Reform ve Tüketici Koruma Yasası, hedge fonların bugüne kadarki karanlık yüzünü ortaya çıkaracak nitelikte.

Mart 2012 itibariyle, 150 milyon dolar ve üzerinde bir müşteri portföyüne sahip olan hedge fon şirketleri, ABD Sermaye Piyasası Kurulu'na (SEC) müşteri ve çalışanları hakkında bilgi vermek zorunda kalacak.

Bu durum, sürekli kapalı devre çalışan, bilgi gizleyen ünlü spekülatörlerin istemediği bir uygulama. Daha fazla finansal denetim ve şeffaf bir yapı oluşturmak için hazırlanan yasa ile manevra alanlarının daralacağını anlayan hedge foncular şimdi birer birer müşteri portföylerini sıfırlıyor.

KAYNAK: SABAH