BORYAD'ın borsadaki şike endişesi

Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, geçmişte borsa yatırımcısının büyük mağduriyet yaşadığını anımsatarak şikenin yatırımcıyı ürküttüğünü söyledi.

BORYAD'ın borsadaki şike endişesi
BORYAD'ın borsadaki şike endişesi
GİRİŞ 07.07.2011 14:57 GÜNCELLEME 07.07.2011 14:57

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, geçmişte borsa yatırımcısının büyük mağduriyet yaşadığını anımsatarak, ''Yatırımcı geçmişte hisselerin sıfırlandığı gördü. Bugünkü durumda da yatırımcı 'aman satayım bir şekilde paraya döneyim' telaşına düştü. Geçmişteki kötü örnekler olmasaydı belki bu kadar satış olmazdı'' dedi.

Futbolda şike iddiaları soruşturması, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) kulüp hisselerine yatırım yapan yatırımcıları korkuttu. Soruşturmanın 4. gününde başta Fenerbahçe hisseleri olmak üzere Galatasaray ve Beşiktaş hisselerinde kayıp yaşandı.

BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, spor kulüplerinin halka arzı konusunda BORYAD olarak o dönemde çekincelerini ortaya koyduklarını anımsatarak, spor kulübü yöneticilerinin taraftarlık ve hissedarlık arasındaki farkı anlayamadıklarını, yöneticilerin hisselerini satın alan yatırımcılara takıma katkıda bulunan taraftarlar olarak yaklaştığını anlattı.

BORYAD'ın bu mantıkla düşünen şirketlerin Borsa'dan çıkması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Bahçuvan, şöyle devam etti:

''Borsa'da böyle bir yaklaşım yatırımcıya zarar verir. Tabii ki taraflar birer lot takımlarının hisse senedini alır, duvarına asar, bunu yardım gibi görür ama bunun üstü artık yardım olmaktan çıkmıştır. Bir yatırım anlamı taşır.

Sizin, hisseleri Borsa'da işlem gören şirkette yapacağınız her türlü durum yatırımcıyı etkiler. SPK'ya, bu şirketlere yönelik kar dağıtımı ve şirket birleşmeleri gibi durumlara ilişkin tedbirler alması gerektiğini, bu şekilde olmayacaksa kulüplerin bir şekilde Borsa'dan çıkmasının doğru olacağını söylemiştik. Kulüpler içinde bir tek Beşiktaş hisseleri olması gerektiği modelle halka arz edilmişti, sonrasında diğer kulüpler de kendi istekleriyle bu modele geçmişlerdi.''

Türkiye'de bu tür şike soruşturmalarının ilk kez yaşandığı için yatırımcının şok olduğunu belirten Bahçuvan, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın  ''SPK'nın yatırımcıların mağdur edilmesine izin vermeyeceği'' yönünde açıklamaları olduğunu söyledi.

BORSA MAĞDURLARI

Bahçuvan, ''Ben devletin bu konuda yapabileceği birşey olduğunu düşünmüyorum. Ki yapabilecek bir şeyleri olsa zaten geçmişteki Borsa mağdurlarının sorunlarını çözerlerdi'' dedi.

Bugün Türkiye'de 400 bin Borsa mağduru bulunduğunu anımsatan Bahçuvan, Çukurova, Kepez ve Demirbank mağdurlarının sorunları çözülmemişken ''Fenerbahçe yatırımcısını mağdur etmeyeceğiz'' söyleminin yatırımcı nezdinde çok büyük karşılık bulacağını sanmadığını dile getirdi.

Ali Bahçuvan, geçmişte Borsa yatırımcısının Türkiye'de büyük mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, ''Yatırımcı geçmişte hisselerin sıfırlandığı gördü. Bugünkü durumda da yatırımcı 'aman satayım bir şekilde para döneyim' telaşına düştü. Geçmişteki kötü örnekler olmasaydı belki bu kadar satış olmazdı. Yatırımcı geçmişte bir şekilde paraya dönenin kurtulduğuna tanık oldu'' diye konuştu.

ÇAĞRI YAPMA ZORUNLULUĞU

Gelinen noktada Fenerbahçe hisselerinin ne seviyelere gerileyeceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu ifade eden Bahçuvan, şu görüşleri dile getirdi:

''Burada SPK gerçekten birşey yapacaksa; bu tür durumlarda, şike iddiaları kesinleşirse kulüplere hisselerin son 3 aylık hisse fiyat ortalamaları üzerinden çağrı yapma zorunluluğu getirebilir. Sermaye piyasası kanunu değişiyor, yeni düzenleme ihtiyaç var. Yatırımcıların bu aşamada soğukkanlı davranmalarında fayda var. Burada yatırımcının tazminat davası açma hakkı da var. Ancak Türkiye'de yargı sürelerinin uzun sürdüğü de bir gerçek.''

Kulüp hisselerine geçmiş dönemde yabancı kurumsal yatırımcıların ilgi gösterdiğini, sonrasında yabancıların pozisyonlarını kapattıklarının görüldüğünü belirten Bahçuvan, ''Yabancılar sanki böyle bir riski görmüş gibi satış yaptılar. Şu anda daha çok yerli bireysel yatırımcıların hissedar olduğunu görüyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA