Atav: Sigortasız yapılan tarım çılgınlık!

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, ''Sigortasız yapılan tarımda bir yıllık emeği toprağa gömmek çılgınlıktan başka bir şey değildir'' dedi.

Atav: Sigortasız yapılan tarım çılgınlık!
Atav: Sigortasız yapılan tarım çılgınlık!
GİRİŞ 29.06.2011 15:11 GÜNCELLEME 29.06.2011 15:11

Atav, yaptığı değerlendirmede, çeltik üreticilerinin şu sıralar diğer üreticilere göre daha yoğun bir faaliyet içinde olduğunu söyledi.

Bölgede özellikle Samsun ve Sinop yöresinde yaklaşık 170 bin hektar alanda çeltik üretiminin yapıldığını belirten Atav, bu üretimden de ortalama 140 bin ton pirinç elde edildiğini ifade etti.

Emeklerinin karşılığını almaları yolunda yoğun çaba sarf eden üreticilerin yaşanabilecek doğal afet riskleri karşısında daha duyarlı davranmaları gerektiğini vurgulayan Atav, 'Çiftçi kesinlikle doğal afet riskini alabilecek kadar zengin değildir.

Normal aylık getirisi olan insanlar bir şekilde risk alabiliyor ancak çiftçimizin başına herhangi bir olumsuzluk gelmesi durumunda tarlasını, traktörünü satarak bu zararı karşılamak zorunda kalıyor. Bu nedenle çiftçiyi sigorta yaptırmaya alıştırmalıyız. Sigortasız tarım deliliktir'' dedi.

'DEVLET HER YIL RİSKİ ORTADAN KALDIRMAK ADINA YÜKLÜ BİR MALİYETE KATLANIYOR'

Çeltik sezonu öncesinde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile bir çalışma ortamı içine girdiklerinin altını çizen Atav, şunları kaydetti:

''Çiftçinin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanıyor. Burada maksat üreticinin risk almasını ortadan kaldırmaktır. Devlet, üreticinin bu riskini ortadan kaldırmak adına her sene yüklü bir maliyete katlanıyor.

Özellikle çeltik için TARSİM uygulamalarına dün itibariyle başlandı. 15 Ağustos'a kadar devam edecek sigorta yaptırma işlemi için tüm tarım kredi kooperatifleri de yetkilendirildi. Yüzde 50'si devlet tarafından karşılanan bu uygulamanın kalan yüzde 50'si de kredilendiriliyor ve üretici hasat dönemi bu parayı ödüyor.''

TARSİM Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu ve beraberindeki heyetin katılımıyla 30 ziraat mühendisi ve sigorta yetkililerinin bilgilendirildiği bir toplantı yapıldığını da hatırlatan Atav, ''Amacımız çiftçilerimizi doğal afet riskine karşı korumaktır.

Sigortasız yapılan tarımda bir yıllık emeği toprağa gömmek çılgınlıktan başka bir şey değildir. Bu tarımın her alanı için geçerlidir. Çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı davranmalarını istiyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA