Green Card kazananlar dikkat!

Yeşil Kart/Green Card çekilişi dünya çapında en çok ilgi gören konuların başında geliyor. Ancak yapılan tüm uyarılara rağmen, sanal sahtekarlıklar çığ gibi artıyor.

Green Card kazananlar dikkat!
Green Card kazananlar dikkat!
GİRİŞ 14.06.2011 16:41 GÜNCELLEME 14.06.2011 16:41

Başvurular sadece bilgisayar/internet üzerinden yapılıyor. Bir yandan gözler her yıl belirlenen ülke kotalarına ve başvuru tarihinin açıklanmasına çevrilirken, bir yandan da yapılan tüm uyarılara rağmen, sanal sahtekarlıklar çığ gibi artıyor. Başvuru sahiplerinin elektronik posta adresini ele geçiren bazıları, kendilerine Amerikan Dışişleri Bakanlığı görüntüsü vererek gönderdikleri mesajlarda "Yeşil Kart çekilişini kazandınız, kartınızı alabilmek için XXX doları yatırmanız gerekir" diyorlar. Burada istenen paralar binlerle ifade edilen rakamlara ulaşabiliyor.

New York merkeli Yeni Hayat gazetesini haberine göre,konuyla ilgili yetkililer, önceleri "Yeşil Kart çekilişi için başvuru yapılır" şeklinde ilanlar gördüklerini hatırlatarak, "Biz başvurunun aslında ücretsiz olduğunu, ilk aşamada temel bilgilerden başka bir şey istenmediğini ve bilgisayar kullanabilen herkesin bunu yapabileceği konusunu hem gündemde tuttuk" açıklamasında bulundular.

Bu uyarılara rağmen, bazı kişilerin kendi tercihleriyle aracı kullanmak istediği ve belli ücretler karşılığında form dolduran yerler bulunduğu biliniyor. Ancak son dönemde, başvuru formunu doldurmak için ücret talep etmenin ötesine geçilerek, "çekilişi kazandınız, para gönderin green card alın" şeklinde sahtekarlıkta boyut atlandığı görülüyor.

Yöntem genellikle kişinin elektronik posta adresine gönderilen, sahte bir son başvuru tarihi eklenmiş mesajla işliyor. Bu mesajla birlikte Green Card kazandığını zanneden şahıs, genellikle Western Union aracılığı ile Londra kaynaklı bir isim ve adrese para gönderip, Green Card bana ne zaman gelecek diye beklemeye başlıyor. Tabii aldatıldığını fark ettiği zaman iş işten geçmiş ve sahtekarlar paraları çoktan toplamış oluyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bu tarz dolandırıcılıkla hazırlanmış sahte elektronik postaların artması ve mağdurların olması üzerine, Türkleri uyardı. Konsolosluk yetkilileri, kendilerine ABD hükümeti görüntüsü veren, benzer logoları kullanan sahte mesajlara dikkat çekerek, sonu "com" veya "net" ile biten adreslerin asla Amerikan Hükümetine ait olmadığın hatırlattı.

Amerikan resmi adreslerinde mutlaka en sonda "gov" olması gerektiği vurgulandı. Sahtekarların buna karşılık yeni taktikler geliştirip, "gov.com" ya da "gov.net" gibi adresler kullanarak insanları aldatmayı amaçladığı da belirtilerek, çok dikkatli olunması gereği hatırlatıldı.

-SAHTEKARLIK NEREYE ŞİKAYET EDİLEBİLİR?-

Söz konusu durum İnternet dolandırıcılığı kapsamına girdiği için şikayetler, FBI İnternet Suçları birimine iletilebilir ve Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından oluşturulan http://www.econsumer.gov/english adresinden ayrıntılı bilgi alabilir.

-YEŞİL KART BAŞVURUSU YAPMAK İSTEYEN TÜRKLER-

Amerikan Büyükelçiliği Türkiye web sitesini sık sık ziyaret etemelir istenirken, Vize Çekilişinin başlangıç ve bitiş tarihi ile başvuru yapmak için gereken web bağlantısı ve ayrıntılı bilgiler buradan ilan edildiği belirtildi. Bilgi için: http://turkey-usembassy.gov Bu sayfayı açtıktan sonra konsolosluk/vize bölümüne girmek yeterli

KAYNAK: AA