Akgiray'ın borsa operasyonundaki rahatsızlığı

SPK Başkanı Vedat Akgiray, borsada manipülasyon operasyonuna ilişkin Trt Ekonomi Ajandası'na çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akgiray rahatsızlığını da dile getirdi.

Akgiray'ın borsa operasyonundaki rahatsızlığı
Akgiray'ın borsa operasyonundaki rahatsızlığı
GİRİŞ 29.06.2011 14:30 GÜNCELLEME 29.06.2011 14:30


Geçen hafta manşetlere çıkan Borsada manipülasyon operasyonunda kamuoyunun yakından bildiği isimlerin 100 milyon liralık soruşturmayla anılması büyük ilgi çekti. Bunca yıllık deneyiminizle bu operasyon diğerlerinden farklı mı?
 
Bu çok büyük bir operasyon biz de tabi gazetede okuyoruz olayın resmini çizmek istiyorum müsaadenizle. Gösterge olsun diye SPK’da çalışan 600’e yakın arkadaşımız var belki 2-3 tanesi 4 tanesi bu konuyla ilgileniyor dolayısıyla bizim ilgilendiğimiz günlük aktivitelerden sadece bir tanesi, fakat gazetelere medyaya bakınca manşetlerde oluyor.

‘Keriz silkeleme, Borsa operasyonu’ gibi böyle medyatik başlıklar var. Tabi savcılığa adliyeye intikal etmiş bir olay soruşturma devam ediyor bu yüzden fazla detaya girmek doğru olmaz.

Geçen sene Kasım ayından bu yana TCK’nın 220. maddesine istinaden Cumhuriyet Savcılığımız ve Emniyet Müdürlüğümüz tarafından yürütülen bir süreç. Bu madde suç işlemek amacıyla örgüt kurmak konusunu işliyor
 
Bir örgüt yani bu işi yapan?
 
Örgüt tabi TCK’nın 220. maddesi öyle söylüyor burada bahsedilen suç Sermaye Piyasası işin içinde olduğu için SPK da işin içinde oluyor.

Bizim işin içinde olmamızın formatı, savcılığa ve emniyet müdürülüğündeki arkadaşalara teknik destek vermek çünkü suçun mahiyetini en iyi bilen bizim uzmanlarımız.

Bahsedilen suç sermaye piyasası suçu manipülasyon, piyasa dolandırılık suçu olduğu için bizim uzmanlığımız gerekiyor tabi ki bu konuda yani bu hareket bu alışveriş suç mudur değil midir diye bizim uzman arkadaşlarımızın yorum yapması gerekiyor.
 
Manipülasyon suçunda eskiye oranla büyük bir azalma var mesela biz geçen sene sadece 6 tane manipülasyon olayı tespit ettik. Eskiden işlemdeki toplam payı yüzde 2 den azdı şuanda yüzde 1 den az. Binde 3 oranında.

Ama bir suç varsa ve bu suç ısrarla farklı isimler altında paravan isimler altında yapılıyorsa bunu engellemek tabi hem bizim hem de emniyet kuvvetlerimizin görevi.
 
Türkiye’de manipülatörlere verilen cezalar caydırıcı mı?
 
Devlet kurumlarının işbirliği çok önemli oluyor bazen bu dünyanın her tarafında böyle oluyor bu dünyanın her tarafında böyledir. Amerikan Sermaye Piyasası otoritesiyle FBI birlikte çalışır.

İşbirliğinin samimi ve etkili olduğunu görünce insan daha umutlu oluyor tabi, çünkü yanlış yapanın yanlış yanına kar kalmamalı epey azaldı burada önemli olan sivrisinekle uğraşmak yerine bataklığı kurutmak gerek.. Bataklık bayağı kurudu.
 
Bu operasyonun devam edeceği iddiaları doğru mu?
 
Bir sürü isim geçiyor operasyon savcılık ve emniyet tarafından yürütülüyor. Operasyonda olan olmayan isimlerin haberlerde geçiyor olmasından rahatsız oluyorum aslına bakarsanız sadece sporcular yok.  Ön planda oldukları için değil medyatik oldukları için ön plana çıkıyorlar.
 
Piyasa dolandırıcılarını sistem dışına itmek mümkün mü?

Bizim birinci görevimiz yatırımcıyı korumak o kadar. Bu isimleri sistem dışında tutmak mümkün yeter ki doğru bilgiyle üstüne gidilsin. Çünkü suçun cezasının verilmesi gerekiyor..

Sermaye piyasası kanunumuzu gündeme getirmek üzereyiz. Yeni meclisimiz ile beraber o zaman daha etkili bir formata kavuşacak.
 
TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU İNSAF DEDİRTECEK DÜZEYDE
 
Türkiyenin kredi notu 1,5-2 yıldır olması gerekenin çok altında insaf demek gerekir.. Kredi derecelendirme kurulları Türkiye’ye olumlu bakışı algılayacaklardır.

Büyük bir doğal afet olmadıkça çok güzel günler bekliyoruz. Konuşacak başka konu olmadığı için Cari Açıktan bu kadar öne çıkıyor…
 
İMKB ENDEKSİNDE BANKALARIN AĞIRLIĞI ADİL Mİ?
 
Bankaların endeks kompoziyonundaki ağırlığı, ekonominin bütününün İMKB’ye yansımasını önlüyor. Büyük bankalarımızın hemen hepsi halka açık.. İMKB toplam değerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

İMKB endeksi yeniden gözden geçirilebilir. Reel sektörde faaliyet gösteren büyük şirketlerimizin önemli kısmı halka açık değil biz o yüzden halka arz seferberliği başlattık. Onlar geldiği zaman bankaların ağırlığı düşecek. 

KAYNAK: HABER7