Şirketler kurumsal kıyafetleri 'esnetti'

Kıyafet yönetmeliklerinde değişiklik yapan şirketler, ilk olarak kravat takma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Tüm hafta 'smart casual' tarzını tercih edenler de var.

Şirketler kurumsal kıyafetleri 'esnetti'
Şirketler kurumsal kıyafetleri 'esnetti'
GİRİŞ 26.06.2011 18:23 GÜNCELLEME 26.06.2011 18:23

Elif AKIN'ın haberi

Çalışanların giyim tarzının kurum kimliğinin önüne geçmesini istemeyen patronlar, 2000'li yılların başına kadar şirketin geleneksel kıyafet yönetmeliğinden taviz vermek istemiyordu. Ancak iş yükünün her geçen gün ağırlaşması ve çalışanların daha rahat ortam ve kıyafetler içinde mesai geçirme talepleri işverenleri biraz yumuşattı. Çalışan memnuniyetini ve iş verimini artırmak isteyen şirketler de kıyafet yönetmeliklerinde birtakım esnek uygulamalara yer vermeye başladı. Kravat takma zorunluluğunun kaldırılması, haftanın belli günlerinde takım elbise giyilmemesi, kadın çalışanların yazın kısa kollu elbise tercih edebilmesi bu değişikliklerden bazıları. Bu uygulamalar saha çalışanlarıyla merkezde bulunanlar arasında farklılaşabildiği gibi mevsimlere göre de değişiklik gösterebiliyor. 'Kravat çıkarma operasyonu'nun dünyadaki öncüsü ise Japonya. Chrysler, Apple ve Oracle da bu değişikliği uygulayan global şirketler arasında yer alıyor.

Kravatlar rafa kalktı

Kurumsal kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe giden holdinglerden biri de Çalık Holding. Mesai saatlerinde geleneksel takım elbise giyme kuralından ödün verilmeyen holdingde artık kravat takmak 12 ay zorunlu değil. "Çalık Holding olarak, giyim -kuşam konusunu son derece önemseyen; çalışanlarımızı sürekli şık ve bakımlı görünmeye, temiz ve düzgün giyinmeye teşvik eden bir anlayışa sahibiz. Kravat takmamayı yaz aylarında uzun zamandır uyguluyorduk. Bu artık dünyadaki trendler çerçevesinde 12 ay geçerli olacak"diyor Çalık Holding İnsan Kaynakları Direktörü İzzetiye Keçeci. Yeni uygulamayla, erkek çalışanlarına sadece kravat takma konusunda bir serbestlik getirdiklerini vurgulayan Keçeci, bunun dışında, iş ortamına uygun ve şık görünmelerinde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtiyor. Daha modern ve özgürlükçü giyim tarzının, verimlilik, motivasyon ve performansa olumlu yansıyacağını düşünen Keçeci, "Çalışanlarımızın bu uygulamayı, ilk günden benimseyerek hayata geçirmiş olmaları, bize göre memnuniyetlerinin en belirgin göstergesi. Bu konuda oldukça pozitif geri dönüşler alıyor ve almaya devam ediyoruz" şeklinde konuşuyor.

Takım elbise zorunlu değil

Pfizer de çalışan kıyafetlerinde mevsime göre değişiklik yapan şirketler arasında. "Genelde merkezde hepimiz 'business casual' tarzında giyiniyoruz. 2004 yılından beri takım elbise giyme zorunluluğumuz yok. Ancak belirli bir çizgiyi koruyoruz" diyen Pfizer Türkiye Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Hande Eskinazi, cuma günleri kot giyebildiklerini belirtiyor. Yazın esnek kıyafet uygulamaları olduğunu söyleyen Eskinazi, "Sahadaki satış ekipleri yazın kravat takmak ve ceket giymek zorunda değil" diyor. Eskinazi, ilaç gibi ciddiyetiyle tanınan bir sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak yeni uygulamalarının hem çalışanlar açısından hem de şirketin dışarı yansıttığı algı açısından daha sıcak ve samimi bir duruş sergilediğini düşünüyor.

Kıyafet çeşitliliği var

Doğuş Otomotiv'de ise değişim 2008 yılı sonunda şirket merkezinin Şekerpınar'a taşınmasıyla başlamış. Çalışanların yeni lokasyonda daha rahat ve modern bir ortamda mesai yapmalarını sağlamak amacıyla bir takım esnek uygulamalar getirdiklerini söyleyen Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları Direktörü Ela Kulunyar, "Pazartesiden perşembeye kadar erkek çalışanlar için takılması zorunlu olan kravat uygulamasını kaldırdık. Ancak şirket dışı veya şirket içinde kurum dışı ziyaretçilerle yapılan toplantılarda kravatlarını takmalarını rica ediyoruz" diyor. Cuma günleri "rahat iş kıyafeti uygulaması" getirdiklerini belirten Kulunyar, bu kapsamda yakalı gömlek, bisiklet ve Vyakalı triko, kazak ve süveter giyilmesinin serbest olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Kanvas, pamuklu ve kumaş pantolonlar da giyilebiliyor. Ceket kullanımında ise blazer, spor, keten ve koton tercih edilebiliyor. Cuma günü kadın çalışanlarımız yarım ya da uzun kollu elbiseler, bluzler ve burnu kapalı, arkası açık ayakkabılar giyebiliyor."

İŞ'TE İNSAN- SABAH