Yunanistan için ya hep ya hiç haftası

İflasın eşiğindeki Yunanistan'ın kaderi bu hafta belli olacak. Yeni kemer sıkma paketi Parlamento'da oylanacak.

Yunanistan için ya hep ya hiç haftası
Yunanistan için ya hep ya hiç haftası
GİRİŞ 27.06.2011 09:44 GÜNCELLEME 27.06.2011 09:44

Stelyo Berberakis'in haberi

Yunanistan, yakın siyasi tarihinin önemli haftalarından birine başlıyor. Yunan Parlamentosu'nda bu hafta içinde yapılacak oylama ekonominin kaderini belirleyecek.

AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın üzerinde anlaştığı kemer sıkma paketine ilişkin yasal düzenlemeler bugün Parlamento'ya sunuluyor.

300 sandalyelik Yunan Parlamentosu'nda orta vadeli tasarruf programının kabulü ve yasa tasarısının uygulaması salı ve çarşamba günleri oylanacak. Hükümet partisi sosyalist PASOK'un 156 milletvekili var.

Ancak PASOK içinde tasarruf programının öngördüğü kamu şirketlerinin özelleştirmesine, vergilerin daha da artırılmasına, maaşların daha da kısılmasına karşı çıkan ve tasarruf programına "ret" oy verecekleri işaretleri veren milletvekilleri bulunuyor.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi ile diğer parti liderleri de tasarruf programına "ret" oyu vereceklerini açıkladı.

ONAY YOKSA PARA DA YOK

Tasarruf paketi ve bunu hayata geçirecek yasa tasarısı onaylanmazsa AB ve IMF, Yunanistan'a ayırdığı mali yardımları donduracak. Bu durumda Yunanistan'da devlet memuru ve emekli maaşları ödenemeyecek. İflas kaçınılmaz olacak.

Erken seçim gündeme gelecek ve ülke kaosa sürüklenecek. Parlamento'dan pakete onay çıkarsa Yunanistan'a ayrılan 110 milyar euroluk mali yardımın 12 milyar euroluk 5'inci dilimi 3 Temmuz'da serbest bırakılacak. 12 Temmuz'da ise 120 milyar euroluk yeni bir paket hazırlanacak.

Rumlar da 3.5 milyar euro istiyor

Yunanistan ekonomisindeki kriz Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni de etkiliyor. Rum Fileleftheros gazetesi, Yunanistan ekonomisindeki kötü gidişat nedeniyle, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının gözlerini Rum ekonomisine ve Rum bankalarına çevirdiğini belirtti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Rum yönetiminin 2012 yılına kadar 3.5 milyar euro krediye ihtiyacı var.

48 saatlik grev

Parlamento'da oylamanın yapılacağı gün sendikalar sokağa çıkacak. 48 saatlik greve gidecek olan sendikalar oylama sırasında parlamento binasını da kuşatacak.

KAYNAK: SABAH