Havalar arıların psikolojisini bozdu!

Türkiye'de hava sıcaklıklarındaki dengesizlik dolayısıyla çiçek balı üretiminde bu yıl, yüzde 35-40 civarında düşüş beklendiği bildirildi.

Havalar arıların psikolojisini bozdu!
Havalar arıların psikolojisini bozdu!
GİRİŞ 21.06.2011 11:46 GÜNCELLEME 21.06.2011 11:46

Havaların geç ısınması ve yağmurlardan sonra sıcak havanın uzun süre etkili olmaması nedeniyle arıların kovanlarını fazla terk etmediği belirtildi. Arıların normalden daha fazla kovanda zaman geçirmesinin, çiçek balı rekoltesinde düşüşe yol açtığı kaydedildi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlik olarak çiçek balındaki düşüş konusunda araştırmalar yaptıklarını söyledi.

Düşüşün en önemli nedeninin hava durumundan kaynaklandığına işaret eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hava şartları bu yıl çok dengesiz gittiği için çiçek balını bu durum olumsuz etkiliyor. Beklenmedik bir şekilde iki gün yağışlı oluyor, dört gün sıcak geçiyor. Bundan dolayı çiçek balı üretiminde bu yıl önemli oradan düşüş olacağını bekliyoruz. Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bal üretimiyle ilgili bir değerlendirmede bulunduk. Yapılan değerlendirmede bu yıl Konya'ya kadar ülkemizin batı kısmında henüz bal üretiminin yapılamadığını gördük. Hava şartları nedeniyle çiçek balında bu yıl yüzde 35-40 rekolte düşüşü olacağını bekliyoruz.''

Yağmurdan sonraki sıcak havaların bal verimini arttırdığına dikkati çeken Şahin, bu sene yağmurun çok güzel yağdığını ama ardından sıcak havanın bekledikleri düzeyde etkili olmadığını ifade etti.

Şahin, ''Hava ısınmadığı için arı kovandan dışarıya çok fazla çıkamadı. Arı tembellik yapınca bal üretimi de düşmüş oldu'' dedi.

2011 yılında çam balı üretiminin ne kadar olacağının belli olabilmesi için Temmuz ayının sonuna kadar hava durumunun nasıl olacağını görmeleri gerektiğini anlatan Ziya Şahin, bu güne kadar yaptıkları araştırmalarda olumuz bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi.

Çam balı üretiminde rol oynayan Basra böceğinin yaşam koşullarının çok iyi gittiği bilgisini veren Şahin,''Temmuz ayının sonuna kadar sıcaklıklar ve nem oranı aynı şekilde giderse, çam balı üretiminde her hangi bir sıkıntı yaşamayacağız'' diye konuştu.

-ÇAM BALINI TESCİL TARTIŞMASI-

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dünyadaki çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 95'i Türkiye'de, bu üretimin de yüzde 70'ine yakını Muğla'da gerçekleşiyor. Bu özellikten dolayı Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği çam balının ''Muğla Çam Balı'' olarak coğrafi işaretle tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurdu. Bu talep kabul edilerek geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlandı. Marmaris Ticaret Odası, Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği ve bir bal firması TPE'ye itirazda bulundu. Bunun üzerine TPE, Muğla Üniversitesi'nden itirazların yerinde olup olmadığının araştırılması isteğinde bulundu.

Aynı zamanda Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı da olan Ziya Şahin, ''Bu itirazlar Muğla Üniversitesi'nin ilgili birimlerince inceleniyor. Biyoloji, Kimya ve Gıda bölümlerinin yapacağı incelemelerin 6 ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bu inceleme sonunda hazırlanacak raporun bizim düşüncemiz doğrultusunda olacağına inanıyoruz. Muğla çam balımızın tescili için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dünyanın öbür ucunda dahi hakkımızı aramaya hazırız'' dedi.

Marmaris Ticaret Odası'nın, ''Çam balının yüzde 70'i Marmaris'te üretilir, bundan dolayı ismi 'Marmaris Çam Balı' olarak tescil edilmesi gerekiyor'' iddiasında olduğunu belirten Şahin, bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.

Şahin, şunları ifade etti:

''Muğla'da çam balının nerelerde üretildiği belli. Bilimsel veriler ortada. Marmaris çam balı diye bir bal ortada yok. Muğla il olarak çatımızdır ve herkes bu balı Muğla çam balı olarak bilir. Bizde bu isimle tescil ettirmek istiyoruz. Örneğin Fethiye'de dünyanın en kaliteli çam balı üretiliyor. Fethiyeliler hiçbir zaman çıkıp, 'Biz balı Fethiye çam balı olarak tescil ettireceğiz' demiyor.''

İtirazda bulunan şirketin ise çam balının marka olup, tekelleşeceği iddiası olduğunu anlatan Şahin, ''Biz Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği olarak ticari faaliyet içerisinde değiliz. Asıl bu tescili Marmaris Ticaret Odası yada bal şirketi yaptırırsa, çam balı o zaman tekelleşecektir. Biz Muğla'da arıcılığı ve arıcıları savunan tek kurumuz'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA