Umrecilerden hurmaya 58 TIR'lık ilgi

Bu yıl Umre ziyareti için kutsal topraklara giden Türklerin hurmaya olan ilgisinin arttığı, PTT Kargo aracılığı ile Türkiye'ye giren hurma miktarının 58 TIR'a ulaştığı bildirildi.

Umrecilerden hurmaya 58 TIR'lık ilgi
Umrecilerden hurmaya 58 TIR'lık ilgi
GİRİŞ 27.07.2011 15:50 GÜNCELLEME 27.07.2011 15:50

Toptan hurma ithalatçısı Mehmet Özkan yaptığı açıklamada, Umre ziyareti için kutsal topraklara giden Türklerin bu yıl hurmaya aşırı ilgi gösterdiklerini tespit ettiklerini söyledi.

Mehmet Özkan, geçtiğimiz yıl umre ve hac görevlerini yapmak için Suudi Arabistan'a gidenlerin resmi yollarla Türkiye'ye 32 TIR hurma gönderdiklerini, bu yıl ise sadece umre döneminde gönderilen hurma miktarının 58 TIR'a ulaştığını belirterek şu bilgileri verdi:

''Geçtiğimiz yıl umre ve hac görevlerini yapmak için Suudi Arabistan'a giden Türkler, Diyanet İşleri Başkanlığı ile anlaşma yapan PTT Kargo ile Türkiye'ye 32 TIR hurma göndermişti. Bu yıl ise sadece umre döneminde PTT Kargo ile gönderilen hurma miktarı 58 TIR'a ulaştı. 30 TIR'a yakın hurmanın da gayri resmi yollarla ve diğer kargo şirketleri ile Türkiye'ye gönderildiğini belirledik.

Medine'deki hurma üreticileri ellerindeki hurmanın büyük bölümünü Türkiye'den gelen umrecilere satınca fiyatları yükselttiler. Hurmanın ana vatanı Medine'de talep artışına bağlı olarak hurma fiyatlarının yükselmesi Türkiye'de de fiyatların yükselmesine neden oldu.''

Türkiye'de yıllık bin ton civarında resmi hurma ithalatı yapılıyor. Hacıların, umre ziyaretine gidenlerin ve kaçak yollarla getirilen hurmalarla birlikte Türkiye'de yılda 4 bin ton civarında hurma tüketimi ve satışı gerçekleşiyor.

Market, kuruyemiş ve diğer satış noktalarında en çok Şelebi, Meşruk, Hudri, Mebrun, Safari, Hilliye ve Sugi cinsi kurutulmuş hurma satılıyor.

KAYNAK: AA