Yunanistan kemeri sıktı AB kurtaracak

İflasın eşiğine gelen Yunanistan ile AB arasında malî yardım konusundaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Kemer sıkmayı kabul eden Komşu'yu AB kurtaracak

Yunanistan kemeri sıktı AB kurtaracak
Yunanistan kemeri sıktı AB kurtaracak
GİRİŞ 25.06.2011 09:29 GÜNCELLEME 25.06.2011 09:29

 AB, temmuzdaki ödemeler için gerekli 12 milyar Euro yardım karşılığında kapsamlı bir reform paketi ve özelleştirme konularında önemli yasaların meclisten acilen geçirilmesini istedi. Toplam 28,4 milyar Euro'luk tasarruf planı dün parlamentoya sunuldu.

- Avrupa liderleri, uluslararası kredi kuruluşlarıyla son dakikada tamamlanan görüşmelerde, kemer sıkma politikasını uygulaması şartıyla, Yunanistan'ı iflastan kurtaracak parasal yardımı vermeyi kabul etti.

Başbakan Yorgo Papandreu, yeni Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un AB ve IMF yetkilileriyle görüşerek vergi artışları ve harcama kısıntılarıyla 3,8 milyar Euro'luk açığı kapatma konusunda söz vermesinden sonra, istenen reformları meclisten geçirmeyi vaat etti.

 Önceki gün toplanan AB liderleri, yaptıkları açıklamada, kapsamlı reform paketi ve mali strateji ve özelleştirme konularında önemli yasaların parlamentodan acilen geçmesini istedi.

Açıklamada, "Bu yolla, Euro ortakları ve IMF ile birlikte desteklenen yeni programın parametrelerinin belirlenmesi için zemin oluşabilecek ve Yunanistan'ın temmuzdaki finansman ihtiyacının karşılanması için gereken ödemelerin zamanında yapılması sağlanabilecektir." denildi.

Anlaşmaya göre, Yunanistan 28,4 milyar Euro'luk beş yıllık tasarruf planı uygulayacak. Daha az harcama kesintisi ve daha fazla vergi artışı içeren beş yıllık revize edilmiş 2011-2015 tasarruf planı, ülkenin AB ve IMF'nin 110 milyar Euro'luk yardım paketinden faydalanmaya devam etmesi için anahtar öneme sahip.

Tasarruf planı dün parlamentoya sunuldu. Revize edilen planla toplam 14,32 milyar Euro harcama kesintisi ve 14,09 milyar Euro vergi toplanması öngörülüyor.

Tasarruf planındaki önlemler ve hedefler özetle şöyle: Vergi artışları yapılacak. Kamu sektöründe maaşlar düşürülerek ücret faturası azaltılacak. Sosyal harcamalarda kesinti yapılacak.

Sosyal güvenlik primlerinde artış öngörülüyor. Kamu kuruluşları kapatılacak ya da birleştirilecek. Vergi kaçağıyla mücadeleye ağırlık verilirken, kamu yatırımı ile savunma ve sağlık harcamalarında kısıntıya gidilecek.

Diğer önlemler arasında kamu şirketlerinde tasarrufa gidilmesi ve yerel hükümetlere uygulanan sübvansiyonlarda kesinti yapılması bulunuyor. Ayrıca Yunan hükümeti 2015 yılına kadar özelleştirmelerden toplam 50 milyar Euro gelir elde etmeyi amaçlıyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, temmuz ortasına kadar gerekli krediyi almak için 28,4 milyar Euro'luk tasarruf paketiyle ilgili kanun tasarılarının parlamentoda kabul edilmesi için çaba gösterecek. Tasarı, 29 Haziran'da parlamentonun onayına sunulacak.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, 3 Temmuz'da olağanüstü toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Yunanistan'ın 110 milyar Euro tutarındaki yardım paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar Euro'yu alabilmesi için tasarruf paketi tasarısının 3 Temmuz'a kadar geçmesini şart koştu.

KAYNAK: AJANSLAR