İSPARK, özelleştirmenin yeni gözdesi

İDO'nun 861 milyon dolara özelleştirilmesinin ardından gözler İstanbul'un 35 ilçesinde bin 750 personel ile otopark işlerini yürüten İSPARK'a çevrildi.

İSPARK, özelleştirmenin yeni gözdesi
İSPARK, özelleştirmenin yeni gözdesi
GİRİŞ 30.05.2011 09:23 GÜNCELLEME 30.05.2011 09:23

Yasin Kılıç'ın haberi

4 milyar dolar değer biçilen İSPARK, torba kanunla değerini katlamış durumda. Yeni düzenlemeyle hafriyat alanı yönetiminden balık haline, taksilerin tek çatı altında toplanmasından sebze-meyve halinin idaresine kadar birçok alan uhdesine verilen İSPARK, geçen yıl sadece araç otoparkı işinden 106 milyon lira gelir elde etti. 55 bin araç kapasitesi bulunan İSPARK'ta her gün 80 bin işlem yapılıyor. Torba yasa sonrası faaliyet alanı genişleyen İSPARK'ın değeri 4 milyar dolar civarında tahmin ediliyor.İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 6 yıl önce İstanbul'daki otoparkları mafya ve gelişigüzel işletmelerin elinden alması bugün 4 milyar Euro'luk bir değer ortaya çıkardı. İDO'nun 861 milyon dolara özelleştirilmesinin ardından gözler İstanbul'un 35 ilçesinde bin 750 personel ile otopark işlerini yürüten İSPARK'a çevrildi. Halen 55 bin araç kapasitesi bulunan İSPARK'ta her gün 80 bin işlem yapılıyor. İSPARK, 2010 yılında 106 milyon lira gelir elde etti. Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, Avrupalı bir şirketin İSPARK için uzman kuruluşlara yaptırdığı çalışmada şirketin değerinin 4 milyar dolar tespit ettiğini açıklamıştı. 29 Mart 2011 tarihli ve 6215 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun olarak bilinen torba yasada yer alan İSPARK'la ilgili düzenlemeler kurumun değerini daha da artırdı. Torba yasada şu ifadelere yer veriliyordu: "Büyükşehir Belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini bağlı kuruluşlarına belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir."

Bu hükümle kentteki birçok faaliyet İSPARK'a devredilmiş oldu. Belediye Meclisi'nin son 2 ayda aldığı kararlarla kent içi parklanma ile ilgili birçok alanı İSPARK'a devrederek şirketin değerine değer kattı. Helikopter pistleri, Boğaz'daki teknelerin işletimi, balık halinin yönetilmesi, taksilerin tek çatı altında toplanması, sebze-meyve halinin kontrolünün sağlanması, cep otogarların işletilmesi ve taksi-minibüs duraklarının yönetimi işlemleri İSPARK'a devredildi. Taksi ve minibüs durakları işletimi, cepten taksi çağırma projesini de İSPARK yürütecek.

DEV ŞİRKETLER YAKINDAN İLGİLENİYOR

İSPARK'a kamu tesislerinin finansmanı ve yerel yönetimlere finansal hizmetler sağlama konusunda dünya lideri olan Dexia, Alman finans ve yatırım şirketi Dekron Invest and Amoy Invest Group, Japon ZECS firması ve Portekiz firması Emparque şirketi ve Avrupa'nın ikinci büyük otopark zincirine sahip Fortis Real Estate talip oldu. Fortis şirketi Avrupa'da 170 şehirde 250 bin araçlık otopark işletiyor. İSPARK ile birlikte ortak projeler geliştiren Renault'un da nabız yokladığı öğrenildi. Türk firmaların da ilgi göstermeye başladığı İSPARK'a son olarak Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar da talip oldu. Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar "Bankam olacağına İstanbul'da otoparklarım olsun!" dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da İSPARK'ı kastederek 'Bu projeye hayranım' demişti.

İSPARK'ın değerini katlayan yeni iş kolları;

Helikopter alanlarının uygun görülecek yerlere yapılması ve 5 yıl süre ile işletilmesi İSPARK A.Ş.'ye verildi. Kadıköy ve Üsküdar Kısıklı'da yapımı tamamlanan ve içlerinde yolcu bekleme salonlarının da bulunduğu modern pistler hizmete açıldı. Şişli, Sütlüce, Kartal, Beykoz, İstinye ve Yenikapı pistlerinin ise proje çalışmaları devam ediyor.

Tekne park marina projeleri ilk etapta İstinye ve Tarabya'da hizmete sunulacak. 5 bin yat kapasiteli diğer marinalar Büyükdere (Sarıyer), Bebek, Paşabahçe (Beykoz) ve Çengelköy'de hayata geçecek.

İSPARK Kumkapı'daki Su Ürünleri Hal dâhilinde bulunan tahmil-tahliye alanı ve binek araç park yerleri ile hale deniz yoluyla su ürünü getiren balıkçı teknelerinin ürün indirme, bekleme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayan balıkçı barınaklarının bir düzen içinde hizmet vermesini sağlayacak.

Taksilerin tek çatı alında toplanmasını sağlayacak 'Ticari Taksi Yönetim Merkezi İşletilmesi' sistemi belediye şirketlerinden İSPARK tarafından yürütülecek.

Hal Müdürlüğü'ne bağlı Bayrampaşa ile Kadıköy hallerindeki araç geçiş ve kantarların işletilmesi İSPARK'a devredildi. Bayrampaşa ilçesi sınırları içinde bulunan merkez halde 571 adet, Kadıköy halinde ise 193 adet olmak üzere toplam 764 yaş sebze ve meyve komisyoncusu faaliyet göstermekte. İki yakada hizmet veren hallere günlük ortalama bin kamyon giriş yapıyor.

Eyüp Güzeltepe Mahallesi'nde gayri resmi faaliyette bulunan şehirlerarası otobüs işletmelerinin kontrol altına alınması amacıyla bu alan cep oto terminali olarak planlara işlendi. Cep otogarı 20 yıllık süreyle İSPARK'a devredildi.

İstanbul'da hizmet veren 18 bin taksi ve 6 bin 500 minibüsün duraklarını İSPARK işletecek. İSPARK, UKOME kararı ile belirlenen, 'Umuma Açık Taksi-Minibüs Durakları' projesi ile kâhyalık sisteminin yerine eğitimli "minibüs durak görevliliği" getiriliyor. Proje 1 yıl içinde İstanbul'daki yaklaşık 150 durakta uygulanacak. İstanbul genelinde 17'si Anadolu yakasında 26'sı Avrupa'da olmak üzere 43 noktada 500 taksi için park yeri belirlendi. Kent genelinde seyir halindeki tüm taksilere açık olacak cep durakların işletilmesi İSPARK yapacak.

ZAMAN