Cari açığa yerli enerji çözüm olacak

Başbakan Erdoğan'ın hükümet programını açıklarken 'Cari açık yerli enerjiyle çözülür' deyince enerji yönetimi harekete geçti. İki önlemle cari açık azaltılacak.

Cari açığa yerli enerji çözüm olacak
Cari açığa yerli enerji çözüm olacak
GİRİŞ 13.07.2011 09:27 GÜNCELLEME 13.07.2011 09:27

Mehmet Nayır'ın haberi

Başbakan "Cari açık yerli enerjiyle çözülür" deyince enerji yönetimi harekete geçti. Elektrik üretiminde suya ağırlık verilecek. Motorine biyodizel şartı getirilecek. İki önlemin cari açığı 3 milyar $ azaltması bekleniyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet programını açıklarken cari açığın en önemli nedeni olarak enerjiyi sayması üzerine harekete geçildi.

Enerji yönetimi cari açığı azaltmak için formül arıyor. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olan Türkiye'de ham petrol fiyatlarının 1 dolar artması enerji ithalatı faturası yılda 180- 200 milyon dolar yükseltiyor. Elektrik üretiminin neredeyse yüzde 50'si doğrudan ithal edilen doğalgazdan kaynaklanıyor.

BARAJLARDAN 2.5 MİLYAR DOLAR

Enerji yönetimi hidroelektrik santrallerindeki (HES) üretim payını çıkararak Türkiye'yi doğalgaz bağımlılığından kurtarmayı planlıyor.

Son 3 yılda HES'lerdeki üretim payı yüzde 10'larda yüzde 34'lere yükselerek ilk defa doğalgaz santrallerinin üretimini yakaladı. İlk 6 ayda barajlara 108 milyar metreküp su geldi.

Bu suyla 38.5 milyar kilovat elektrik üretildi. Doğalgazla üretilmesi durumunda ise bu rakamın karşılığı 9 milyar metreküp. Bu sebeple de ilk 6 ayda üretilen elektrik yaklaşık 4 milyar dolarlık doğalgaz tasarrufuna denk geldi.

Son 3 yılda devreye giren büyük barajlarda cari açıktan 2.5 milyar dolar azaltılmış oldu. EPDK da motorine yüzde 3 oranında yerli üründen oluşacak biyodizel şartı getirerek cari açığı 500 milyon dolar azaltmayı planlıyor.

Yerli kaynak artacak

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı hükümet programı ile önümüzdeki 5 yılda 10 bin megavat kömür, rüzgâr ve güneş santrali yapılması böylece ithalatın azaltılması hedefleniyor.

Yaklaşık 20 milyar euroyu bulacak yenilenebilir enerji ekipman ithalatını önlemeye karşı ise ilave teşviklerle yerli üretim desteği veriliyor.

Beş yılda 2 bin 900 megavat hidroelektrik santral ile bin 386 megavat rüzgar enerjisi kabulü yapıldı. Ayrıca DSİ, Ilısu, Deriner gibi Türkiye'nin en büyük barajlarını tamamlamak için büyük yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor.

2015'e kadar 15 milyar $

Kamu ve özel sektör eliyle toplam 5 bin 500 megavatlık ilave hidroelektrik gücü. Yerli kömür ve rüzgâr enerjisi ile 4 bin 800 megavat güce sahip yeni santraller. Hedefi gerçekleştirmek için yaklaşık 15 milyar dolarlık yeni yatırım.

SU BEREKETİ KRİZİ ÖNLEYECEK

Gelen yağışlar nedeniyle hidroelektrik santrallerinin doluluk oranlarının maksimum seviyelerde olduğunu aktaran Enerji Bakanlığı yetkilileri, "Barajlar sayesinde tüketimin tavan yaptığı Temmuz Ağustos aylarında kriz yaşamayacağız" dedi.

KAYNAK: SABAH