Sınırdan giren gurbetçi Edirne 'es' geçiyor

Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak ana vatana ayak basan yüz binlerce gurbetçi Edirne'yi teğet geçiyor.

Sınırdan giren gurbetçi Edirne 'es' geçiyor
Sınırdan giren gurbetçi Edirne 'es' geçiyor
GİRİŞ 19.07.2011 14:04 GÜNCELLEME 19.07.2011 14:04

Haziran ayı sonrası binlerce gurbetçi Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak ana vatana giriş yapıyor. Temmuz ayı sonuna kadar süren bu yoğun geçişlerdeki hareketi Edirne kent merkezi hissedemiyor.

Kapıkule Sınır Kapısı'nı yaklaşık 10 kilometre sonrası gurbetçilerin karşısına çıkan ''kent merkezi'' ve ''otoban'' seçeneğinden bir an önce memleketlerine, sevdiklerine ulaşmak isteyenler, otoban istikametini tercih ederek, Edirne'ye uğramadan otobandan devam ediyor.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Güler, yaptığı açıklamada, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de giren Türk – İslam mimarisinin şaheserlerinden Selimiye Cami gibi bir çok kültürel, tarihi unsuru barındıran Edirne'nin gurbetçi hareketliliğinden yararlanamadığını söyledi.

Güler, sınır kapılarından giriş ve çıkış yapan çoğu gurbetçinin Edirne'ye ticari olarak katkısı bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Gerek tarihi ve doğa yapısı, gerekse düzenlenen geniş çaplı organizasyonlar ilimizin turizm potansiyelini yükseltmektedir. Edirne, Avrupa'ya açılan Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli ve Pazarkule gümrük kapılarıyla kara yolu üzerinden yıllık izinlerini geçirmek için ülkemize gelen yurt dışında çalışan yerli ve yabancı binlerce yolcuya geçiş yolu olmuştur.

2010 yılı yaz dönemi olarak belirlenen haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında gümrük kapılarımızdan şehrimize 1 milyon 632 bin 675 yolcu giriş, 1 milyon 581 bin 450 yolcu çıkış yapmıştır. İlimiz üzerinden yapılan bu geçişler yıllardan beri devam etmektedir. Ancak Edirnemizin bu ticari potansiyelden yeterince yararlanamadığı kanaatindeyiz.''

SORUMLULUK TÜM EDİRNELİ'DE

Gurbetçi sezonunda yaşanan insan hareketini Edirne'ye katkı yönünde çevirmekte herkese sorumluluk düştüğünü ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özellikle gümrük kapılarımızdan yurda giriş yapan yerli ve yabancı turistlere yol güzergahları boyunca onların misafirimiz olduğu yaklaşımı ile en iyi şekilde tüm ihtiyaçlarının karşılanması yönünde yardımcı olunmasını ve her zaman Edirne'nin tanıtımı ve isminin en üst seviyede anılması için herhangi bir yanıltıcı tutum ve davranışlarda bulunulmaması gerekmektedir.

Yolcu giriş ve çıkışın yoğun olduğu dönemlerde ilimiz yöneticileri gümrüklerdeki beklemenin en aza indirilmesi amacıyla gerekli önlemleri almakta ve yolcuların yolculuklarını en iyi şekilde tamamlamasına destek olmaktadırlar.

Modernizasyonu tamamlanan Gümrük Kapılarımızda ilimizin ve yöremizin meşhur ürünleri gerek görsel gerekse satış noktalarında tanıtımları yapılarak ekonomimize katkı sağlanmaktadır.''

Turizm yönünden hızlı bir yükselişi yakalayan Edirne'de esnafın ve Edirneliler'in hassas davranması gerektiğinin altını çizen Güler, şöyle dedi:

''Turizm yolunda hızla ilerleyen Edirne'miz için turizmin tavan yapacağı düşünülen 2011 yaz döneminde tüm kent halk ve esnafımıza büyük sorumluluk düşmektedir.

İlimize gelen turistleri en iyi şekilde ağırlayarak misafirperverliğimizi göstermemizin Edirne turizminin daha yukarılara taşıyacak en önemli etken olduğunu düşünmekteyiz.

İlimiz adına ekonomik ve ticari açıdan büyük önem taşıyan turizm için tüm esnaf ve halkımızın gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum.''

KAYNAK: AA