Avro bölgesi maliye bakanları borç krizi için toplandı

Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları Yunanistan'a ikinci kurtarma paketini ve borç krizinin yaygınlaşmasını önleyecek tedbirleri görüşmek için toplandı.

Avro bölgesi maliye bakanları borç krizi için toplandı
Avro bölgesi maliye bakanları borç krizi için toplandı
GİRİŞ 11.07.2011 14:51 GÜNCELLEME 11.07.2011 14:51

Avro Bölgesi'nde Yunanistan'ın ardından kamu borç yükü en yüksek ikinci ülke olan İtalya'da süren siyasi istikrarsızlığın ekonomik krizi tetikleyebileceği yönünde işaretler geliyor.

Milan borsasında cuma günü başlayan sert düşüş ve tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş nedeniyle açığa satışı kısıtlayacak önlemlere başvuran İtalya'nın durumu kontrol altına alamaması halinde Avro Bölgesi'ndeki borç krizi çok daha tehdit edici bir boyuta ulaşacak.

Alman Die Welt gazetesi dünkü sayısında adı açıklanmayan üst düzey Avrupa Merkez Bankası (AMB) kaynaklarına dayandırarak İtalya krizi nedeniyle AMB'nin Avro Bölgesi kurtarma fonunun ikiye katlanarak 1,5 trilyon avroya çıkarılması çabasına girdiğini yazmıştı. Öte yandan Financial Times gazetesi dün AB liderlerinin Yunanistan'ın bazı borçlarını ödememesini kabullenmeye hazır olduğunu iddia etmişti.

Gelişmeleri tedirginlikle izleyen piyasalarda 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi yüzde 5,40'a çıkarken, gösterge niteliğindeki Alman tahvilleriyle arasındaki farkı 268 baz puana ulaştı. Avro Bölgesi'ndeki diğer kırılgan ekonomilerden İspanya'da 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5,8'e tırmanırken, bu oran Portekiz'de yüzde 13,4'e yaklaştı.

Avro Bölgesi'nde borçlanma maliyeti en düşük olan Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri piyasalarda yüzde 2,75 faiz oranıyla işlem görüyor.

 

KAYNAK: AA