Bu yıl iki Autoshow fuarı yapılacak

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği'nin (ODD) 'Autoshow' fuarınının adresini CNR yerine TÜYAP olarak değiştirme kararı aldı. CNR patronu Ceyda Erem fuarda kararlı.

Bu yıl iki Autoshow fuarı yapılacak
Bu yıl iki Autoshow fuarı yapılacak
GİRİŞ 27.07.2011 16:23 GÜNCELLEME 27.07.2011 16:23

CNR'ın patronu Ceyda Erem, takvimlerine giren ve satışına başladıkları Autoshow'u 2012 yılında kendilerinin de düzenleyeceğini belirtti. 1-11 Kasım 2012 tarihleri arasında Yeşilköy CNR'da fuarın düzenleneceğini belirten Erem, "Herkesin alıştığı bu fuar düzenlenmeye devam edecek. Belki ana firmalar yer almaz ama gerek büyük bayilerle gerekse özel galerilerle fuarı düzenleyeceğiz. Bu konuda kararımız kesin" dedi.

Peki CNR'a kim katılacak

Erem'in bu açıklaması, 2012 Kasım'da İstanbul'da iki farklı Autoshow fuarının düzenleneceğini ortaya koyarken, fuarlardan biri CNR Autoshow diğeri İstanbul Autoshow ismiyle gerçekleşecek. TÜYAP'ta düzenlenecek ve uluslararası statüdeki fuara Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) üyesi 52 uluslararası firma katılırken, CNR'da düzenlenecek fuara ise kimlerin katılacağı şu an için belli değil.

Ceyda Erem, ana firmalar olmasa da ana bayilerin katılacağını belirtse de, ana firma yetkilileri, "Eğer biz desteklemezsek bayilerimiz münferit olarak katılamaz. İstanbul dışındaki fuarlara bayiler katılıyor ama hepsini biz destekliyoruz" açıklamasını yaptı. Bu durumda CNR'da düzenlenecek fuara bir tek grey market firmaları yani özel galerilerin katılacağı gerçeği ortaya çıkmış oldu.

İsim konusunda sıkıntı yok

Ceyda Erem: Olayı gazetelerden öğrendim

Ceyda Erem 'Autoshow' ismi konusunda ise TÜYAP'la bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Autoshow ismi genel bir isim ve tescili sözkonusu değil. Aynı Boatshow gibi. Biz CNR Autoshow, TÜYAP İstanbul Autshow diyebilir. Bu konuda bir sıkıntı olmaz" açıklamasını yaptı. TÜYAP'ta hangi markanın nerede yer alacağına ilişkin belirlemenin Eylül ayında yapılacağını belirten ODD Yönetim Kurulu Üyesi Bora Koçak, "Yer konusunda bir sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum. CNR'da da yer problemi yaşanıyordu. Yer sıkıntısı nedeniyle hiç bir firmanın diğer fuara katılacağını düşünmüyorum" dedi.

Bilet fiyatlarını düşüreceğiz

Ceyda Erem, alternatif fuarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Biz yurtdışından ODD üyesi olmayan firmalarla da anlaşabiliriz. Ayrıca diğer önemli bir husus ODD'ye ödediğimiz 400 bin Euro'luk komisyonu da düzenleyeceğimiz fuar için kullanacağız. Bu ekstra ücretle birlikte bilet fiyatlarını indireceğiz" dedi.

2007'de iki ayrı ticari fuar düzenlenmişti

CEYDA Erem'in açıklamaları 2007 yılında İstanbul'da düzenlenen iki ayrı ticari araç fuarını akıllara getirdi. O dönem Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle aynı tarihlerde hem TÜYAP, hem CNR'da iki ayrı ticari araç fuarı düzenlenmişti. OSD'nin Tüyap fuarına Türkiye'de üretim yapan firmalar katılırken, CNR'daki ODD fuarına ise distribütör markalar katılmıştı. Hatta bazı markalar iki fuara birden katılarak çok önemli bir maliyetin altına girmişti. 2008 yılında ODD'nin yeni yönetimiyle birlikte 2009'daki fuar yeniden teke inmiş ve OSD çatısı altında TÜYAP'ta düzenlenmişti. Autoshow'un durumunda ise ortada tek bir dernek ve CNR var. Dolayısıyla Ceyda Erem'in fuara katılımcı bulması bir hayli güç olacak.

KAYNAK: HÜRRİYET