Garanti 'direkt bankacılık'ın ilk adımını attı

Garanti Bankası, ''garanti.com.tr'' adresinde yer alan İnternet Şubesini, ''direkt bankacılık modelinin'' ilk adımı olarak yeniledi.

Garanti 'direkt bankacılık'ın ilk adımını attı
Garanti 'direkt bankacılık'ın ilk adımını attı
GİRİŞ 26.05.2011 12:48 GÜNCELLEME 26.05.2011 12:48

Kontrolün daha çok kullanıcıda olduğu ve kişiselleştirilmiş bir yapı kazanan Garanti İnternet Şubesi, yeni bir bankacılık platformu haline geldi.

''Direkt Bankacılık'', tüketicilerin tüm bankacılık faaliyetlerini şubeye gitmeden gerçekleştirdiği, yeni bir servis modeli sunuyor. Garanti'nin yeni İnternet Şubesini kullanan müşteriler, tek bir sayfa üzerinden tüm bankacılık işlemlerine ulaşabiliyor, kişiselleştireceği ana sayfada, müşteri ilişkileri yöneticisiyle iletişim kurabiliyor. Kendine ait güncel işlem ve ürün bilgilerinin yanı sıra kişisel ve finansal takvime ulaşabiliyor.

Güncel hesap hareketlerini izleyebilen müşteriler, tutsat (mortgage) ve krediler konusunda danışmanlık alabiliyor. Kullanıcılara, belirli bir sürede yapılan harcamaları analiz etme imkanı da sağlayan internet şubesi, kısaltılmış menü adımlarıyla, çok kısa sürede işlem yapılmasına olanak tanıyor.

Tasarım için Avrupa'nın en büyük interaktif dijital ajansı LBI ile işbirliği yapılan, altyapı, kodlama ve test süreçlerinin Garanti Teknoloji tarafından yürütüldüğü proje için yaklaşık 100.000 saat/kişi çapında bir çalışma gerçekleştirildi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İnternet Şubesinin yenilenmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, müşterileri ihtiyaçlarının, daha kapsamlı hizmetler ve tamamen kişiye özel çözümlerle karşılanmasını sağlamak üzere, yeni bir bankacılık modeli oluşturduklarını belirterek, ''Garanti Direct adını taşıyacak yeni yapıda, tüketicilerin bizi özdeşleştirdiği hız, kolaylık, teknoloji ve inovasyon kavramlarına tamı tamına uyan, yeni bir bankacılık anlayışıyla hizmet vereceğiz'' dedi.

''Direkt Bankacılık''ın tüketicilerin tüm bankacılık faaliyetlerini şubeye gitmeden gerçekleştirdiği, yeni bir servis modeli olacağını ifade eden Özen, bunun dünyada da benzer örnekleri bulunduğunu söyledi.

Internet şubelerini yeniden yapılandırdıklarını, yeni platformun, günün internet şubesi anlayışının çok daha ötesinde bir konsepte sahip olduğunu ifade eden Özen, şöyle devam etti:

''Yeni bankacılık platformumuzda, teknolojiye yaklaşık 15 yıldır yaptığımız sistematik ve öncü yatırımların gücüyle, 'zamanın çok ötesinde' benzersiz bir hizmet altyapısı yarattık. Ürün ve hizmetlerden kurum içi süreçlerimize kadar, her alanda teknolojiye yaptığımız yatırımlar, Garanti'yi bugünlere taşıyan inovatif yaklaşımımızın bir gereği... Her işimizde, 'zamanın nabzını' tutarken, 'zamanın ötesinde olma' felsefemizi hep ön plana aldık. Garanti, bu felsefesiyle, her zaman 'standartları belirleyen', 'sonrası için kalite eşiği oluşturan' bir kurum oldu. Şimdi de 'Direkt Bankacılık' modelinin ilk adımı olan yeni bankacılık platformumuzla, bankacılıkta yeni bir dönemi başlatıyoruz.''

''YILDA ORTALAMA 60-70 ŞUBE AÇMAYA DEVAM EDİYORUZ''

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özen, yeni uygulamaların şube sayısında azalmaya yol açıp açmayacağına ilişkin bir soruya karşılık, ''Orta vadede ben bunu görmüyorum. Biz Garanti olarak hem fiziki şubelerde hem de alternatif dağıtım kanallarında büyümeye devam edeceğiz. Yılda ortalama 60-70 şube açmaya devam ediyoruz, önümüzdeki 3 yılda bu planımızda en ufak bir değişiklik yok'' dedi.

Yeni platform için 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bu modelle ''hemen hemen herkese bir banka kurduklarını'' ifade eden Özen, ''Bunu kaç kişi kullanıyorsa o kadar sayıda banka kuruyoruz ve internette insanların önüne koyuyoruz'' diye konuştu.

''TAKSİYLE PARA GÖTÜRME HESABININ SAĞLAMASINI BİRİSİ YAPSA...''

''Vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur'' tartışmalarının hatırlatılması üzerine de Özen, ''Taksiyle götürmenin hesabının sağlamasını birisi yapsa diyorum'' şeklinde konuştu. Hizmet ve komisyon gelirleriyle ilgili olarak da Özen, şunları kaydetti:

''Türk bankacılık sisteminde toplam gelirler içinde ücret ve komisyonların geliri hala çok düşük, yüzde 14-15'ler civarında, bunun artması gerekiyor. Bu karlılığın kalitesinin artması için de gerekli. Dünya bankacılığından bu konuda çok gerideyiz. Verdiğimiz hizmetin karşılığı olarak ücret ve komisyonları almaya devam edeceğiz, almamız lazım. Bu kompozisyonun önümüzdeki günlerde ücret ve komisyon gelirleri lehine değişeceğini düşünüyorum.''

Özen, 1,8 milyon olan Garanti Bankası aktif müşteri sayısını 2-3 yıl içinde 2,5 milyona ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

''İŞLEMLERİN YÜZDE 55'İ İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILIYOR''

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil ise operasyon, ön hazırlık süreci dahil 2,5 yıl sürdüğünü, müşterilerini kendilerine ait hissedeceği, finans yönetimini yapabileceği yeni bankacılık  platformunu gerçekleştirdiklerini belirtti.

Garanti internet şubesinin 1,8 milyon aktif müşteri bulunduğunu, günde 750 bin ziyaret, ayda 13 milyon işlem gerçekleştiğini gerçekleştiğini söyleyen Erbil, ''Finansal işlem hacmi pazar payı yüzde 34, 120 milyon lira yıllık komisyon geliri var. 1,5 milyon ürün satışı gerçekleşiyor. Açılan vadeli mevduatın yüzde 27'si, destek kredilerinin de yüzde 20'si online'' dedi.

Erbil, Garanti Bankası'ndan yapılan işlemlerin yüzde 55'inin sadece internet üzerinden yapıldığına dikkati çekerek, ''Yeni neslin, yeni tüketicinin bankasını yaratmaya çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Soruları da yanıtlayan Erbil, bunu ilk olarak kendi içlerinde kullanmaya başladıklarını, kademe kademe yayılacağını, yeni altyapının, müşterilerinin sitelerinde ne kadar vakit geçirdiğini, nerelerle ilgilendiğini rahat gözlenebilir hale getirdiğini söyledi.

İnternette müşterilerin en çok para transferleri işlemi yaptığını, bunun içinde de havale ve EFT işlemlerinin geldiğini ifade eden Erbil, garanti müşterilerinin dörtte birinin mevcut online dünyayı kullandığını belirtti.

KAYNAK: AA