Hayali kazalara 150 milyon TL ödendi!

Trafik kazaları sonrası hasarlı araçların tamirinde yaşanan suistimallerin önüne geçilmesi için atılan adım sigorta şirketleri mutlu etti.

Hayali kazalara 150 milyon TL ödendi!
Hayali kazalara 150 milyon TL ödendi!
GİRİŞ 20.06.2011 16:14 GÜNCELLEME 20.06.2011 16:14

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ali Murat Dişçi, her yıl araçlar için ödenen hasar bedelinin yüzde 5-10'una denk gelen kısmının hayali kazalara verildiğini tespit ettiklerini vurguladı. Bu hesaba göre her yıl sigorta suiistimallerine 150 milyon lira ödeniyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ali Murat Dişçi, sigorta suistimalleriyle ilgili Cihan'a çarpıcı bilgiler verdi. Her yıl araçlar için ödenen hasar bedelinin yüzde 5-10'una denk gelen kısmının (150 milyon lira civarında) hayali kazalara verildiğini tespit ettiklerini belirtti.

Dişçi, hasar ödemelerini suistimal eden araç sahiplerinin başvurduğu akıl almaz yöntemleri de şöyle sıraladı:

"Mezardaki kişiye poliçe düzenleyerek hasar alanlardan, eceliyle ölen kişiyi kazayla ölmüş gibi gösterip kaza tutanağı hazırlayarak para alanlara, 20-30 gün önce kaza yapmış araca yeni yapmış gibi poliçe düzenleyenlere kadar birçok suistimalle karşılaşıyoruz. Kendi parmağını keserek sigorta şirketinden tazminat almaya çalışanlar bile oluyor. "

Birlik çatısı altında bulunan 64 sigorta şirketine gelen dosyalarda haksız ödemeleri önlemek için ince eleyip sık dokuduklarını kaydeden Dişçi, "Dolandırıcılık, olmayan bir hasarı olmuş gibi göstermek. Olmuş hasarın maliyetini abartmak şeklinde iki tür temelde karşımıza çıkıyor. Bu kişiler 10 liralık hasar ödeyecekken 12 lira ödetmeye çalışıyor. " ifadelerini kullandı.

Abartılı tutanaklar için şirketlerin ince eleyip sık dokuduklarını kaydeden Dişçi, "Kazanın gerçekleştiği yerde şahitlerle görüşüldüğünde olayın rengi ortaya çıkıyor. Hak etmediği ödemeyi yaptırmaya çalışanlar yakayı ele veriyor. Ama buna rağmen tespit edilemeyen çok suistimal var. " diye konuştu.

 

KAYNAK: CİHAN