'Otoda tedbir bankaya değil otocuya lazım!'

Cari açığın en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilen otomotivde asıl krediyi bankalar değil tüketici finansman şirketleri sağlıyor.

'Otoda tedbir bankaya değil otocuya lazım!'
'Otoda tedbir bankaya değil otocuya lazım!'
GİRİŞ 21.06.2011 10:50 GÜNCELLEME 21.06.2011 10:50

Hemen hemen her otomobil markası kurduğu finansman şirketiyle düşük faiz ve uzun vadeyle kredi veriyor.

Kredi büyümesini engellemek için hafta sonu 'karşılıklar' kartını çıkaran Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) önlemlerini tüketici kredileriyle sınırlı tuttu.

Kurum bireysel krediler içinde taşıt ve konut kredilerinin oranının düşük olduğunu belirtince gözler tüketici finansmanı şirketlerine çevrildi. Otomotivde hemen hemen her markanın kurduğu finansman şirketleri sektörün büyümesini sağlıyor.

İLK ÇEYREKTE 1.1 MİLYAR KREDİ

Bankaların kullandırdığı taşıt kredisi mayısta yüzde 10 azalırken, finansman şirketlerinin kullandırdığı kredilerde artış yaşanıyor.

Finansman Şirketleri Derneği verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde tüketici finansmanı şirketlerinin kullandırdığı kredilerin miktarı 1.1 milyar lirayı buldu. Geçen yılın tamamında ise finansman şirketleri 3.3 milyar liralık kredi kullandırmıştı.

KREDİYİ SWAPLA ALIYOR

Merkez Bankası ve BDDK'nın son önlemleri finansman şirketlerini etkilemiyor. BDDK son yayınlanan tebliğde de otomotiv ve konutta tüketici finansmanı sağlayan şirketlere dokunmadı.

Sadece bu şirketlerin diğer tüketici kredileri için karşılık oranlarını artırdı. Tüketici finansman şirketleri yurtdışından fonlama imkânlarını kullanarak kredi buluyor.

Haziran rekor ayı olacak

MAYISTA binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 35.52 artarak 80 bin 468 adete çıktı. Böylece tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Yılın 5 ayındaki satışlar ise yüzde 61.58 artarak toplam 233 bin 32 adete çıktı. Haziranda da otomotiv pazarında bir hareketlilik görülüyor.

Düşük faiz anında kredi

FİNANSMAN şirketleri tüketicilere düşük faiz ve anında finansman sağlıyor. Örneğin, Citroen C3 modeline, 10 bin TL için 12 ay yüzde 0 faiz, Ford 5 bin TL peşin, 60 aya kadar vade, Mercedes E-Serisi modellerinde yüzde 0.39 faiz oranı ile 24 ve 36 vadelere sahip kredi olanakları sunuyor.

 Fiat Finans, 10 bin TL'ye kadar kredi kullanımlarında 10 aya kadar vade ve yüzde 0 faiz imkanı sunuyor. Peugeot 12 ay yüzde 0.65 faizli kredi, Toyota ise haziranda otomobil alana 2012'de ödeme fırsatı sunuyor.

Her markanın finansman şirketi var

vdf: Şirket Alman Volkswagen ve Doğuş Otomotiv ortaklığıyla kuruldu. Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Lamborghini, Bentley, DOD, Scania, Krone, yetkili satıcı bazında Arkas (Volvo, Opel, Ford, Citroen, Peugeot, Chevrolet ve Volcar müşterilerine hizmet veriyor.

Koç Finans: Başta Fiat, Ford ve Alfa Romeo olmak üzere, BMW, Chevrolet, Citroen Dacia, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Toyota ve Volvo markaları için kredi hizmeti sağlıyor.

Volvo Finans: Volvo otomobillerinin yanı sıra Mack ve Renault'ya özel finansman desteği de veriyor.
Peugeot Finans: Farklı müşterilere profillerinin ihtiyacına yönelik avantajlar sunuyor.

Hyundai Finans: TEB Tüketici Finansman (TebCetelem) ile işbirliği yaptı.

Renault: Oyak, Renault'un 34 ülkede faaliyet gösteren finansman şirketi RCI'ı ile ortak kurduğu finansman şirketi, başta Renault, Dacia olmak üzere her markaya hizmet veriyor.

Toyota Finans: Geçen yıl hizmet vermeye başlayan şirket Toyota markası için kredi sağlıyor.
Mercedes-Benz Finansman: Mercedes binek ve ticari araçları ile Dodge, Jeep, Chrysler için taşıt kredisi veriyor.

KAYNAK: SABAH