Ordulu'nun yüzü kividen gülecek

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ''Üreticinin yüzü bu yıl kividen dolayı gülecek, çünkü kivi geçen yıla oranla oldukça bol ve kaliteli'' dedi.

Ordulu'nun yüzü kividen gülecek
Ordulu'nun yüzü kividen gülecek
GİRİŞ 21.07.2011 15:44 GÜNCELLEME 21.07.2011 15:44

Karadeniz, yaptığı açıklamada, Ordu'da kivi meyvesinin geçen yıla oranla fazla olduğunu, dolayısıyla yüksek rekolte beklendiğini söyledi.

İl genelinde yaklaşık 140 ton kivi rekoltesi beklendiğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:

''Sağlık yönünden birçok faydası olduğu bilinen kivi, ilk zamanlarda üreticiler tarafından hobi olarak yetiştirilirdi. Ancak son 4-5 yılda bu ürün tamamen gelir amaçlı yetiştirilmeye başlandı. İl genelinde bu yıl 140 ton civarında rekolte beklenmektedir. Bu rakam geçen yıl yarı yarıyaydı. Bu da bizlere kivi alanlarının ne kadar geliştiğini göstermektedir. Artık fındık bahçesini sökerek yerine kivi diken üreticilere bile rastlamak mümkün. Çünkü artık üretici kiviyi ciddi bir gelir kaynağı olarak görmektedir. Bu da kivinin dikim alanlarında artışa neden olmaktadır.''

Sahil kesiminde kivi yetiştiriciliğinin artmasıyla beklentilerin de arttığını ifade eden Karadeniz, ''Şunu açıkça söyleyebiliriz ki üreticinin yüzü bu yıl kividen dolayı gülecek, çünkü kivi geçen yıla oranla oldukça bol ve kaliteli'' dedi.

Kivinin bu yılki olumsuz hava koşullarından etkilenmediğini söyleyen Karadeniz, ''Geçen yıl kivi aşırı sıcaklardan etkilenmiş, boyu da küçük kalmıştı. Ancak bu durum bu sezon için söz konusu değil. Kivi istenildiği gibi büyümeye ve yetişmeye devam etmektedir. Kivi ağaçlarındaki ürün oldukça iri ve kalitelidir. Bu da kivinin kilosunu daha da yukarılara çıkaracaktır. Bu yönden de üreticinin yüzü gülecektir'' diye konuştu.

''FINDIK BU YIL ÜRETİCİYİ ÜZÜLECEK''

Fındık ekim alanlarında yapılan çotanak sayımı sonrasında rekoltenin düşük olmasının beklendiğinin de altını çizen Karadeniz, ''Kivi ile fındığı kıyaslamak için daha çok erken. Ama ortada bir gerçek var. Fındık bu yıl üreticiyi üzecek. Ancak üreteci fındıktan kaybettiği geliri kividen kazanacak. Bu da üreticilerin her ne olursa olsun sezonu karlı kapatacağını göstermektedir'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL