Çin ve İngiltere'den dev anlaşma

İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Çin Başbakanı Ven Ciabao, Başbakan David Cameron ile bir araya geldi. İki başbakan dev bir anlaşmaya imza attı.

Çin ve İngiltere'den dev anlaşma
Çin ve İngiltere'den dev anlaşma
GİRİŞ 27.06.2011 16:34 GÜNCELLEME 27.06.2011 16:34

İngiltere ile Çin arasında toplam 1,4 milyar sterlin tutarında ticaret anlaşmaları imzalandı.

Başbakanlık 10 numarada yapılan görüşmede, iki Başbakan 2015 yılına kadar karşılıklı ticareti artırmayı hedefleyen toplam 1,4 milyar sterlin tutarındaki anlaşmalara imza koydu.

İngiliz şirketlerine Çin pazarına girişlerini kolaylaştıracak ve iş fırsatlarını artıracak anlaşmalarla, mimarlık, inşaat mühendisliği, araştırma ve geliştirme gibi alanlarda yeni fırsatlar yaratılması amaçlanıyor.

Anlaşmalarla ayrıca, 2007'deki kuş gribi salgını nedeniyle yasaklanan İngiliz kümes hayvanlarının Çin'e ihracatına izin verildi.

Görüşmelerde, Cameron ve Ven'in Çin'deki insan hakları ve ifade özgürlüğü konularını da ele aldıkları kaydedildi. Ven, Çin ve İngiltere'nin insan hakları konusunda birbirine saygı göstermesi gerektiğini kaydederek, bu konuda ''parmakla göstermek'' yerine işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bu arada, Çin Başbakanı ülkesinin Tian Tian ve Yanguang adlı iki pandanın İskoçya'daki Edinburgh hayvanat bahçesine konulmak üzere bu yıl sonuna kadar ödünç verildiğini söyledi.

Geçen hafta sonu İngiltere'ye gelen Çin Başbakanı Ven'e İngiltere ziyaretinde hükümetinden üst düzey yetkililer de eşlik ediyor.

KAYNAK: AA