Emeklilik için gün sayanlar prim ödeyecek

Gün ve sigortalılık süresi şartlarını tamamladığı halde, emekli aylığı için yaşın dolmasını bekleyenlere kötü haber geldi. Emeklilik için gün sayanlara prim şartı geldi.

Emeklilik için gün sayanlar prim ödeyecek
Emeklilik için gün sayanlar prim ödeyecek
GİRİŞ 20.06.2011 16:30 GÜNCELLEME 20.06.2011 16:30
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Gün ve sigortalılık süresi şartlarını tamamladığı halde, emekli aylığı için yaşın dolmasını bekleyenler ek prim ödemek zorunda kaldı.Emeklilik için gün sayanlara sağlık primi şartı geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olabilmek için üç şartın gerçekleşmiş olması gerekiyor. Belirli gün sayısınca primini ödeyen, sigortalılık süresini dolduranlar emekli olabiliyor. İlk iki şartı tamamladığı halde yaş haddini tamamlayamayanlar beklemede kalıyor. Torba Kanun ile bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığı duyurulunca rahat bir nefes alan 100 binlerce kişi, hasta olduğunda kötü bir sürprizle karşılaşıyor.

Yeşil kartlılar kuruma aktarılıyor

Emeklilik yaşı bekleyenlere bu süre içinde sağlık primi yatırma şartı geliyor. Yatırmayanlar kamu hastanelerinde cebinden para vererek muayene olabiliyor. Bu mağduriyeti anlatan İsmail Duru, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Bu düzenleme Torba Kanun’a koyulduğunda mutlu olduklarını belirten Duru “Arkasından düzenlemenin iptal edildiğini öğrendik.

Ben yıllarca zaten prim ödemişim, şimdi emeklilik yaşını beklerken sağlık primi ödememi istiyorlar. Bu hiç adaletli değil. Ben muayene olmak için yıllarca sağlık primi ödeyeceksem daha önceki ödediklerim ne oluyor?” sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye’de yaşayan herkesin Genel Sağlık Sigortası (GSS) altına alınmasıyla ilgili düzenlemeye geçiş süreci yaşandığını belirten bir yetkili “1 Ocak 2012’de GSS primi zorunlu olacak. Yeşil kartlılar kuruma aktarılacak. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar GSS’ye kavuşturulacak. Asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların primini devlet yatıracak. Fazla olanlar ise kendileri ödeyecek” dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 10
  • Hakan Can 12 yıl önce Şikayet Et
    Gayet Doğru Bir Karar. Siz Kılıçdaroğlu'nun 15 milyon yoksula her ay 600 TL vereceğine inanıyordunuz değil mi? Ben de zaten beyinsiz olduğum için eşşek gibi çalışmaya devam edecektim. Ayaklarınız yere bassın biraz. Emeklilik yaşı gelmeden çalışmayı bırakanlar elbette sağlık primi ödesinler. Ben en üst düzeyden primlerimi ödeyip neredeyse sağlık yönünden hiçbir hizmet almayayım (çok şükür), başkaları benim ödediğim primlerle beleşe hizmet alsın. Yok öyle 3 kuruşa 5 köfte. Sıkıysa gösterin bakalım Avrupa'da öyle bir ülke. Adamlar neredeyse öldükten sonra bile prim alacaklar. Ahiret primi.
    Cevapla
  • TOPLUM DÜŞMANI 12 yıl önce Şikayet Et
    Stockholm Sendromu diye buna deniyor işte! :). Yani cari açık almış başını gitmiş. 12 Milyon yoksulun hayat standartları yerinde sayıyor, halen asgari ücretin çok üzerinde yoksulluk sınırı, işsizlikte ciddi bir düşüş yok vs. Demek ki, öpenin kıymeti daha çok oluyormuş. Ben oy kullanmadım bu seçimlerde. Sürüden ayrıldım. Şimdi kenara çekilip hem sövüp hem gülerek olacakları seyrediyor/seyredeceğim.
    Cevapla
  • TOPLUM DÜŞMANI 12 yıl önce Şikayet Et
    Tuhaf!. Bir sonraki haberde de Türkiye'nin asgari ücret artışında Avrupa'da 2. sırada olduğuydu! Yani kaşıkla verip kepçeyle almaya devam! Bu arada sürdürülemez hale gelen cari açıkla ilgili ortalık kaynıyor ama haber7'de pek ses sada yok. Seçimler bitti. Şimdi biraz gerçekleri paylaşalım! Değil mi?
    Cevapla
  • ali aydın 12 yıl önce Şikayet Et
    SECIM BITTI DAHA NELER GÖRECEKSINIZ BUNLAR DAHA BASLANGIC. burda sıgortalı olan sankı bedava muane o oluyormus gıbı yansıtılmıs bu da yalan hep prımın yatıyor hemde muane basına 4 yada 6 tl para kesıyor ilaç alınca eczanede karsınıza cıkyor hem prım yatır sonra para alsın nerde sosyal devlet ılk önce mercedeslı yeşil kartlıları bıtır bır komedıde asgarının 3/1 komedsı 600 olsa 200 yapar burutten olsa 250yada 300 yapar tambır rezıllık seve seve sıgortalı olacan dıyor yorumcunun bırı yazmıs kıdem kalsın dıye adam zaten 60 da emeklı olacak 45 ne kadar calısırsa ozamana kadar calıstıgı yılın kıdemını almasınmı bıze bu zulmu yadudı yada hırıstıyan yapmaz musluman yapar ben 60 dan sonra emeklı olsam ne işe yaracak o para hastalık dert bıtmez kı ınsanda o yasta yanı bi işe yaramaz mu mıllet uzerıne ölu topragı serpılmiş gıbı yıne destekler bunları
    Cevapla
  • Abdullah GÜMÜŞ 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir dahaki seçime %60 veya üstü. Ha bunu bir yere yazın bu karardan etkilenip zarar görenlerin hepsi AK Parti'ye oy vereceklerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle