Özel sektöre faizsiz enstrüman yolu açıldı

Maliye Bakanlığı, faizsiz enstrümanların vergilendirilmesine ilişkin özel sektörün beklediği çalışmasını tamamladı.

Özel sektöre faizsiz enstrüman yolu açıldı
Özel sektöre faizsiz enstrüman yolu açıldı
GİRİŞ 30.06.2011 09:01 GÜNCELLEME 30.06.2011 09:01

Kira sertifikalarının (sukuk) hangi esaslara göre vergilendirileceği konusu netlik kazandı. Resmî Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre kira sertifikaları özel sektörün yurtdışına ihraç ettiği tahvillerle aynı vergileme esaslarına tabi olacak.

Bakanlar Kurulu kararı ile Torba Kanun'da altyapısı oluşturulan kira sertifikalarına ilişkin düzenlemede tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faizler ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler, vergileme bakımından aynı kapsamda değerlendirildi.

Bu çerçevede, tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından vadesi 1 yıla kadar olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 10 vergi alınacak.

Vergi oranı, vadesi 1 ile 3 yıl arası olanlara sağlanan gelirler için yüzde 7, vadesi 3 ile 5 yıl arası olanlara sağlanan gelirler için yüzde 3, vadesi 5 yıl ve daha uzun olanlara sağlanan gelirler için de yüzde 0 (sıfır) olacak.

Bunların dışında kalan kira sertifikalarında ise söz konusu oran, yüzde 10 olarak uygulanacak. Kararname uyarınca yurtiçinde TL cinsinden ihraç edilen tahviller ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe alınan paralar üzerinden yüzde 1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisi alınacak.

KAYNAK: AA