Ekonomiyi soğutmaya çalışırken dondurmayalım

Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, BDDK'nın kredileri kısıtlamaya yönelik kararlarını değerlendirdi. Sazak 'Isınan ekonomiyi soğutmaya çalışırken dondurmayalım' dedi

Ekonomiyi soğutmaya çalışırken dondurmayalım
Ekonomiyi soğutmaya çalışırken dondurmayalım
GİRİŞ 25.06.2011 09:25 GÜNCELLEME 25.06.2011 09:25

BDDK, tüketici kredilerini kısıtlayıcı kararlar alırken konut ve otomobili bunun dışında tuttu. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, şimdilik kapsam dışı tutulsa da zaman içinde konutla ilgili yeni düzenleme gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Sazak, "Benim görüşüm, çok ani zıplamalar yapılmaması. Isınan ekonomiyi soğutmaya çalışırken dondurmayalım." dedi.

-Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararlarında konut ve otomobil sektörünün büyük oranda dışarıda tutulduğunu belirterek, zaman içinde, konut ile ilgili yeni bir düzenleme gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

 Sazak, "Benim buradaki görüşüm, çok ani zıplamalar yapmamak. Soğutmaya çalışırken dondurmayalım. Zamana yayarak, bunun daha yönetilebilir hale getirilmesi sanıyorum sektör açısından da uzun vadede faydalı olacaktır.

Ani kararların sektörümüzdeki özellikle konut stoku konusunda negatif etkileri olacağı, herkes tarafından kabul gören bir gerçek." dedi.

Sazak, 2011 yılının müteahhitlik sektörü için, en azından yurtiçinde pozitif gözüktüğünü belirterek, veriler henüz net olarak ellerinde olmamakla birlikte, seçim döneminin seçim ekonomisi gibi bir baskı altında geçmemiş olmasının, yılın ikinci yarısı için imkânlar sağladığını söyledi.

Sazak, inşaat sektörünün geleceğiyle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "İnşallah hükümet kurulduktan sonra, altyapı yatırımlarına yönelik yeni programların devreye girmesiyle birlikte sektörde canlanma oluşacağını düşünüyorum.

Ancak altyapı yatırımlarının neredeyse büyük bir bölümü yap-işlet-devret gibi kamu-özel sektör ortaklığı yöntemleriyle yapılması hedefleniyor.

Özellikle ulaşım projeleri, sağlık projeleri ve enerji projeleri. Türkiye'nin bu konuda çok büyük ihtiyaçları var, çok büyük projeler gündemde.

En önemli kısmı, dünya finansman piyasasını doyurmadan, belli bir zamana yayarak, bunları gerçekleştirmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Buradaki en önemli şey, planlama ve programlamadır."

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Sazak, Türkiye'de konut piyasasının her zaman özellikle büyük şehirlerde çok hareketli olduğunu belirterek, zaman zaman yurtdışındaki birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de hızlı arzın sıkıntı doğurduğu dönemlerin yaşandığını anlattı.

2006 ve 2007 yıllarında Türkiye'de inşaat sektörünün çok hızlı büyüdüğünü, en büyük itici gücün gayrimenkule, özellikle konut sektörüne yapılan yatırımlar olduğunu kaydeden Sazak, takip eden senede ise çok ciddi düşüşler yaşandığını söyledi.

"Çünkü belli bir noktada doygunluğa sebep oldu." diyen Sazak, taleple arzı dengeli götürebilmenin önemine dikkat çekti. Sazak, konut veya gayrimenkul yatırımına girerken en azından biraz daha temkinli olunmasında fayda bulunduğunu ifade etti.

Sazak, eylül veya ekim ayında TMB olarak, sektörün gelecek 10 yılını kapsayacak bir çalışmayı açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA